Onze treinen en locomotievenReproducties van een aantal boekjes:Meer boekjes en grammofoonplaten


Op reis. Door A.D. Hildebrand en Gerard van Seumeren, met tekeningen van Lou den Hartogh. Uitgave van de afdeling Pers en Publiciteit van de NS, 1947. Lesboekje bestemd voor de hoogste klas van de lagere school (kinderen van 12 jaar).


Kenmerken rollend materieel. Gidsje voor het bedienend personeel. Uitgave NS Reizigers, april 2001.

Beschreven materieel: rijtuigen Plan W; Intercity-rijtuigen (ICR); trek-duwrijtuigen Benelux; Belgische K4-rijtuigen; Koploper (ICM); Interregiomaterieel (IRM); Materieel '64 (Plan V en T); Sprinter (SGM); Railhopper (SM'90); Dubbeldekkermaterieel (DDM); Dubbeldekker Agglo-Regio (DD-AR, mDDM); DE3 (Plan U); Wadloper (DH); Buffel (DM'90); e-locs 1700 en 1800.

Zie ook het thema NS-materieel.


Het spoorwegstation. Uitgave van de afdeling Voorlichting van de NS, bestemd voor de jeugd, circa 1970.


Het seinwezen. Door Piet Bakker.
Spoorwegserie I (pdf)

Hoe ontstaat een dienstregeling. Door Fred Thomas.
Spoorwegserie II (pdf)

De Nederlandsche Spoorwegen een millioenenbedrijf.
Spoorwegserie III (pdf)

Wat rijdt er langs de rails. Door Joh. Luger.
Spoorwegserie IV (pdf)

Deze vier boekjes zijn tijdens de oorlog, omstreeks 1941, uitgegeven door de Nederlandsche Spoorwegen. Ik heb ze voor u gescand!

De slotalinea van deel III: "In den komenden vredestijd zal (...) eerst recht blijken, hoezeer de Spoorwegen in het voorste gelid staan om zich met modern materiaal, perfecte organisatie en volledige toewijding van al hun medewerkers, in dienst te stellen van de welvaart van ons land en de toekomst van het Nederlandsche volk."

 
 

Over het spoorboekje en de N.S. Dick Otten. Uitgegeven door de Afdeling Propaganda van de NS. Ca. 1946.

Bestemd voor jeugdigen die meer wilden weten over het spoorboekje en het reizen per trein. Met vragenformulier dat je ingevuld kon opsturen naar de Nederlandsche Spoorwegen. Wie de vragen goed had beantwoord kreeg een diploma.


De groei van onze spoorwegen. Cees van den Hoeven. Nederlandsche Spoorwegen, afd. Propaganda, Utrecht, 1948.


Spoorwegtechniek, het rollend materieel. Uitgegeven door de Opleidingsschool van de Dienst van Exploitatie van de Nederlandsche Spoorwegen in 1943. Gescande versie.Uw stem is ons visitekaartje

U luistert naar een aan NS-personeel uitgereikt singeltje. Het plaatje is omstreeks 1971 opgenomen. Samenstelling en regie Pieter Goemans, m.m.v. Henny Spijker, Alice Oppenheim en Hans Veerman. Vervaardigd in opdracht van de N.V. Nederlandse Spoorwegen. Het plaatje is een beetje versleten.

Fles in cadeauverpakking

Conference van Henk Elsink uit ca. 1970. Opgenomen op de b-zijde van het door de NS uitgegeven grammofoon­plaatje "Uw stem is ons visitiekaartje". Het plaatje is een beetje versleten.

Henk Elsink (Enschede, 20 april 1935 Amersfoort, 24 februari 2017) was een Nederlandse cabaretier, zanger en schrijver. Ik vond hem wel geestig.ABCNS

ABCNS, een grammofoonplaatje uit 1964. Onderwerp: werken bij de NS.

Zie ook met MULO vele mogelijkheden.Zie ook:
vorige       start       omhoog