London


 

In 1986 kocht ik in Londen deze dubbeldekker en taxi. De dubbeldekkers vierden in 2004 hun 50-jarig bestaan. Ze worden met uitsterven bedreigd: zie Afscheid van de Routemaster. De taxi's worden tot de dag van vandaag nog gebouwd.


London, Euston Station, juni 1986. Loc 86 427 "The Industrial Society" klaar voor vertrek met een Inter-City naar het noorden. Het oorspronkelijke Euston Station is ondanks veel protesten in 1960-61 gesloopt.


London, Sloane Square, juni 1986. Metrotreinstel op de Circle Line. De treinen rijden hier op 630 volt gelijkspanning. De stroom wordt toegevoerd via een derde rail langs het spoor. Via een vierde rail in het midden van de sporen wordt de retourstroom afgevoerd naar het onderstation.


Tekening van L. Ashwell Wood uit The world's railways and how they work (uitg. Odhams Press, London, 1947). Tot en met de springveren van de kussens is te zien hoe de Londense metro in elkaar zit en hoe de beveiliging werkt.


Sheerness-on-Sea, 6 juni 1986. Trein naar London. In het zuiden van Engeland krijgen elektrische treinen hun voeding uit een stroomrail. Deze stroomrail is niet afgeschermd, terwijl er toch een dodelijke spanning op staat. Hoe gevaarlijk is het eigenlijk om vanaf het perron op de rails te plassen?


Inspectie op de Northern Line in London (repro uit The Wonder Book of Railways, begin jaren 50).
Zie ook het thema Trein & fiets.


Billboard in London, King's Cross, 23 juni 2008.


Waiting for a train. Deze kaart kreeg ik in 2013 van een in Ierland wonende trouwe bezoeker van mijn site. Op de kaart staat 'Ireland', maar we zien hier Waterloo Station, London. De elektrische treinen van de Southern Railway krijgen hun stroom via een derde rail. Het seinhuis in de achtergrond stamt uit 1936. In 1990/91 werd het gesloopt toen de Eurostar-terminal werd gebouwd. Foto gemaakt door Stan Briggs.


Meeting with Grim Reaper

London, St. Pancras, 23 juni 2008. The Meeting Place, een negen meter hoog beeld van Paul Day. In oktober 2008 kwam de kunstenaar in het nieuws vanwege zijn plan om de sokkel van dit beeld te voorzien van een afbeelding van een man die van het perron valt, vlak voor een aanstormende metro. De metro wordt bestuurd door Grim Reaper (Magere Hein). Een vrouwenarm strekt zich uit naar de vallende man, maar het is niet duidelijk of zij de man duwt of juist probeert vast te grijpen. Heb je als reiziger iets om over na te denken terwijl je op de Eurostar wacht. (De afbeelding is na vele protesten overigens niet aangebracht.)


London, St. Pancras, 23 juni 2008. Eurostar 3012.


Trams in Trouble. Door Brian Hinchliffe. Uitg. Pennine Publications Ltd, Sheffield 1990. ISBN 0946055076. Twee-assige dubbeldekkers, met een slechte wegligging en een hoog zwaartepunt. Fog, zodat de bestuurder niet kon zien waar hij reed. En dan lag er weer een tram op zijn kant. Maar er kwamen ook gewone botsingen en ontsporingen voor. Een stuk of zestig foto's uit de periode 1902-1945.


Metrokaarten van de wereld. Door Mark Ovenden. Uitgeverij Terra Lannoo, Arnhem 2006. ISBN 9058975835.

Vroeger werden kaarten zo veel mogelijk op schaal getekend. Dat is veranderd onder invloed van het beroemde ontwerp dat Harry Beck in 1933 maakte voor de plattegrond van de Londense metro. Duidelijkheid staat voorop, de schaal is niet meer doorslaggevend. Dat maakt het mogelijk om in gebieden waar veel stations dicht bij elkaar liggen de kaart duidelijker te maken. De keerzijde hiervan is dat het bijvoorbeeld in Londen gebeurt dat toeristen een ingewikkelde reis per metro maken, tussen twee stations die op een minuut lopen van elkaar verwijderd zijn. In dit boek worden honderden voorbeelden gegeven van kaarten die in de stijl van Harry Beck zijn gemaakt.


Zie ook:
vorige       start       omhoog