Kabelspoorweg

Een kabelspoorweg is wat anders dan een kabelbaan, waar de cabines of stoeltjes aan een kabel hangen. Bij een kabelspoorweg rijden de cabines over rails, voortgetrokken door een kabel. Bijna altijd zijn er twee cabines, waarvan er een stijgt terwijl de andere daalt. De dalende cabine helpt daardoor mee met het omhoog trekken van de andere cabine. Halverwege passeren ze elkaar.

Een kabelspoorweg kan niet zo heel lang zijn en heeft doorgaans maar twee stations. Voor langere steile spoorlijnen worden tandradsystemen gebruikt.

Funiculaire is het Franse woord voor kabelspoorweg. Het Engelse woord is funicular, het Duitse woord is Standseilbahn. Hieronder enkele voorbeelden.Standseilbahn

Dresden, 14 september 2018. Bezoekje aan de Dresdner Bergbahnen. Vlak bij deze Standseilbahn bevindt zich een Schwebebahn. Die neem je tijdens je bezoek natuurlijk meteen even mee.


Funiculaire

Mini-Europe Brussel, 16 augustus 2016. Model van de Sacré-Cœur met de funiculaire de Montmartre.


Funiculaire bij de berg Fuji in Japan, september 2006. Twee treintjes zijn via een kabel met elkaar verbonden. Als de ene omhoog gaat gaat de andere naar beneden. Halverwege de helling is er een passeerspoor, de rest van de lijn is enkelsporig. De helling in de bergen bij Goja is zo'n 10%.


Kabelbanen

Parpan (Zwitserland), januari 1984. Dit is een sleeplift. Die werkt met kabels maar je moet zelf in het goede spoor blijven. Makkelijker gaat het met echte kabelbanen: stoeltjes of cabines die aan een kabel hangen en door een andere kabel worden voortgetrokken. Naast mij (in witte jas) mijn toenmalige zwager.


Zie ook:
vorige       start       omhoog