Stichting RoMeO / Rotterdams Openbaar Vervoer Museum

De stichting RoMeO (Rotterdams Openbaarvervoer Museum en Exploitatie van Oldtimers) noemt zich sinds januari 2022 Rotterdams Openbaar Vervoer Museum.Speciaal vervoerbewijs, uitgegeven voor een rondrit met een historische tram op 1 april 2004. Deze rit werd georganiseerd voor de leden van de Europese Ondernemingsraad (EOR) van Fortis, die drie dagen in Rotterdam bijeen kwamen. Het vervoerbewijs is door mij ontworpen; op de foto vierasser 570 op 15 februari 1968 bij Rotterdam CS.


Rotterdam Leuvehaven, 1 april 2004. Vierasser 523 en bijwagen 1001. Het motorrijtuig is in 1931 gebouwd door Werkspoor Amsterdam, met een elektrische uitrusting van Siemens-Schuckert. Dit materieel is eigendom van de Stichting RoMeO: Rotterdams Openbaar vervoer Museum en Exploitatie van Oldtimers.


Gastheer op de tram was de in hobbykringen welbekende Gerard van Buuren, die naast zijn baan bij Fortis Bank veel vrije tijd besteedt aan de stichting RoMeO. Hij stempelt hier de kaartjes van de EOR-leden. Daarna moest hij naar buiten om een wissel te krikken. Dit was een uitzondering, want de meeste wissels kunnen vanuit de tram worden bediend.


"Het is aan het publiek verboden het afrijdsignaal te bedienen." De techniek van de tram ligt binnen handbereik van kwaadwillende reizigers, maar die waren er in 1910 nog niet. Moderne trams hebben camera's aan boord om vandalen te kunnen registreren.


Bijwagen 1001 gezien vanaf de achterste stuurstand.


Rijcontroller en remkraan.


Ontmoeting tussen oud en minder oud: tramstel 743. De bestuurder van onze tram doet zijn werkt staand. Dat lijkt primitief, maar de eerste trams beschikten zelfs niet over een voorruit.


De trambestuurder gaf per microfoon toelichting tijdens de ruim een uur durende rondrit. Enkele bezienswaardigheden zijn de molen bij Delfshaven en de Euromast.


Rotterdam Blaak, 1 april 2004. Het eind van de rondrit. Snel uitstappen, want anders houdt de museumtram de trams van de normale dienstregeling op. In de zomermaanden rijden de museumtrams rondritten onder lijnnummer 10 (zie dienstregeling op de haltepalen). De trams en bussen kunnen ook via RoMeO worden gehuurd door gezelschappen.


Trammuseum Rotterdam


Rotterdam, 13 mei 1999. Open dag bij de SSN. Omdat het stoomdepot nogal ver van de bewoonde wereld ligt, pendelde er een historische bus van RoMeO vanaf station Rotterdam Noord. Dit is RET 309, een Leyland Leopard uit 1967 met een carrosserie van Verheul.


Rotterdam, 2 april 2011. Na het gedwongen afscheid van de locatie aan de Nieuwe Binnenweg heeft de collectie historische trams een nieuw onderkomen gevonden in de remise van de Stichting RoMeO aan de Kootsekade. In het museum is onder andere deze DAF te zien. Foto Carl Klaassen.


Op 5 april 2014 opende het Trammuseum Rotterdam zijn deuren. Het bevindt zich in de remise Hillegersberg aan de Kootsekade 19 in Rotterdam. In het museum zijn bijna alle Rotterdamse trams van vroeger te bezichtigen. De paardetram uit 1881, de crèmekleurige elektrische trams van begin vorige eeuw, de oer-Rotterdamse vierasser en de Düwag-trams. Van bijna alle trams die ooit in Rotterdam hebben gereden is er wel een bewaard gebleven. De collectie wordt geconserveerd door vrijwilligers. Een deel van de collectie bestaat uit trams die in 2010 de oude tramremise in Delfshaven aan de Nieuwe Binnenweg moest verlaten. Behalve trams is er meer te zien: een verzameling van historische foto’s, kaartjes, petten, kniptangen, borden, oorkondes, geldwisselaars en al het andere dat met trams en openbaar vervoer van vroeger te maken heeft. In de museumwinkel zijn ansichtkaarten, boeken, pennen en nog veel meer te koop. (persbericht)


Rotterdam, 4 juni 2016. Paardetram uit de collectie van het Trammuseum Rotterdam.


Rotterdam, 4 juni 2016. Ons team bezocht het trammuseum in de voormalige RET-remise aan de Kootsekade.


Rotterdam, 4 juni 2016. In de remise aan de Kootsekade staat RET 1628: de Snerttram. Dit is een in 1969 door Werkspoor gebouwde tram (ontwerp Düwag). Daarnaast staat instructietram 1629 van hetzelfde type. Met de Snerttram worden in de wintermaanden toeristische ritten gereden. 's Zomers rijdt een IJsjestram door de stad.


Rotterdam, 4 juni 2016. Lijn 10 met historisch tramstel van RoMeO op het Weena.Allan & Co

Allan Rotterdam, 1839-1960. Een vergeten bedrijf waarvan de producten nog dagelijks kunnen worden gezien. Geschreven en in eigen beheer uitgegeven door Joop Harmsen.

Lees meer over dit boek en over de boekpresentatie op 22 april 2017.Zie ook:

Website:

vorige       start       omhoog