Perronverwarming


Bunnik, 12 maart 2007. Bij wijze van proef werd een van de perrons (indien nodig) verwarmd met behulp van aardwarmte. In 2011 is deze installatie weer verwijderd. Vroeger werden bij sneeuw of gladheid kantoormedewerkers van de NS ingeschakeld. Die kregen dan een tientje als ze 's ochtends, voordat ze naar hun werk gingen, het perron in hun woonplaats schoonveegden.


ProRail onderzoekt de mogelijkheden van natuurlijke vloerverwarming waardoor gladheid op het perron kan worden voorkomen. Als de proef op het station van Bunnik slaagt, kan het systeem op meerdere plaatsen in het land worden geďnstalleerd. Het systeem gebruikt warmte die is opgeslagen in de grond. De bron houdt de warmte vast zodat in de winter de opgeslagen warmte kan worden ontrokken voor de verwarming van het perron. Het idee voor de verwarmde perrons kwam voort uit aardkoeling. Die techniek werd al gebruikt voor de koeling van beveiligingskasten langs het spoor. De perronverwarming is het tegenovergestelde, maar borduurt voort op hetzelfde principe. Volgens berekeningen moet de watertemperatuur zo rond de acht graden kunnen blijven, voldoende om de sneeuw te laten smelten en aanvriezing te voorkomen. - Building Innovation, mei 2007. www.buildinginnovation.nl (website is verdwenen)


Bunnik, 31 januari 2008, 6:30 uur. Als het vriest blijken de perronplaten spekglad te worden. Medio 2011 is deze installatie weer verwijderd. Bunnik heeft nu weer een gewoon perron.


Bunnik, 12 juni 2008. Op het andere perron van Bunnik heeft men bij wijze van proef een afvalbak op zonne-energie geplaatst. Het zonlicht wordt in deze BigBelly omgezet in elektriciteit, waarmee het afval wordt samengeperst.


Köln Deutz, 1 maart 2004. Het Duitse idee van strooigoed. Het zand is bestemd om op gladde perrons te strooien.


De warmtezuil

Leiden, 15 januari 2009.
Terwijl Poetin met de gaskraan speelt, terwijl minister Cramer eindelijk eens doortastend gaat regeren en de gloeilamp verbiedt, terwijl er steeds meer verzet komt tegen de terrasverwarming ten behoeve van rokende cafébezoekers, komt ProRail met een nieuw energiespeeltje: de warmtezuil. Zodra het een beetje fris wordt kunnen de op het perron wachtende reizigers zich aan deze fors uitgevallen shoarmagrill opwarmen. Voor wie nog weleens echte winters heeft meegemaakt (1963!) ziet dit er natuurlijk belachelijk uit, maar de treinreiziger anno 2009 is nu eenmaal een zeurend mietje geworden. De warmtezuilen zijn ook al op Amsterdam Amstel gesignaleerd.
Foto Govert Schipperheijn.

De warmtezuil kan worden gebruikt als de temperatuur onder de 12 graden zakt. Met een druk op de knop kan het apparaat worden ingeschakeld. Na een paar minuten schakelt het weer uit.


Zie ook:
vorige       start       omhoog