Tram en metro Rotterdam (RET)

Zie ook de historische trams van de Stichting RoMeO.



 
 

Stationsplein Rotterdam, 15 september 1968. Trams 570, 361, 554 en een onbekend tramstel op lijn 4.


Stationsplein Rotterdam, 1 april 2004. Het door S. van Ravesteyn na de Tweede Wereldoorlog ontworpen stations­gebouw. In 2014 vervangen door een nieuw gebouw. Hierin zijn elementen van het oude station opnieuw gebruikt, zoals de letters, de klok en het kunstwerk links. Veel andere ontwerpen van Van Ravesteyn ("de meest gesloopte architect van Nederland") zijn ook verdwenen, zoals het Centraal Station van Utrecht en een groot deel van de bouwwerken in Diergaarde Blijdorp.


 

Stationsplein Rotterdam, 1 april 2004. De luifel is een van de eerste ontwerpen van Rem Koolhaas. Een megalomane architect die later bekend is geworden door gebouwen die voortdurend lekken (Kunsthal Rotterdam) of waar de gebruikers gek worden van de slechte akoestiek (Nederlandse ambassade in Berlijn). En van kantoren waar de ramen op idiote hoogten zitten - als je al het geluk hebt dat er in jouw kamer een raam zit. Aan deze luifel viel echter weinig te verpesten, afgezien van de vieze kleur (oorspronkelijk roze, tegenwoordig groen). Het gevaarte is in de herfst van 2004 gesloopt. Op de tweede foto tramstel 722.


Rotterdam heeft een metro (1968)

Rotterdam heeft zijn metro! Prentbriefkaart uit 1968. De metro werd op 9 februari in gebruik genomen.


Rotterdam Zuidplein, 27 juli 1968. De bestuurders droegen toen nog een pet.


 

Rotterdam, 15 september 1968. Stationsbeambtes waren verantwoordelijk voor de gang van zaken op de perrons. Via de monitors en door de ramen van hun cabine hadden ze zicht op de perrons. Wanneer een metro mocht vertrekken, gaven ze het vertreksein door aan de bestuurder. Er staan geen seinen langs het spoor, de seinbeelden worden in de cabine getoond.


Rotterdam, Centraal Station, 14 april 1973. Een metrotrein staat gereed voor de volgende rit naar Slinge.


Rotterdam Maashaven, 27 juli 1968. De 27 metrostellen zijn gebouwd door Werkspoor.


Rotterdam, 14 april 1973. Een metrotrein nadert station Rijnhaven. In de verte de toen nog in gebruik zijnde Hef.


Rotterdam, 30 augustus 2000. Een metrotrein vertrekt van station Rijnhaven naar Slinge.


 

Rotterdam Beurs, 5 september 2002 (Erasmuslijn) en 25 augustus 2003 (Calandlijn). Nieuwe generaties metrostellen bepalen nu het beeld.


Rotterdam Zuidplein, 27 juli 1968 en 21 juni 2004.


Metro Rotterdam, 11 februari 2004. "Dit is een test." Deze borden geven aan hoe lang je op de volgende metro moet wachten. Vlak voordat een metro binnenkomt, lichten er symbolen op waaraan je kunt zien hoe lang het metrotreinstel is. In dit geval drie stellen, dus zes rijtuigen. De symbolische wagentjes zijn voorzien van een stroomafnemer op het dak, wat merkwaardig is omdat de metro gebruikt maakt van een stroomrail.


Trammuseum Rotterdam, 4 juni 2016. Stuurstand uit een metrotreinstel van de tweede (5051-5066) of derde (5101-5126) aflevering.


Rotterdam Zuidplein, 21 juni 2004. De Rotterdamse metro maakt gebruik van een derde rail voor de stroomtoevoer (boven in beeld). De stroomrail, waarop 750 volt gelijkspanning staat, is van boven en opzij geïsoleerd. Oudere systemen, zoals in Londen en het zuiden van Engeland, maken gebruik van onbeschermde stroomrails. Tussen de rails twee railtransformatoren. Via deze transformatoren worden de signalen van de ATB (automatische treinbeïnvloeding) op de rails gezet. Deze signalen bestaan uit wisselstromen met een bepaalde frequentie; bij de Rotterdamse metro is dat altijd een combinatie van twee frequenties. Deze signalen worden via spoelen door de metrostellen opgepikt en vertaald naar seinbeelden in de cabine. Er staan geen seinen langs het spoor. (Op andere lijnen worden wel seinen langs het spoor gebruikt. Ook zijn er trajecten waar een ander soort treinbeïnvloeding wordt gebruikt, met spoelen langs de rails zoals bij het Duitse Indusi.)


Rotterdam, Willemsplein, 1 mei 1997. RET-trams aan het eindpunt van lijn 5. In de achtergrond de Erasmusbrug.


Rotterdam, 1 februari 2000. Tramstel 742 als lijn 3 naar De Esch draait hier van de Coolsingel de Blaak op.


Rotterdam, 3 maart 2006. RET 818 op weg naar het eindpunt van lijn 2. Foto Rob van der Rest.


Rotterdam, Stationsplein, 21 mei 2007. Tramstel 733 op lijn 8. De trams van de serie 701-750 zijn tussen 1982 en 1985 gebouwd door Düwag (tegenwoordig Siemens). Er werd besloten een zo lang mogelijke tram te maken met maar één geleding. In plaats van de vaak gebruikte constructie met een jacobsdraaistel, waarop beide bakken rusten, heeft de voorste bak twee draaistellen en de achterse bak één. Aan de andere kant steunt de achterste bak op een zwevende geleding. Door deze constructie is de tram met 23,8 meter slechts een paar meter korter dan een traditionele dubbelgelede tram. De 701-750 waren de eerste trams in Nederland met draaistroommotoren. Alle zes de assen worden aangedreven. Tussen 1984 en 1988 is een vervolgserie gebouwd: 801-851. Hierbij is gebruik gemaakt van elektrische onderdelen uit oude Rotterdamse trams. De 800-serie heeft gewone gelijkstroommotoren, waarbij vier van de zes assen worden aangedreven. Ze zijn iets korter dan de 700-serie: 22,8 meter.


Nieuwe lijnen (2005)

Rotterdam, 29 augustus 2005. De verlenging van de Callandlijn naar Nesselande werd geopend door oud-wielrenster Leontien van Moorsel. Foto's Marvin van der Sloot.


Op 31 oktober 2005 werd de TramPluslijn naar Vlaardingen in gebruik genomen. Het nieuwe traject voert vanaf het Bachplein in Schiedam over een geheel vrije baan naar Holy. Het winkelcentrum "De Loper" is heel blij met deze verbinding. Door deze verlenging is tramlijn 23 nu de langste tramlijn van Nederland geworden. De opening werd verricht door Bassie, die als trambestuurder een papieren lint mocht stukrijden. Foto Marvin van der Sloot.


 

Op 23 november 2005 werd de feestelijke starthandeling verricht voor het boren van de nieuwe metrotunnel tussen het Sint Franciscus Gasthuis in Schiebroek en het Rotterdamse Centraal Station. De starthandeling werd bijgewoond door minister Peijs van Verkeer & Waterstaat en wethouder Hulman van Rotterdam, bijgestaan door algemeen directeur Peters van RET. Foto's Marvin van der Sloot.


Tramtrekken op de Coolsingel (2008)

Ik heb dit keer niet meegedaan. Beetje last van mijn rug...


Met de onthulling van de speciale Marathontram, die vanaf 19 januari 2005 tot de Fortis Marathon Rotterdam door de stad rijdt, is de 'warming-up' begonnen van de 25e editie van de Fortis Marathon Rotterdam. De tram is de eerste in een reeks van vele jubileumactiviteiten die speciaal op het programma staan voor het 25-jarig bestaan.

Met de speciale marathontram maken Fortis en de organisatie het nieuwe logo van de Fortis Marathon Rotterdam en de Fortis Marathon Runs bekend. De tram is in zijn geheel beplakt in de nieuwe huisstijl. Het logo is vernieuwend, dynamisch en sportief en staat voor de Marathon en de Stad.

In 2005 is Fortis al 10 jaar als hoofdsponsor aan het evenement van de Maasstad verbonden. Fortis grijpt dit heugelijke feit aan om het grootste eendaagse evenement van Nederland een aantal impulsen te geven. Verder wordt er een lopersfestival georganiseerd, een week lang entertainment op het gebied van lopen, een tentoon­stelling over 25 jaar Marathon Rotterdam, een afterparty in de Baja Beach Club, een galadiner voor speciale genodigden en een uniek jubileumboek uitgegeven.

Ook wordt een aantal prominente winnaars naar Rotterdam teruggehaald. Deze 'levende legendes', onder wie Belayneh Densamo, Carlos Lopes en Tegla Loroupe, vieren het 25-jarig jubileum mee en zijn bij een aantal feestelijke gebeurtenissen aanwezig.



Persbericht en foto's: Fortis Communications. De bovenste foto is gemaakt op de Coolsingel, terwijl de tram door het lint rijdt dat wordt opgehouden door Jan van Rutte, vice-voorzitter van de Raad van Bestuur Fortis Bank Nederland, en de Rotterdamse wethouder Middelen en Sportzaken Nico Janssens.



RailTech Europe (2011)

Dinsdag 29 t/m donderdag 31 maart 2011. Conferenties, vakbeurs. Rijtuigloods Amersfoort. www.railtech-europe.com

Amersfoort, 29 maart 2011. Uiteraard was het team van Langs de rails aanwezig op RailTech Europe 2011, dé vakbeurs als het gaat om innovaties op spoorweggebied. Maar ook deze milieuvriendelijke bus van de RET trok veel belangstelling. Tijdens zijn werk werd onze fotograaf gespot door een oplettende bezoeker.

Gieltjesdorp, 25 maart 2011. Achter loc RRF 16 werd RET-metrostel 5601 overgebracht van Rotterdam naar Amersfoort, om daar te worden getoond tijdens RailTech (treinnummer 88050, machinist Marco Smit). Foto Rob van der Woude. Onderste foto: Amersfoort, 29 maart 2011. RET-stel 5601 voor de oude rijtuigloods.


Arnhem, 18 juni 2016. Geleed motorrijtuig 631 van de RET staat geparkeerd op de keerdriehoek in het Openluchtmuseum. Deze tram, bouwjaar 1969, behoort tot de collectie van het museum.


Rotterdam, 22 april 2017. Een gezelschap neemt een kijkje bij het vroegere fabriekscomplex van Allan aan de Kleiweg. Sinds 1960 is dit in gebruik bij de RET. Die gaat op dit terrein een nieuwe werkplaats bouwen, vandaar dat de oude fabriekshallen nu worden gesloopt. De bedoeling is dat een gedeelte hiervan naar de SGB in Goes gaat, om daar weer te worden opgebouwd. Op de voorgrond een door Allan gebouwd tramstel van de RET, dat nu eigendom is van de stichting RoMeO. Het gezelschap was uitgenodigd voor de presentatie van een boek over de geschiedenis van Allan & Co. Lees meer over dit boek en over de boekpresentatie op 22 april 2017.


Metrotentoonstelling

Rotterdam Blaak, 9 februari 2018. Metrostel 5024 is uit het museum gehaald en is enkele dagen te bezichtigen op metrostation Blaak. Het stel ziet er compleet uit, inclusief interieur en stuurtafels. Ik heb even geprobeerd ermee weg te rijden, maar dat lukte niet. Daarvoor zou eerst de elektrische installatie gerenoveerd moeten worden, maar naar ik begreep zit dat er niet in.


Metrostel 5024 op transport

Op 14 februari 2018, diep in de nacht, werd metrostel 5024 weer weggesleept uit station Blaak. Op emplacement 's-Gravenweg werd het stel op een dieplader geladen, om terug te keren naar het museum. Over een tijdje zal het daar weer van binnen te bekijken zijn, maar digitaal is dat ook nu al mogelijk via deze 3D-tour. Foto's gemaakt door een bezoeker van mijn site.


Hoekse Lijn

Hoek van Holland, 1 oktober 2019. Na een hoop gedoe en een hoop extra geld is het gelukt: de ombouw van de Hoekse Lijn naar een metrolijn. Ons team moest toevallig in Rotterdam zijn, dus zijn we eventjes op en neer geweest. Aan de vuurtorens is te zien dat we ons op Hoek van Holland Haven bevinden. Dat is nu het eindpunt, maar er zijn plannen om de lijn weer door te trekken naar het strand, nu een stuk verder dan voorheen.


 

Twee cadeautjes van de RET. Links een gratis kaartje dat in 1968 werd aangeboden ter gelegenheid van het in gebruik nemen van de metro (met dank aan een bezoeker van mijn site). Rechts een chipkaart die ik in 2007 kreeg in ruil voor een volle strippenkaart. Op de chipkaart stond iets van 4 euro. Het kaartje uit 1968 is nooit gebruikt. De chipkaart heb ik drie keer gebruikt. Daarna deed-ie het opeens niet meer. Lees meer over de OV-chipkaart.


Metro's. Door G.L.S. Willemse. Alkenreeks nummer 133. In dit boekje (circa 1970) worden diverse metrosystemen beschreven, waaronder dat van Rotterdam. Ook de plannen van Amsterdam en Den Haag komen aan de orde. Verder onder andere de oermetro uit Londen, en de overdadig luxe metro van Moskou (foto omslag).


Bij de beurs overstappen... Boekje ter gelegenheid van 75 jaar elektrische tram in Rotterdam (1905-1980). Tekst F.J. van Zonneveld. Uitgegeven door het Initiatiefcomité Rotterdams Tram Museum.


Rotterdam per tram. Een rit per electrische tram door de Maasstad (1945-1968). Door G.D. van Buuren. Uitg. A. van Kamp, Heiloo, 1990. ISBN 9072721039.


Veertig jaar metro in Rotterdam 1968-2008. Door Jan van Huijksloot en Joachim Kost. Uitg. Uquilair, 2008. ISBN 9071513633. Dikke pil waarin de ontwikkeling wordt beschreven van de kortste metrolijn ter wereld tot regionaal light rail-netwerk.


Trammend naar de metro. De historie van de tram in Rotterdam. Dr. H.J.A. Duparc, Ir. H.P. Kaper, L. Stigter. E.J. Brill, Leiden, 1968. Deel 3 in de boekenreeks van de NVBS.


Inleiding tot de tentoonstelling der Nederlandsche Vereeniging voor Tramwegen en Autotransportdiensten. Brochure naar aanleiding van een tentoonstelling van de NVTA in Amsterdam, 20-22 mei 1938.

Foto's van trams en bussen in Amsterdam, Groningen, Utrecht, Rotterdam, en van een diesellocje van de NTM. Illustraties van railprofielen en thermietlassen. Bekijk het boekje (pdf)


Allan Rotterdam, 1839-1960. Een vergeten bedrijf waarvan de producten nog dagelijks kunnen worden gezien. Geschreven en in eigen beheer uitgegeven door Joop Harmsen.

Lees meer over dit boek en over de boekpresentatie op 22 april 2017.


Zie ook:




vorige       start       omhoog