Lisse

Het station van Lisse is al jaren niet meer in gebruik. Het gebouw is ontworpen door D.A.N. Margadant, die ook het station van Haarlem op zijn naam heeft staan. Het is in 1905 in gebruik genomen en heeft dienst­gedaan tot 15 augustus 1945. Daarna hebben er nog wel treinen gestopt in Lisse, voor bezoekers van de Keukenhof.

Ook Lovers Rail heeft plannen gehad voor de bediening van Lisse. De aangekondigde treindienst Amsterdam-Leiden is er nooit gekomen. Wel heeft Lovers enige tijd een "Keukenhof Expres" laten rijden.

Het perron aan de overzijde van het station is verdwenen, net als het noodperron dat eind jaren tachtig was aangelegd aan de Leidse kant van het station, om te voorkomen dat de spoorbomen te lang dichtbleven. In het station was ook post T gehuisvest. Tegenwoordig is het gebouw in gebruik als restaurant "de Verloren koffer".Lisse, 1990. Loc 41 105 van de SSN met een trein richting Haarlem. Foto Mike Morant.


Het houten noodperron van Lisse, met daarop mijn dochter Karin, op 3 augustus 1989. Rechts rijtuigen plan E, derde klas, die achter Tsjechische stoomloc 498.022 een rondje door de Randstad reden.


Zoeterwoude Rijndijk, 25 juli 1989. Tsjechische stoomloc 475.179 tijdens een rondrit. Foto gemaakt door geluidjager Dick van Aggelen.


Lisse en Lovers Rail

Lisse, 20 mei 1998. Dit station heeft dienstgedaan tot 1945. Daarna stopten er nog weleens treinen voor bezoekers van de Keukenhof, onder andere de Keukenhof Expres van Lovers Rail. Foto's Jan Willem Oosting.


Lisse, 10 april 2009. Het stationsgebouw wordt nu gebruikt als restaurant. Eerst heette dat "De Verloren koffer", tegenwoordig LiZz (www.lizz.nu). Foto's Jan Willem Oosting.


Naar de bollen / Bulbfield Tours

Deze tulpenspeldjes werden in de jaren 60 en 70 gedragen door reisleiders van de NS. Deze kregen groepen toeristen mee om hen met de trein naar allerlei steden en attracties mee te nemen. Onder andere de Keukenhof, maar ook Amsterdam, Spido-rondvaarten in de Rotterdamse haven etc. Er bestaan ook versies met een rode tulp. De twee speldjes rechts zijn uit de collectie van Lennart Visser. De letters B.R. staan voor British Railways. Deze speldjes waren bestemd voor Britse toeristen die werden rondgeleid door NS-reisleiders. Tijdens deze 'Bulbfield Tours' kwamen de toeristen per nachtboot aan in Hoek van Holland. Daarna ging het met de bus naar de Keukenhof, en aan het eind van de dag weer terug met de nachtboot. Op latere speldjes waren de letters vervangen door het logo van NS en van BR.


Lisse, 26 april 2012. De Keukenhof stond dit tulpenseizoen in het teken van Polen. "Het hart van Europa". Dat komt: Polen is na de Tweede Wereldoorlog een eind naar het westen opgeschoven.


Zie ook:
vorige       start       omhoog