Trams en treinen in Japan (deel 2)

Met fotobijdragen van William Jonker, Peter van Vonderen, Gerard van Wieringen en Jan Visser.


De treinen rijden door de straten van Kamakura, 6 januari 2003. Foto Peter van Vonderen.


Diesel-eentjes rijden van en naar Motegi, 14 september 2003. Foto Peter van Vonderen.


Koplopers in Shinjuku, 25 januari 2004. Foto Peter van Vonderen.


Een Japanse Koploper, duidelijk afgekeken van de NS. Dit is een JR East class 351 "Super Asuza", die sinds 1995 rijdt tussen Tokyo en Matsumoto. Over de afstand van 225 km doet deze kantelbaktrein iets meer dan 2˝ uur. Er bestaat een versie met acht en een versie met vier rijtuigen. Tot Matsumoto rijden deze gecombineerd, daarna gaat het achtdelige treinstel verder over het 70 km lange traject naar Minami Otari. Foto omstreeks 2005 gemaakt door de zus van William Jonker.


De slaaptrein van Sapporo naar Ueno bij Nozaki, 6 februari 2004. Foto Peter van Vonderen.


In Chichibu-city heeft men de Chichibu Railway, geen trein is er hetzelfde. Chichibu, 25 april 2004. Foto Peter van Vonderen.


Nabij Shiobara rijdt hier een elektrisch tweetje van de Tobu-Kinugawa-lijn, 6 mei 2004. Foto Peter van Vonderen.


Ook op de Tobu-Kinugawa-lijn, hier nabij het Western Park in Kinugawa, rijden snel uitziende treinen van en naar Asakusa in Tokyo, 4 juni 2004. Let op de beeldengroep in de achtergrond! Foto Peter van Vonderen.


In Kinugawa zelf rijden snel uitziende kleine treinen door het Tobu World Square. Dit park (schaal 1 op 25) mag je niet missen als je Japan bezoekt, net als Nikko dat er vlak bij ligt. 12 juni 2004. Foto Peter van Vonderen.


De Popo Dori is een gecombineerd wandel- en fietspad dat eens deel uitmaakte van de Toya Kotsu, een lokaalspoorlijn in de provincie Tochigi. Men wil dat nog wel een beetje weten. 14 augustus 2004. Foto Peter van Vonderen.


Dit heeft niet zoveel met de spoorwegen te maken maar wel met Kinderdijk. Nishinasuno, 21 november 2004. Foto Peter van Vonderen.


Een dieseltweewagenstel met decoraties die te maken hebben met het nieuwe 1000 yen-bankbiljet. Aizu Line, 6 januari 2005. Foto Peter van Vonderen.


Nishinasuno, 6 januari 2005. Dubbeldeksspoorlijn. Over de bovenste verdieping rijden hogesnelheidstreinen. Foto Peter van Vonderen.


Japan heeft ontzettend veel statisch opgesteld spoorwegmaterieel. Overal in het landschap kom je oude goederenwagens tegen, die worden gebruikt om er dingen in te bewaren. Hier en daar staan stoomlocomotieven. De mooiste staat hier in Koganei, in het park nabij het openluchtmuseum. In dat museum zelf staat een oude tram. 30 januari 2005. Foto Peter van Vonderen.


Men is van plan om de ontbrekende bovenste verdieping van Tokyo Station er ooit weer eens bovenop te zetten. Sinds de tweede wereldoorlog is het oude stationsgebouw voorzien van een geimproviseerd dak. 14 april 2005. Foto Peter van Vonderen.


De zondagse stoomtrein is onderweg terug van Motegi naar Shimodate. De locomotief staat altijd goed, voor welk doel men in Motegi een draaischijf heeft. Tijdens het draaien van de locomotief wordt er draaimolenmuziek gespeeld. 31 juli 2005. Foto Peter van Vonderen.


Eind april en begin mei reflecteren de spoorwegen op veel plaatsen in de zojuist geinnundeerde rijstvelden. 1 mei 2005. Foto Peter van Vonderen.


Nagasaki, april 2006. De supersnelle en uiterst luxe Kamome Express, die rijdt tussen Hakata en Nagasaki. Foto Gerard van Wieringen.


Passagier van een hogesnelheidstrein, mei 2006. Foto Jan Visser.


Station Huis ten Bosch, april 2006. Foto Gerard van Wieringen.


In Niita heeft men een oud stationnetje met nog maar én spoor. Nog niet zo heel erg lang geleden had men hier ' zelfs een spooraansluiting naar de lokale fabriek. 1 juni 2006. Foto Peter van Vonderen.


In de Aizu regio vindt men de Tadami-lijn. Op deze spoorlijn, met veel fraaie mysterieuze bruggen, rijden per dag wel drie treinen in elke richting. Enkele keren per jaar kan men er een stoomtrein tegenkomen. Op 1 juli 2006 reden er helemaal geen treinen, vanwege de regen. Als je er een trein wilt fotograferen moet je wel even je statief enkele dagen van tevoren aan het hek ketenen! Foto's Peter van Vonderen.


Op 8 oktober 2006 reed de stoomtrein wel op de Tadami-lijn. Echter zowel in de zon als in de regen. Foto Peter van Vonderen.


Deze diesel met historische rijtuigen rijdt twee keer per jaar (in een weekend) vanuit Ueno een slag naar Karasuyama t.b.v. het Yamaage festival. 23 juli 2006.

De rest van het jaar rijden meestal twee gekoppelde dieseleentjes op de zijlijn naar Karasuyama. 30 juli 2006. Foto's Peter van Vonderen.


Omuro, 12 november 2011. De spoorlijn Yashiro-Suzaka, onderdeel van de Nagano Electrical Railway (NER), zal waarschijnlijk in 2012 verdwijnen. Foto Peter van Vonderen


Zie ook:
vorige       start       omhoog