Trein & bier


 

Hengelo, 2 oktober 1999. Loc 1637 met reclame voor de nieuwe kratten van Heineken: "Nederland wordt steeds groener". De loc heeft in deze beschildering ook met een trein met reusachtige bierkratten rondgereden. Het "groen" slaat niet alleen op de kleur van de kratten, maar ook op het feit dat er geen cadmium in zit, wat bij de vroegere gele kratten wel het geval was. Alfred Heineken was niet zo van het milieu.


 

Peper- en zoutstelletje (Wagons Lits) en een bierglas (TEE). Eerlijk gekocht op de tweedehandsmarkt. Tweede foto: Simpelveld, 9 juni 2001. Een originele Limburgse bierauto op het perron van de ZLSM.


Deze bierwagen met remmershuis is een van de tientallen goederenwagens en rijtuigen van het Spoor 1 Genootschap.


Utrecht, 28 oktober 1959. Bierwagens van Grolsch. Lees hier meer over. Foto Kees van de Meene.


Köln Hbf, 1 maart 2004. DB-loc (ex-DR) 143 183 op lijn S12 naar Hennef. De reclame is van Gaffel Kölsch. (Kölsch mag alleen door bepaalde brouwerijen in Köln worden gebrouwen. Lijkt erg op pilsner, maar is bovengistend bereid.)


Hermannspiegel (een dorpje met 40 inwoners), aan de oude Nord-Süd-Strecke, 18 augustus 2006. Loc WLE 21 met bijpassende trein. Echte mannen weten waar dit over gaat: Warsteiner, het lekkerste Duitse pilsner! Foto Wynne Hovingh.


Kaldenkirchen, 13 augustus 2006. Een billboard ontneemt ons de blik op loc 41 360.


 

Helmond, 19 augustus 2006. Dit weekend was het "Jazz in Catstown". Bezoekers van dit jazzfestival konden zich met comfortabele treintjes laten vervoeren. Foto's Arnold de Vries.


Utrecht, 4 februari 2004: "Biertje?"


Simon Carmiggelt, wie kent hem nog? (Amsterdam, circa 1980)

Na een bezoek aan de Harzer Schmalspurbahnen
laat een glas Hasseroder zich goed smaken.


 

Is dit nu een statieportret of een staatsieportret? Het vervelende is dat als maar genoeg mensen het fout doen, het uiteindelijk door de Nederlandse Taalunie, bij de volgende zinloze spellinghervorming, tot voorschrift wordt verheven. Linkerfoto: Bilthoven, 3 oktober 1997. Even de kratten van de vorige avond terugbrengen voor het statiegeld. Rechterfoto: Rotterdam, 27 augustus 2004. Klik hier voor meer fietsen.


 

Bilthoven, 2 juni 1996. Ik ben altijd een behoorlijk innemende persoon geweest, maar op deze dag besloot ik wat te minderen.


Ceci n'est pas une bierviltje!
De Spoorweg Onthouders Vereeniging (SOV)
schonk namelijk geen alcohol.


 

Drank en trein, een goede combinatie! Bierglas met de "Molli" (collectie Homan Bonder).
Etiket "Superior Locomotive Gin".


Flesopener, relatiegeschenk van Revisiebedrijf Tilburg.


Bierviltjes van het Belgische merk Leopold. Op een na uitgegeven ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de UIC: de Union Internationale des Chemins de Fer in 1972. Het Vlaamse woord voor bierviltje is trouwens bierkaartje.


Brood of bier...?

Alkmaar, biermuseum "De Boom", 29 april 2008. Mensen vragen mij weleens: Nico, is dat nou niet moeilijk, zelf bier brouwen? Dan zeg ik: als je maar zorgvuldig het recept volgt kan het bijna niet misgaan. Bier is eigenlijk toevallig ontstaan, door een fout bij het bereiden van brooddeeg. Vroeger dronken mensen water uit de gracht. Daar werden ze ziek van. Maar als je er eerst mout, hop en gist aan toevoegt en een poosje wacht, dan verandert het grachtwater in bier. Daar word je niet ziek van en het smaakt nog lekker ook. Vroeger werd bier lokaal gebrouwen. In elke stad waren diverse brouwerijen actief. Tegenwoordig wordt het meeste bier industrieel bereid, maar de ingrediënten zijn nog steeds hetzelfde. Ik heb het dan niet over bier waar allerlei liflafjes aan zijn toegevoegd, maar over eerlijke goudgele rakkers. www.biermuseum.nl

Zie ook:


 

Bier is een beetje ordinair. Mensen die bier drinken zijn luidruchtig, gooien met blikjes naar de scheidsrechter en doen vervelend tegen vrouwelijke treinpassagiers. Toch zijn er uitzonderingen, zoals ik. Ik ben een beetje verlegen, ik houd niet van voetbal, en in de trein lees ik een mooi boek. Lees verder in De zin van het bestaan.


Danske øl

Something is rotten in the state of Denmark (Marcellus in "Hamlet", Shakespeare). Maar het bier is er prima!


"Houtens Tram Bier. Een origineel Houtens dankbier voor onze bestuurders." Etiket van een flesje bier dat cadeau is gedaan aan bestuurders van de Houtense tram. Datum van uitgifte onbekend, maar de houdbaarheidsdatum van het bier liep tot november 2007. Alcoholpercentage 7,5%. Beetje merkwaardig cadeau voor trambestuurders, hoewel er in Houten ook weer niet zo gek veel mis kon gaan. Alleen op tijd remmen bij de eindpunten.


Beer Can Tanker. Maak je eigen bierwagen met je favoriete merk! Advertentie in Model Railroader, oktober 1978.


Locomotief gemaakt van restjes blik en drie bougies. Sinterklaascadeau uit 2012. Het dak komt van een blikje 'Three Horses Beer' (THB), een in Madagascar gebrouwen bier. Waarschijnlijk is het locje daar gemaakt, aldus een bezoeker van mijn site. Het bier is volgens hem ook goed te drinken. Meer modellen.


Bierwagens van Fleischmann. Die van Stuttgarter Hofbraü lijkt wel echt. Die van Grolsch, Amstel en Heineken zijn fantasiemodellen. Het wagentje van Grolsch fungeert op mijn baan als koppelwagen: dat heb ik aan één kant voorzien van een Märklin-koppeling.


Een emmer bier

Op 1 februari 2012 moest ik afscheid nemen van de ondernemingsraad waar ik lid van was. Als cadeau kreeg ik deze emmer met inhoud. Ze wisten wel dat ik van bier hield, maar om nu te zeggen dat ik dit met emmers tegelijk naar binnen sla is ook weer overdreven. Maar het is natuurlijk goed bedoeld.

Omstreeks 1984 heb ik mij kandidaat gesteld voor de OR van het bedrijf waar ik toen werkte, het Computercentrum Bondsspaarbanken in Woerden. Daar werkten 300 mensen die ik bijna allemaal, in elk geval van gezicht, kende. Dat bedrijf ging op in VSB Bank, die later weer fuseerde met AMEV tot Fortis.

Fortis werd steeds groter en groeide uit tot een Nederlands-Belgisch concern, waarbij de Belgen steeds meer de macht naar zich toetrokken. Die kwamen op een bepaald moment op het lumineuze idee om ABN AMRO over te nemen. Hoe dat is afgelopen is algemeen bekend. De opkomst en ondergang van Fortis heb ik goed kunnen volgen. Heel interessant; als OR-lid zit je toch wat dichter bij de keuken dan de meeste andere medewerkers.

Een deel van het vroegere Fortis, namelijk Fortis Bank Nederland, is opgegaan in ABN AMRO. Ook hier ben ik weer lid geworden van een van de ondernemingsraden. Om technische redenen - de communicatie­afdeling waar ik werk is 'omgehangen' naar een ander onderdeel van de bank - moest ik mijn OR-lidmaatschap per 1 februari 2012 neerleggen.

Sinds 1984 ben ik vrijwel onafgebroken lid geweest van een ondernemingsraad. Ook ben ik enkele jaren ambtelijk secretaris geweest (dus geen OR-lid). Ik had de zittingstermijn van de laatste OR graag volgemaakt, maar dat is dus niet mogelijk. Tijdens mijn afscheidswoord heb ik beloofd dat ik mijn memoires ga schrijven.



Kuitenbijter: blijven drinken!

Kees Volkers is historisch geograaf en schrijver. Hij heeft tientallen boeken op zijn naam staan, waaronder Wandelen over de Bierkaai, waarin hij de bierhistorie van Utrecht onderzoekt.

Kees is ook actief bij Brouwerij Hommeles in Houten. Daar worden speciaalbieren gemaakt, met ingrediënten die uit de omgeving worden betrokken. Zo komt de hop, een van de kostbaarste bestanddelen van bier, van De Bijenakker in Odijk. Tijdens een open dag in 2018 kocht ik daar enkele flesjes bier, waaronder 'Kuitenbijter'. Volgens mij is het niet verstandig om dit voorafgaand aan een fietstocht te drinken (6,3%), maar de dame op het plaatje denkt daar kennelijk anders over.

www.brouwerijhommeles.nl


Zie ook:




vorige       start       omhoog