Airconditioning en ventilatie


Nadat er een flinke vloot IRM-materieel was gebouwd, kwam men tot de ontdekking dat er een ontwerpfoutje was gemaakt met de airconditioning. Tijdens hete zomers bleek alle koelcapaciteit gebruikt te worden voor de reizigersafdelingen, zodat er voor de machinistencabines niets meer overbleef. Daar werd het dan met gemak veertig graden, wat niet echt bevorderlijk is voor de werkomstandigheden van de machinist, laat staan voor de veiligheid van het treinverkeer. In de zomer van 2006 had de Blokker toevallig een leuke actie, dus toen hebben de inkopers van NS een paar honderd goedkope huishoud-ventilatoren in kunnen slaan. Deze werden met duct tape (in de volksmond duck tape) vastgezet in de cabines. Deze ventilatoren zijn later vervangen door huishoudairco's. Toevallig had de Gamma namelijk een keer een leuke actie. Let op het hangslotje, dat moet voorkomen dat iemand het apparaat mee naar huis neemt. In de nieuwste VIRM's hebben de machinistencabines een geïntegreerde airco. Wel zit er voor de zekerheid een stopcontact op de plaats waar de ventilator stond, zodat er geen verlengsnoeren meer nodig zijn. Foto's Bas van Heezik, 28 juli 2006 en 1 september 2008.


Haarlem, 30 augustus 2008. Tijdens een open dag gaf ook de nieuwe VIRM gaf acte de présence. Ik heb alleen even de machinistencabine bekeken, want het interieur ga ik nog vaak genoeg zien. Een mooi instrumentenpaneel, alleen blijf ik mijn bedenkingen houden tegen de hoeveelheid lampjes, metertjes en schermpjes waar de machinist door kan worden afgeleid. Een machinist moet naar buiten kijken, anders kun je treinen net zo goed helemaal automatisch maken. Een stopcontact voor de ventilator ontbreekt niet. Grapje. De airconditioning in de machinistencabine schijnt bij deze versie helemaal in orde te zijn.


Op 21 april 2006 reed Jan-Willem Sorber, mcn Ehv, trein 853 van Haarlem naar Maastricht met een extra loc voor het stuurrijtuig. Deze loc kon er niet vanaf, want er was maar één set sleutels op de trein aanwezig. Voor Jan-Willem een gelukje, want deze loc had airco. En die werkte naar behoren, want meestal is het met dit weer al warm in de cabine. Alle e-locs 1600, 1700 en 1800 zijn inmiddels van airco voorzien. Bij de locs 1700 heeft een deel slechts in één cabine airco, omdat de andere cabine altijd gekoppeld is aan een stam dubbeldekkers en dus nooit wordt gebruikt


Zie ook:
vorige       start       omhoog