Speelkaarten en kwartetten


Zo gaat dat met verzamelaars. Je koopt per ongeluk een keer een oud spoorwegkwartet, en voor je het weet heb je een heel stapeltje. En dat terwijl ik kwartetten altijd al stom heb gevonden. Deze drie kwartetten heb ik in augustus 2010 gekocht. Links een NS-kwartet uit 2007. In het midden een drie-in-een-spel uit de tijd dat er nog Hondekoppen reden. Met dit spel kun je zowel kwartetten, gewoon kaarten als memory spelen. Rechts het Nederlands Stoomtrein Kwartet. Hierop staan afbeeldingen van het Spoorwegmuseum, het Nationaal Modelspoor Museum, MBS, SGB, RTM, STAR, SSN, ZLSM en Corus Stoom. De SHM en de VSM wilden of mochten kennelijk niet meedoen.


Drie stel speelkaarten met treinen. Het linkerspel is saai: alle kaarten hebben dezelfde illustratie.


PTT-kwartet uit de jaren 70, toen de post nog in bruine treinen werd vervoerd.


"Mag ik van jou van de extreme natuur de zware sneeuwval?"

Dit kwartetspel kregen de medewerkers van ProRail tegelijk met hun uitnodiging voor een lustrumfeest op 25 november 2010. Dat feest is op het laatste moment afgelast, na de brand op 19 november in de verkeersleidingspost Utrecht. Sneu voor de medewerkers van ProRail, en ook zonde van het geld, want dat feest was al betaald. De strenge winter moest toen nog komen, althans wat tegenwoordig onder een strenge winter wordt verstaan. "Mag ik van jou van de extreme natuur de zware sneeuwval?" Op de kwartetkaart zien we een laagje sneeuw waar men vroeger, toen de wissels nog weleens werden gesmeerd en onderdelen niet pas werden vervangen als ze kapot waren, om moest lachen. Bert Klerk, de directeur van ProRail, mocht in december 2010 op de televisie vertellen wat hij aan de problemen ging doen. "Ik ga wissels slopen", zei hij minstens vijf keer. Echte mannentaal: hij laat geen wissels verwijderen, hij gaat ze slopen, het liefst eigenhandig. Van de 8000 wissels kan volgens hem de helft weg. Maar lost dat ook de problemen op? Niet als je de 4000 overgebleven wissels net zo slecht onderhoudt als nu.


S.O.V.-kwartetspel

 

Kwartetspel uitgegeven door de Spoorweg-Onthouders-Vereniging (SOV), jaren dertig. Bekijk het hele kwartet.Spoorwegkwartetspel, ca. 1935

 

Spoorwegkwartetspel, uitgegeven door de Nederlandsche Spoorwegen ca. 1935.
Bekijk het hele kwartet.
NS-kwartet uit de jaren zestig

NS-kwartet uit de jaren zestig.
Bekijk het hele kwartet.

Spoorwegkwartet, ca. 1975

Spoorwegkwartet, uitgegeven door de Nederlandse Spoorwegen, omstreeks 1975. Werd verkocht bij de HEMA. Bekijk het hele kwartet.Zie ook:
vorige       start       omhoog