Computermeldingen


Tot de zegeningen van het pc-gebruik behoort ook de kans op virale besmettingen. Half augustus 2003 heb ik voor het eerst van mijn leven een virus in het echt gezien, op mijn pc met Windows XP. Maar gelukkig heb ik me goed beschermd en kon ik de boosdoener snel verwijderen.


Waarschuwing van Windows. Het gaat mis als iets niet 'wort' gestopt.


"In Adobe Reader 6.0 is een fout opgetreden en moet worden afgesloten." Foutmelding uit een programma dat door miljoenen mensen wordt gebruikt. Iets meer aandacht voor de Nederlandse taal zou je dan mogen verwachten. Maar sinds de PvdA behalve het rekenen ook het zinsontleden heeft afgeschaft, is het een fout die we steeds vaker zullen zien, totdat de generatie die zich eraan stoort is uitgestorven. Dan zullen zinnen als deze wel goed worden gekeurd, als het Nederlands dan tenminste niet is vervangen door een soort Engels.

Dit is een zogeheten samentrekkingsfout. In het gedeelte voor en is een fout onderwerp. In het gedeelte na en staat geen onderwerp; dat betekent dat een fout daar ingevuld (oftewel: samengetrokken) zou moeten kunnen worden. Maar er is niet bedoeld: 'In dit programma is een fout opgetreden en de fout moet worden afgesloten' - het prográmma moet worden afgesloten. De zin kan worden verbeterd door het in te voegen: 'In dit programma is een fout opgetreden en het moet worden afgesloten.' Nu heeft het gedeelte na en ook een onderwerp. Ook mogelijk is bijvoorbeeld: 'Het programma is vastgelopen en moet worden afgesloten.' Doordat het programma nu in beide delen van de zin dezelfde functie vervult, kan het in het tweede deel worden samengetrokken. (bron: Taalpost, uitgave van het Genootschap Onze Taal)


'Bescherming' rechter muisknop (klik in het plaatje op OK).


De herkomst van het woord 'spam'

Hun bijzondere stroomlijnvorm bezorgde de Bulleid Pacifics de bijnaam “Spam Can”, in verband met de gelijkenis met het blikje waarin Spam Luncheon Meat werd verkocht, in Nederland beter bekend als Smac en in de VS een nog altijd ongekend populair product. Spam betekent spicy ham. De relatie met ongewenste hoeveelheden mail zou weleens verklaard kunnen worden uit een beroemde sketch van Monty Python. Zie ook www.spam.com.

Ik heb het idee dat mijn mails af en toe in een spamfilter verdwijnen. Dan zoek ik iets uit voor iemand, en dan komt er vervolgens geen bedankje terug. Dat ligt in elk geval niet aan mijn spamfilter, want ik heb geen spamfilter. Dus als u mij iets vraagt, wilt u dan zorgen dat mijn antwoord niet in uw spamfilter verdwijnt?Zie ook:
vorige       start       omhoog