Van Kloek tot Caravan

Wagenpark Maarse & Kroon, 1923-1973

Het complete wagenpark van autobusonderneming Maarse & Kroon in vijftig jaar bestaat uit bijna vijfhonderd bussen die reizigers hebben vervoerd op lijndiensten en naar vakantiebestemmingen.

Van 1923 tot 1973 heeft Maarse & Kroon uit Aalsmeer het personenvervoer verzorgd in de streek tussen Amsterdam, Utrecht, Leiden en Haarlem. Het bedrijf begon met een verbouwde legerwagen. Daarna kocht het bijna elk jaar modern en beter materieel.

Ook al moest het na de Tweede Wereldoorlog weer helemaal opnieuw beginnen, het bleef het busbedrijf dat de naam had met de mooiste bussen te rijden.

In deze uitgave wordt elke bus beschreven en van elk type is een fraaie foto opgenomen. In totaal zo’n 110 illustraties in zwart-wit. In woord en beeld is dit boek een overzicht van de autobustechniek in het midden van de twintigste eeuw.

De auteur, Hans van der Wereld, beschreef eerder de bedrijfsgeschiedenis van Maarse & Kroon.

 

door Hans van der Wereld
ISBN 90 5994 098 9
prijs € 22,50
120 pagina’s
110 foto’s in zwart-wit
gebonden uitgave
formaat 22 x 22 cm


 

Hilversum, 22 maart 1974. Luxe toerwagens van het type Leyland-Den Oudsten LOT, beter bekend als "Caravan", gebouwd in 1965. Ook M&K bezat enkele bussen van dit type. In 1973 zijn M&K en de NBM opgegaan in Centraal Nederland. De rode bussen dragen sinds kort het logo van deze maatschappij. Tweede foto: Utrecht, 23 september 1978. Een Twin Coach/Fageol van de Stichting Veteraan Autobussen, in de uitvoering zoals deze bij Maarse & Kroon heeft dienstgedaan. De oorspronkelijke bus van M&K bestaat niet meer; deze bus is afkomstig van stadsvervoerder VBL uit Luzern.
Foto's Nico Spilt (in het beschreven boek staan andere foto's)


Zie ook:
vorige       start       omhoog