Op vakantie in het Bergland

Nemen we de Bergland Expres of de Bergland Trein? Of toch de Austria Expres?


Advertentie van de Bergland Expres in het spoorboekje 1964-1965.


Van Bergland Expres naar Bergland Trein

In 2008 zou de naam Bergland Expres weer opduiken, maar deze onderneming was geen succes. De boel ging plotseling failliet en nogal wat reizigers raakten hierdoor gedupeerd. Daarna kon je wel weer kaartjes boeken voor de Bergland Trein. Zou hier dezelfde onderneming achter zitten? En hoe zat het met garanties voor mensen die een kaartje kochten voor de Bergland Trein?

Via de website www.berglandtrein.nl was hier niet achter te komen, en op mijn mailtjes werd niet gereageerd. Pas nadat ik mij op mijn site afvroeg of dit wel een betrouwbare onderneming was, kwam er op 27 november 2009 om 0:41 uur 's nachts een reactie. In het kader van hoor en wederhoor publiceer ik deze tekst integraal:


Bergland Trein is van RailInsight B.V., een bedrijf dat in 2008 in opgericht en in december 2008 haar bedrijfs­vergunning als spoorwegonderneming van IVW kreeg.

Bergland Expres was een product van LISE B.V./Bergland Expres (ticketverkoop). De trein werd gereden door The Train Company B.V. Beide bedrijven zijn sinds maart 2009 in een faillissementsprocedure.

RailInsight B.V. en haar product Bergland Trein hebben niets van doen met LISE B.V. of The Train Company B.V. en haar producten en kan al helemaal geen doorstart zijn. Verdiep u er eens werkelijk in en check de KvK voordat u onzin verkoopt. De KvK kan u ook informatie geven omtrent de curator.

Is de Bergland Trein lid van de SGR? Er is geen vervoerder lid van de SGR, want dat kan ook niet. Geen van de andere treinen die u noemt zijn lid van de SGR, maar dat geldt eveneens voor busvervoerders en vliegtuig­maatschappijen. Het SGR-lidmaatschap kan pas om de hoek komen als een pakketreis wordt verkocht, dus hotel en een treinreis en dan nog alleen als dit pakket als touroperator wordt samengesteld. Bovendien geldt het dan alleen nog voor de boekers die in Nederland wonen en geboekt hebben. Als de betreffende touroperator niet is aangesloten bij een Belgisch garantiefonds vissen de Belgische boekers altijd naast het net. Ook als de boekers uit de UK komen hebben die bij de Nederlandse touroperator pech. Als vervoerder die ook hotels o.i.d. aanbiedt (niet als bemiddelaar), dus feitelijk touroperator, dient men lid te zijn van het garantiefonds in het land waarvan men reizigers van krijgt, en dat vertelt zelfs niet iedere touroperator of webverkoper. Bergland Trein heeft reizigers uit NL, B en UK. Overigens garandeert SGR niet het vervoer of het hotel, maar hooguit de teruggave van geld en daar zijn ook andere manieren voor om dat te garanderen.

Ook al zou RailInsight B.V. bezig zijn met een garantiefonds, dan nog mag ze daar niets over zeggen of publiceren totdat een en ander een feit is.

Gaat u anders eerst eens informeren bij de SGR en de curator van LISE B.V./Bergland Expres en The Train Company B.V. voordat u een lastercampagne begint tegen RailInsight B.V. en haar product Bergland Trein. Heeft u soms innige banden met partijen die er belang bij hebben dat een nieuw treinproduct te weren?

De feitelijke situatie is dat in het seizoen en de krokus vele zitrijtuigen van Euro-Express Münster in verchillende andere treinen rit naar Oostenrijk pogen te rijden. U noemt ze in uw lijstje (mijn agenda - Nico Spilt). De Bergland Trein heeft betrekkelijk laat de beschikking gekregen over het topmaterieel uit Zwitserland, waarmee de Nederlandse reiziger uiterst comfortabel en veilig de wintersportgebieden in Oostenrijk én Zwitserland bereikt met een superlocomotief zonder locwissel aan de grens. Wij willen namelijk niet ook met oude rotzooi rijden, want dan hadden wij helemaal niet gereden.

Bent u oprecht of wilt u alleen maar smadelijke laster verspreiden? In het eerste geval kunt u eerlijke informatie krijgen.

RailInsight/Bergland Trein


Ik hou er niet van om laster te verspreiden, laat staan smadelijke laster. Daarom hieronder wat informatie van de Kamer van Koophandel, uit november 2009:

Laster of geen laster, treinen gingen er niet rijden. Wie een reis had geboekt of wilde boeken voor de Bergland Trein, kreeg half januari 2010 het volgende mailtje:


Geachte mevrouw/heer,

Het winterseizoen is niet florissant van start gegaan. Enerzijds hebben wij laat de beschikking gekregen over het kwalitatief hoogwaardige materieel dat wij ons wenste, anderzijds lopen de boekingen voor de wintersportreizen in algemeen met 17% achter.
Als gevolg van de lage bezettingsgraad voor onze eerste twee vertrekken op respectievelijk vrijdag 18 en 25 december 2009 hebben wij toen besloten het seizoen later te starten. De ervaring leert echter ook dat de maand januari een lager bezetting kent, wat ons aanvankelijk heeft doen besluiten om het seizoen in februari 2010 van start te laten gaan. Aangezien de boekingen voor februari en maart ook veel lager uitvallen, is het niet verantwoord de geplande treinen te rijden. De opbrengsten zouden de kosten niet meer dekken.
Gezien de gewijzigde omstandigheden kunnen wij uw verzoek voor een ticket in voormelde periode om genoemde redenen niet honoreren. Wij betreuren het genomen besluit, maar zijn van mening dat gezien de omstandigheden het verantwoord is het winterseizoen 2009/2010 niet te rijden.

Het Bergland Trein team.Utrecht, 29 juni 2012. Een radiografisch te bedienen UCA-Trac rail-wegvoertuig. Daarachter vier rijtuigen die hier al jaren staan, als erfenis van de failliete Bergland Trein. In de achtergrond het restant van de vroegere lijnwerkplaats. Veel gebouwen zijn inmiddels gesloopt. In de voorgrond het oefenterrein van een rijschool. De rijtuigen hebben hier ruim acht jaar gestaan. Begin maart 2015 zijn ze weggehaald om in Friesland te worden opgeknapt. Daarna heeft de eigenaar ze bij Amsterdam Sloterdijk neergezet als Train Lodge.


Austria Expres in 1984

Utrecht, 26 mei 1984. Mijn ouders gaan met de Austria Expres op vakantie. Mijn broer wijst naar de treinaanwijzer waarop de bestemming staat aangegeven. Trein D217 rijdt via Nijmegen en Kleve naar Köln, vandaar verder naar Oostenrijk. Tot Arnhem werd de trein deze dag getrokken door loc 1302. Daar maakte de trein kop en nam een Duitse dieselloc het werk over.

 

Tabellen uit spoorboekje buitenland, 25 sept. 1983 - 2 juni 1984.


Zie ook:
vorige       start       omhoog