IJmuiden

Ook aandacht voor de Haarlem-IJmuidense Spoorweg Maatschappij (HIJSM), die ooit van plan was om met museummaterieel te gaan rijden over de opgeheven IJmuiderlijn.



IJmuiden, 1 september 1965. Het tweewagenstel mat.'46 draagt nog de beschildering met rode biezen. Foto Wim Vink.


IJmuiden, 10 september 1983. Treinstel 242. Foto Rein Bakker, collectie Martin Zijlstra.


 

Spoorwegovergang Julianakade, omstreeks 1985. De bovenleiding is verdwenen en de rangeerder moet de AHOB met een sleutel bedienen. Foto Herman Mooij. Tweede foto: Baarn, 30 maart 2005. Het bewijs dat reclamemakers nooit in een trein zitten. IJmuiden is al tientallen jaren niet meer in de dienstregeling opgenomen.


Locomotoren 232 en 246 van de WIJS (Werkgroep IJmuider Spoorlijn) waren te zien tijdens de havendagen in IJmuiden, in het weekend van 27 en 28 augustus 2005. Foto's Riezz van der Krogt.


Haarlem, 27 augustus 2005. Sik 232 van de WIJS op weg naar IJmuiden, vastgelegd bij het passeren van de St. Bavo. Foto Maarten Otto.


 

Werkplaats Haarlem, 12 juni 2004. Treinstel 113 van de HIJSM: de Haarlem-IJmuidense Spoorweg Maatschappij. Het stel is al gedeeltelijk teruggebracht in de oorspronkelijke rode kleur.


IJmuiden, 17 februari 2007. Ooit liep er een dubbelsporige en geëlektrificeerde spoorlijn naar IJmuiden. Het weinige wat er nu nog aan herinnert verdwijnt in snel tempo. Deze foto is gemaakt door Kees Volkers, auteur van het hieronder beschreven boek.


Spoorzoeken. Langs de littekens van een tijdperk. Door Kees Volkers. Europese Bibliotheek, Zaltbommel 2003 (2e verbeterde druk), ISBN 9028836594.

De auteur beschrijft twintig voet- en fietstochten langs voormalige spoorlijnen in Nederland. Zeventien tochten waren eerder beschreven in de Volkskrant. Daarnaast zijn enkele informatieve hoofdstukken opgenomen, met tips over het spoorzoeken in de praktijk. Een van de bewandelde lijnen is Santpoort Noord–IJmuiden.



HIJSM, WIJS

De Haarlem-IJmuidense Spoorweg Maatschappij (HIJSM) is in 2000 opgericht en met als doel om met museum­materieel te gaan rijden over de buiten gebruik zijnde IJmuiderlijn. Daar is het nooit van gekomen. Het tracé is inmiddels opgebroken om plaats te maken voor een busbaan. Vanuit de HIJSM is een tweede stichting opgericht: de Werkgroep IJmuider Spoorlijn (WIJS), die zich bezighoudt met alle activiteiten die noodzakelijk zijn om de IJmuiderlijn te behouden.

In 2011 heeft de HIJSM haar activiteiten beëindigd. De grote schade die in 2009 door vandalen was aangericht (zie bericht hieronder), kon met de middelen van de HIJSM niet worden hersteld. Het materieel is overgedragen aan andere organisaties:

  • De treinstellen DE3 113 en 121 verhuisden naar de Stichting Historisch Dieselmaterieel.
  • Treinstel DE3 115, de verblijfswagen en de begeleidingswagens gingen naar de Stichting DE3.
  • Treinstel DE2 180 ging naar de Stichting WIJS en is daar rood geschilderd.
  • Treinstel DE2 164 werd verkocht aan een familie te Hoogwoud en is verbouwd tot hotelkamer.
  • De sikken 288 en 346 zijn verhuisd naar de SHM. De 346 diende als plukloc voor de inmiddels actieve en groene locomotor 288.

bron: Wikipedia


Museumtreinen zwaar vernield

In het weekend van 21 en 22 februari 2009 is de Haarlem IJmuidense Spoorwegmaatschappij (HIJSM) zwaar getroffen. Al het gestalde historische materieel, in de sporendriehoek bij het Haarlemse station, is slachtoffer geworden van een groep vandalen die heel rigoureus huis hebben gehouden, als ware het een geplande actie. Van de vier treinstellen en vier wagens zijn de deuren opengebroken. Alle ramen, interieur en de cabines zijn vernield. De politie heeft een uitgebreid onderzoek ingesteld waarbij ook de videobeelden van de bewakingscamera’s grondig worden bekeken.

De HIJSM, een museumstichting met historisch dieselmaterieel, is sinds begin 2000 actief met het verkrijgen, restaureren en onderhouden van dieseltreinen die destijds door de Nederlandse Spoorwegen zijn gebruikt. Door een groep actieve vrijwilligers zijn de treinstellen in de afgelopen jaren onderhanden genomen. Hiermee rijden ze door het hele land naar verschillende spoorse evenementen en worden speciale ritten voor genodigden georganiseerd.

Of de treinstellen, één “Blauwe Engel” en drie “Rode Duivels”, gebouwd in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw, nog de baan op komen is tot nu toe nog onbekend. Voorzitter G.J. van Kempen ziet het in ieder geval somber in. De schade, welke in eerste instantie geschat wordt op enige tonnen, is zo groot dat het voor een stichting als de HIJSM nauwelijks is op te brengen om dergelijke schade te herstellen. Ruim acht jaar werk is in één weekend te niet gedaan.

Persbericht HIJSM, 24 februari 2009. Foto's Martin Peeters, 26 februari 2009.



Zie ook:




vorige       start       omhoog