Baureihe 53

In Baureihe 53 zijn enkele oude series kleine goederentreinlocomotieven ondergebracht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is sprake geweest van een grote nieuwe loc, een Mallet, die echter niet verder is gekomen dan de tekentafel. Baureihe 53 moet niet worden verward met de naoorlogse 053.Baureihe 53

Voorbeeld van een drieassige goederentreinloc die in de Baureihe 53 was ondergebracht: een Pruisische G 43. Dit was een compoundlocomotief, met twee verschillende cilinders.


Loc 53 0001

Model van loc 53 0001. Deze door Borsig in 1943 ontworpen Mallet is als gevolg van de oorlogsomstandigheden nooit gebouwd. Märklin bracht de loc echter wel als model uit. Ze heeft geen problemen met de wisselstraten op mijn baan. Meer locs met zeven drijfassen


Mallet

Een Mallet is een loc met twee stel aandrijvingen, waarvan de voorste ten opzichte van het frame kan draaien. Op die manier kan een loc met veel drijfassen worden gebouwd die geen problemen oplevert in bochten. Het ontwerp is genoemd naar de Zwitserse ingenieur Jules T. Anatole Mallet die in 1888 de eerste loc volgens dit principe bouwde.

Mallet was ook de eerste die een succesvol compoundsysteem voor locomotieven ontwierp. Mallets werken altijd volgens dat systeem, in feite zou je de Amerikaanse Big Boy daarom geen Mallet mogen noemen. Een ander type gelede locomotief is de Beyer-Garratt.


Der Bau von Mallet-Lokomotiven für Java bei Hanomag, 1923. Ton Pruissen. Deutsche Gesellschaft für Eisenbahn­geschichte (DGEG), 2016. ISBN 9783936619041.

Building Mallets for Java at the Hanomag Works, Germany, 1923. De bouw van Mallet-locomotieven voor Java bij Hanomag, Hannover, 1923. (Drietalig boek.)

Ton Pruissen is bekend van zijn films en dvd's, maar er is nu ook een boek van hem verschenen. Lang geleden, in zijn studententijd, kreeg hij door een toeval een grote verzameling albums in bezit met foto's die in opdracht van Hanomag (Hannoversche Machinenfabrik) zijn gemaakt. In een van die albums is de bouw te volgen van Mallet-locomotieven voor de spoorwegen op Java. Deze foto's zijn in dit boek gereproduceerd. Bovendien zijn er toelichtende teksten opgenomen over Hanomag, over de spoorwegen in Nederlands-Indië, en natuurlijk over de Mallets zelf. Alle teksten en foto­bijschriften in dit bijzondere boek zijn in drie talen: Duits, Engels en Nederlands.


Zie ook:
vorige       start       omhoog