Tekeningen van Roland Davies, Barnard Way en anderen


Op Reis

         

Tien prenten van Roland Davies, overgenomen uit het boekje "Op Reis". De Nederlandse vertaling is te lullig voor woorden: "Als jullie goed naar 't plaatje turen, kun je den conducteur zien sturen". Het afgebeelde materieel stamt uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Het boekje is gedrukt op zeer goedkoop papier, dat enorm is verkleurd, maar dankzij Photoshop heb ik de heldere kleuren terug kunnen toveren.Twee prenten uit mijn collectie, hoogstwaarschijnlijk gemaakt door Roland Davies. Deze moeten zijn gemaakt na 1948, na de invoering van het nieuwe nummerschema bij British Rail. De onderste loc is een Bulleid Pacific, die met de Golden Arrow op weg is naar Parijs. Roland Davies (1904-1993) was een Engelse illustrator, die filmposters en illustraties voor tijdschriften maakte. Later had hij ook een tekenfilmstudio.


The World's Railways

Great Western Railway. "Castle" class locomotive with the "Cornish Riviera Express".

Platen uit de "The World's Railways". Een boek uit 1920, geschreven door G. Gibbard Jackson en uitgegeven door Raphael Tuck & Sons, London, Paris, New York. De tekeningen zijn gemaakt door R. Barnard Way (1890-1958) die onder andere ook boeken van Odhams Press en sigarettenplaatjes heeft ge´llustreerd.


De spoortrein door Oom Pim

"De spoortrein door Oom Pim". Afkomstig uit het Engels, maar vermoedelijk was het Engels minder rampzalig dan het Nederlands. Verdere gegevens onbekend, vermoedelijk jaren 30. Het boek, formaat 26 x 34 cm, ligt uit elkaar en is vergeeld. Via Photoshop heb ik de platen opgefrist.


Spoorboek

Reproductie van een boekje uit 1947. Uit het Engels vertaald. Verdere gegevens onbekend.Kreymborg is waarborg

Met den trein (pdf). Boekje uitgegeven door de kledingfirma Kreymborg. Van oorsprong duidelijk Engels, maar een Nederlandse tekstschrijver is daar eens goed voor gaan zitten: "Er is heel wat te leeren / Van 't reizen met het spoor / Ik hoop dat gij ook allen / Een reis zult maken hoor." Een tekst met een hoog lulligheidsgehalte dus, maar in de jaren dertig dacht men daar wellicht anders over. Kreymborg heeft bestaan van 1891 tot 2001, toen de 61 winkels werden gesloten.BR Class 318. Een schilderij van Eric Bottomley dat is gebruikt voor een sigarettenplaatje.


Zie ook:
vorige       start       omhoog