Netherlands Railways

De Nederlandse Spoorwegen in de jaren 30.


Railway Working in Holland (1936)

from "The Meccano Magazine", November 1936


Oosterbeek Hoog (1937-1940). Diesel electric unit, series omBC 2901-2908, on its way from Arnhem to Amersfoort. Postcard.


Delden, Meenhuisweg, 1930. De vader van Eric Zwijnenberg maakte met een vriend op de fiets een jeugdherbergtocht. Ze fietsten van Delden naar Oldebroek en passeerden daarbij een overweg in de spoorlijn Zutphen-Hengelo. Foto P.Th. Zwijnenberg.


Aan de Verlengde Traaij werd op 1 september 1932 de halte Driebergen-Austerlitz in gebruik genomen. Men mikte op bezoekers van de Pyramide van Austerlitz. Een groot succes was de halte kennelijk niet, want op 15 mei 1938 kwam ze weer te vervallen.


Bunnik, 17 maart 2016. Voor een zacht prijsje gekocht op Marktplaats: twee pakken Diesel. Het zeeppoeder zit er nog in en ruikt zelfs nog een beetje naar zeeppoeder. Het merk stamt uit de tijd dat de nieuwe dieseltreinen van de NS grote indruk maakten op het publiek. Dus daar zit handel in, dachten de fabrikanten.

Zeep en sigaren
De naam Diesel voor het waspoeder stamt uit 1934. De fabrikant, Adelaar uit Wormerveer, had toen een prijsvraag uitgeschreven voor een naam voor zijn product. Op de doosjes stond "Vlug Veilig Voordelig", een van de spoorwegen overgenomen leus. Het merk is tot in de jaren 60 verkocht. Op naoorlogse verpakkingen (zoals die van mij) staat de leus "bevat Wetenschappelijk Wonderwit". Verder meldde iemand dat bij Gouda langs het spoor een gebouw heeft gestaan met de leus "Rookt Diesel Sigaren". Dat lijkt mij niet verstandig, maar die leus was te lezen vanaf de jaren 30 tot in de jaren 80. Foto's welkom!


Huwelijk H.K.H. Prinses Juliana, Z.D.H. Prins Bernhard, 7 januari 1937.
Spoorboekje met de speciale dienstregeling op 7 januari 1937, onder andere met de extra treinen die naar Den Haag werden ingelegd. H.K.H. = Hare Koninklijke Hoogheid, Z.D.H. = Zijne Doorluchtige Hoogheid. Meer royalty.


Zie ook:
vorige       start       omhoog