Zand, Sandite


Strasshof, 28 augustus 2012. Zand is een beproefd middel om het slippen van treinwielen tegen te gaan. Locomotieven (en soms ook treinstellen) hebben een voorraad zand aan boord die voor de wielen kan worden gestrooid bij het optrekken of remmen. De machinist moet hier zuinig mee omgaan: te veel zand kan ertoe leiden dat de spoorstroom wordt onderbroken zodat de beveiliging niet meer goed werkt. Hier zijn ongelukken mee gebeurd. Bij stoom­locomotieven is de zandbak meestal goed te zien: bovenop de ketel zodat het zand wordt drooggehouden door de hitte. Via buizen wordt het zand tot vlak voor de wielen geblazen.


Köln Deutz, 1 maart 2004. Het Duitse idee van strooigoed. Het zand is bestemd om op gladde perrons te strooien. Een andere methode is perronverwarming.


Sandite

Sandite wordt in de herfst op de rails aangebracht op plaatsen waar gladheid kan ontstaan door kapotgereden bladeren. Sandite bestaat uit een mengsel van water, aardappelzetmeel (om er een plakkerige smurrie van te maken), zand (om de rails ruw te maken) en metaaldeeltjes (om de rails elektrisch geleidend te houden).


 

Amersfoort, 11 september 2004. Deze twee vroegere motorposten, de Railion-rode mP 3030 en de PTT/NS-rood/gele 3027, waren voorzien van een installatie om gladde sporen ruw te maken. 's Ochtends vroeg, voordat de treindienst begon, werd hiermee Sandite op de rails aangebracht. Later zijn treinen uit de normale dienst voorzien van een Sandite-installatie.


Bunnik, 15 november 2015. Loc 1254 met een container vol Sandite, een middel om gladde rails te behandelen. De route was Amersfoort - Naarden Bussum - Amersfoort - Utrecht - Arnhem - Nijmegen - Arnhem - Utrecht - Amersfoort. Enkele treinstellen zijn voorzien van een Sandite-installatie. Deze rijden 's ochtends vroeg, en zo nodig ook overdag, over de bedreigde trajecten. Voor het uitgebreidere werk is er een speciale trein ingericht die je hier op de beelden ziet.


Zie ook:
vorige       start       omhoog