Zuid-Afrika

SAR = South African Railways. Rijdt op Kaapspoor (spoorwijdte 1067 mm). Ook een plaatje uit Oost-Afrika.


Beyer-Garratt-locomotief van de South African Railways op het traject Waterval-Komatipoort, in 1953/54 gebouwd door Henschel. Een Beyer-Garratt bestaat uit twee locomotieven met een gemeenschappelijke ketel. Achter het machinistenhuis bevindt zich de brandstofvoorraad en een deel van de watervoorraad. Het andere deel van de watervoorraad bevindt zich voor de rookkastdeur. Fabrieksfoto, collectie Nico Spilt.

Garratt, Beyer-Garratt

De Garratt-locomotief is een vinding van de Britse ingenieur Herbert William Garratt. In 1907 bouwde Beyer, Peacock & Co. de eerste locomotief volgens zijn ontwerp. In 1928 was het patent van Garratt verlopen. De fabriek ging deze locomotieven daarna verkopen onder de naam Beyer-Garratt. Onder licentie bouwden ook andere fabrikanten dit soort locs. Een ander type gelede loc is de Mallet.Durban (Zuid-Afrika), 1973/74. Deze foto's zaten in een schenking aan het Nationaal Baggermuseum in Sliedrecht. De fotobeheerder van dat museum vroeg mij of ik er misschien iets aan had. Bij dezen! Ik heb deze prachtige stoomlocs zelf nooit in het echt gezien, helaas. De foto's zijn gemaakt door de heer A. Bouman uit Papendrecht.


Op 20 juni 2010 is deze Zuid-Afrikaanse locomotief, Class 15F nummer 3117 van de SAR, ontspoord. De ontsporing is veroorzaakt doordat een groot aantal dwarsliggers was gestolen. Gelukkig vielen er geen slachtoffers. De locomotief was nog maar kort tevoren gerestaureerd, na 17 jaar lang te hebben staan wegroesten. De reparatie gaat veel geld kosten, vandaar deze oproep van de tegenwoordige eigenaar, Friends of the Rail (FOTR). Foto Steve Appleton.


Oost-Afrika

Uit een boekje dat in de jaren 60 zat verpakt bij grootpak Venz chocoladehagel.


Zie ook:
vorige       start       omhoog