Alkmaar


 

Alkmaar, 5 februari 2004. Stationsgebouw en billboard.


 

Alkmaar, 29 juli 1967 en 5 februari 2004. Opstelterrein.


 

Kleurenfoto: Alkmaar, 25 februari 2005. Het oude seinhuis IV, met linksachter de nieuwe treindienstpost. In de aanduiding van de seinhuizen is nog iets terug te vinden van de Nederlandse spoorweghistorie: bij de HSM kregen de seinhuizen een Romeins cijfer, bij de SS een letter. Op de zwart-witfoto het seinhuis toen het nog in gebruik was (archief Vialis/NMA).


Alkmaar, 14 oktober 2005.


Alkmaar, biermuseum "De Boom", 29 april 2008. Mensen vragen mij weleens: Nico, is dat nou niet moeilijk, zelf bier brouwen? Dan zeg ik: als je maar zorgvuldig het recept volgt kan het bijna niet misgaan. Bier is eigenlijk toevallig ontstaan, door een fout bij het bereiden van brooddeeg. Vroeger dronken mensen water uit de gracht. Daar werden ze ziek van. Maar als je er eerst mout, hop en gist aan toevoegt en een poosje wacht, dan verandert het grachtwater in bier. Daar word je niet ziek van en het smaakt nog lekker ook. Vroeger werd bier lokaal gebrouwen. In elke stad waren diverse brouwerijen actief. Tegenwoordig wordt het meeste bier industrieel bereid, maar de ingrediŽnten zijn nog steeds hetzelfde. Ik heb het dan niet over bier waar allerlei liflafjes aan zijn toegevoegd, maar over eerlijke goudgele rakkers. Meer over het zelf brouwen van bier: De zin van het bestaan. Boek: Wandelen over de Bierkaai.


"Centrumgemeente Alkmaar"

 

Alkmaar, 5 februari 2004. Dit gebouw gaat verdwijnen; in 2016 zal Alkmaar zijn opgestoten in de vaart der volkeren. Wethouder Nagengast is blij: "Alkmaar kan straks weer trots zijn op haar station, een station met allure. Een kwalitatief, duurzaam, toekomstbestendig station waaruit blijkt dat Alkmaar een centrumgemeente is met een infrastructuur die bij onze stad past." Een 'kwalitatief' station, Alkmaar en 'haar' station. Uiteraard mogen in dit holle wethoudersproza woorden als 'duurzaam' en 'toekomstbestendig' niet ontbreken. (Bron: persbericht ProRail, december 2013)


Dienstregelingen: Alkmaar-Hoorn-Enkhuizen (winter 1962-63 en 1963-64) (pdf)


Zie ook:
vorige       start       omhoog