Kopieerbeveiliging

Wil je voorkomen dat mensen jouw teksten of foto's kopiëren? Zet ze dan niet op internet. Dat is de enige bescherming die werkt. Hieronder enkele methodes om geblokkeerde plaatjes of teksten te pakken te krijgen.

Mag dat zomaar?
Het kopiëren van dingen is één ding; de andere kant van de medaille is het copyright. Publiceer nooit foto's of teksten zonder toestemming van de maker. Zeker met foto's van beroepsfotografen moet je uitkijken. Er zijn advocatenkantoren die per foto honderden tot duizenden euro's weten te incasseren.

laatste aanpassing van deze pagina: 09-02-2016




Kopieerbeveiliging? Irritant en zinloos.

Trucjes zoals het blokkeren van muisknoppen wekken alleen maar irritatie op bij goedwillende bezoekers van je site.

Soms kom je sites tegen waarbij de maker geprobeerd heeft een kopieerbeveiliging in te bouwen. Meestal zijn dat sites van beginners die niet beseffen dat dit geen enkele zin heeft, maar het gebeurt ook weleens bij een verder professionele organisatie. Zie het voorbeeld hiernaast: wie een routebeschrijving van deze site wil kopiëren, krijgt bij het indrukken van de rechter muisknop een soort copyright-melding te zien.

(Inmiddels is de site van de SSN geheel opnieuw opgezet, zonder dit soort fratsen.)



Hoe omzeil je deze zogenaamde bescherming?

Plaatjes kopiëren:

  • Klik met je rechter muisknop het te kopiëren plaatje aan en hou deze muisknop ingedrukt. Daarna druk je op de spatiebalk (hiermee sluit je het copyright-venstertje) en laat je de rechter muisknop weer los. Hierna kun je het plaatje opslaan op je computer.
  • Als dit niet werkt, dan kun je de toets PrntScr (print screen) gebruiken om een kopie te maken van het scherm­beeld. Maak het plaatje eerst zo groot mogelijk. Vervolgens plak je deze kopie in een fotoprogramma en snij je het overtollige beeld weg. Op deze manier kun je een plaatje zonder kwaliteitsverlies kopiëren.

Tekst kopiëren:

  • Selecteer met de linker muisknop de tekst die je wilt kopiëren. Gebruik daarna de toetscombinatie Ctrl-C om deze tekst te kopiëren.
  • Je kunt ook dezelfde truc gebruiken als bij het kopiëren van plaatjes: selecteer de tekst met de linker muisknop. Klik dan met de rechter muisknop in de tekst en hou deze knop ingedrukt. Druk op de spatiebalk en laat de muisknop weer los. Hierna kun je de tekst kopiëren.
  • Lukt dit niet? Met toetscombinatie Ctrl-U kun je de broncode van een pagina oproepen. Daarna kun je de inhoud kopiëren. Vaak zul je dan wel een hoop code moeten verwijderen om 'schone' tekst over te houden. Bij sites die frames gebruiken (zoals Langs de rails), kan deze truc onbruikbaar zijn.

Andere mogelijkheden:

  • Zoek op je computer de map met tijdelijke internetbestanden. In deze map wordt alles opgeslagen wat je de afgelopen tijd via internet hebt bekeken. Als je werkt met Internet Explorer, kijk dan onder het menu Extra, Internetopties, Browsegeschiedenis, Instellingen, Bestanden weergeven.
  • Gebruik een andere browser, zoals Opera of Firefox. Die hebben niet of nauwelijks last van dit soort fratsen.

Wat altijd werkt:

  • Download de hele website die je wilt 'kraken'. Zoek op internet een kopieerprogramma, bijvoorbeeld HTTrack Website Copier (gratis). Het downloaden kan enige tijd duren, zeker bij een grote site. Alle html-bestanden en illustraties komen in een mapje op je eigen computer te staan. Je kunt daarna alles zonder beperking openen en kopiëren.


Geheime broncode

Op deze site is de rechter muisknop geblokkeerd. Het domme daarvan is dat wie geld zou willen storten het rekeningnummer niet kan kopiëren. Nog dommer is dat het rekeningnummer niet klopt: daar had een IBAN moeten staan. De broncode is ook afgeschermd, maar niet goed genoeg. (screenprint februari 2016)


Een geheime beurs in Houten

Goed idee! We gaan in een regionale krant adverteren voor onze modelspoorbeurs! Maar waar is het? Als je jezelf als centrum van het universum beschouwt, dan hoef je dat er kennelijk niet bij te zetten... (Bunniks Nieuws, december 2008)

Stel je wilt het adres van een modelspoorbeurs kopiëren. Kijk, dit mag dus niet. Je betalende bezoekers kleinerend toespreken, dat mag dus wel.



Hinderlijke pop-ups

Helaas bestaan er nog steeds sites die starten met een hinderlijke pop-up. Als webmaster merk je dat meestal pas als bezoekers er over gaan klagen. De oorzaak is doorgaans een gratis bezoekersteller. Een goede gratis teller zonder reclame is StatCounter.



Zie ook:




vorige       start       omhoog