Zevenbergen, Lage Zwaluwe


Zevenbergen, 26 oktober 2006. Niet meer als station in gebruik, maar gelukkig niet gesloopt. Het gebouw wordt uitgebaat door eeterij 't Perronneke.


Zevenbergen, 30 juni 1969. Loc 2401 rangeert bij de suikerfabriek. Ik was naar die fabriek gelopen omdat ik hoopte daar een stoomloc te kunnen zien. Die loc deed echter geen dienst en ik mocht ook het fabrieksterrein niet op. Dan maar die suffe 2400, maar nu ben ik blij met deze foto. Dit soort treinen en auto's zie je niet meer in Nederland.


 

Acht jaar later zag ik de loc alsnog. Loc 23 "H.J.H. Modderman" bij een kruising onderweg, en tijdens het ketelspuien in Medemblik, 9 augustus 1977. Deze loc is in 1918 gebouwd door Orenstein & Koppel. Tot 1928 rangeerde ze bij de Westfalische Eisen- und Drahtwerke Aplerbeck en de Westfalische Lokomotivfabrik Hattingen. Daarna werd ze overgenomen door de Westlandsche Stoomtramweg Maatschappij (WSM), waar ze onder nummer 23 dienst deed. In 1940 werd ze verkocht aan de suikerfabriek in Zevenbergen. In 1970, toen er weinig spoorvervoer met bieten meer plaatsvond, werd ze geschonken aan de SHM. In 1979 werd ze vanwege een niet meer te repareren ketel terzijde gesteld.


Zevenbergen, 30 juni 1969. Loc 1112 met een buizentrein, komend uit Roosendaal.


Zevenbergen, 26 oktober 2006. Dubbeldekker als stoptrein Roosendaal-Rotterdam.


Lage Zwaluwe, jaren 60. Een Hondekop vertrekt naar Roosendaal. De naar rechts afbuigende sporen zijn van de lijn naar Breda. In de achtergrond de Moerdijkbrug. Links het tuintje van de baanwachterswoning bij de dijkcoupure. Op het brede perron rechts staat een VW-busje. Het spoor rechts van dat perron sluit aan op de Halve Zolenlijn naar Den Bosch. Inmiddels is de situatie bij Lage Zwaluwe volledig veranderd. Grammofoonplaathoes van het NS Harmonieorkest.


Zie ook:
vorige       start       omhoog