IrakHieronder een advertentie van Francorail in Chemins de Fer, mei 1982. De Iraakse spoorwegen hadden tachtig dieselelektrische locomotieven aangeschaft en waren daar erg tevreden over. Het land werd toen al geregeerd door Saddam Hoessein, maar daar hadden de westerse landen nog geen problemen mee. Frankrijk leverde bijvoorbeeld niet alleen locomotieven maar ook een kerncentrale. Als je maar olie verkoopt en geen andere landen lastigvalt, dan kun je het als dictator lang volhouden. Over Jan met de pet, of moeten we zeggen Mo met de tulband, zal niemand zich dan druk maken. Gelukkig hebben we het mede aan een groot staatsman als Balkenende te danken dat Irak nu bezig is zich te ontwikkelen tot een democratie.

Deze locs, type CSE 26-21, waren gebouwd door een onder de naam Francorail opererend consortium. Ze waren voorzien van in de VS gebouwde 16-251F ALCO-motoren van 3600 pk (2650 kW). In tegenstelling tot wat in de advertentie staat, kocht Irak 72 locomotieven: elf voor passagierstreinen (genummerd DEM 4001-4011) en 61 voor goederentreinen (4101-4161). Hetzelfde type werd in deze periode ook geleverd aan Noord-Korea (12 stuks) en Saoudi-ArabiŽ (6 stuks).
Driecontinenten≠trein

De Taurus Express naar Irak en Egypte

Per spoor vanuit Londen en Parijs naar Baghdad en CaÔro. Deze optie ontstond toen het Midden-Oosten na de Eerste Wereldoorlog in Britse en Franse handen viel, inclusief de Bagdadbahn. Deze spoorlijn was door de Duitsers aangelegd, maar nog niet voltooid. Samen met de nieuwe Turkse staatsspoorwegen begon het Franse slaapwagen­bedrijf Wagons-Lits alvast met luxetreindiensten.

In 1930 werd de Taurus Express geÔntroduceerd: een verlenging van de Simplon Orient-Express, vernoemd naar het Zuid-Turkse Taurusgebergte. Hiervoor moesten reizigers in Istanbul eerst de Bosporus overvaren. In SyriŽ werden aansluitingen geboden naar Irak, Palestina en Egypte. Passagiers moest overstappen en deels per auto(bus) reizen. In reclames prees Wagons-Lits de verbinding echter aan als driecontinententrein (Europa, AziŽ, Afrika).

Lees het artikel op retours.eu door Arjan den Boer (juni 2019).Zie ook:
vorige       start       omhoog