Egypte


Trein voor Farouk

Tweedelig dieseltreinstel, in 1951 door Fiat gebouwd voor de Egyptische koning Farouk. Foto uit het boek "Fiat Materiale Ferrotranviario". Veel plezier heeft de man er niet van gehad, want in juli 1952 werd hij bij een staatsgreep afgezet. Egypte werd hierna een republiek, waar achtereenvolgens Nasser, Sadat en Mubarak de boel bij elkaar probeerden te houden. In februari 2011 werd Mubarak verdreven en bleef het onrustig in Egypte. De vraag die ons natuurlijk het meest bezighoudt is: wat is er met deze mooie koninklijke trein gebeurd?


Interieurfoto's uit hetzelfde boek.Spoorwegmuseum

Egypte had ooit een mooi spoorwegmuseum, maar dat is zoals zoveel in dat land vernield. De collectie is in 2010 weggehaald, in afwachting van een "renovatie". De bibliotheek is weggegooid. Is Cairo's Railway Museum lost?

N.B. In 2013 had Nederland geen geld meer voor de bibliotheek van het Tropenmuseum. Het grootste deel van de collectie is daarom overgedaan aan de bibliotheek van AlexandriŽ in Egypte.
Driecontinenten≠trein

De Taurus Express naar Irak en Egypte

Per spoor vanuit Londen en Parijs naar Baghdad en CaÔro. Deze optie ontstond toen het Midden-Oosten na de Eerste Wereldoorlog in Britse en Franse handen viel, inclusief de Bagdadbahn. Deze spoorlijn was door de Duitsers aangelegd, maar nog niet voltooid. Samen met de nieuwe Turkse staatsspoorwegen begon het Franse slaapwagen­bedrijf Wagons-Lits alvast met luxetreindiensten.

In 1930 werd de Taurus Express geÔntroduceerd: een verlenging van de Simplon Orient-Express, vernoemd naar het Zuid-Turkse Taurusgebergte. Hiervoor moesten reizigers in Istanbul eerst de Bosporus overvaren. In SyriŽ werden aansluitingen geboden naar Irak, Palestina en Egypte. Passagiers moest overstappen en deels per auto(bus) reizen. In reclames prees Wagons-Lits de verbinding echter aan als driecontinententrein (Europa, AziŽ, Afrika).

Lees het artikel op retours.eu door Arjan den Boer (juni 2019).Zie ook:
vorige       start       omhoog