Moselstrecke

Langs de Mosel (Moezel) tussen Koblenz en Trier.Op dit kaartje zijn de plaatsen aangegeven waar ik tussen 1969 en 1973 foto's heb gemaakt. Bij Koblenz komt de Mosel uit in de Rijn. De spoorlijn naar Trier heet de Moselstrecke. Vanuit Trier loopt een spoorlijn naar Luxembourg. Vlak bij Trier ligt Ehrang, van waaruit via de Eifel een spoorlijn naar Köln loopt. Voor meer kaartjes zie Waar ben ik geweest?


Koblenz, 12 augustus 1970. De Moselstrecke is jarenlang een van de stamlijnen van de Baureihe 01 geweest. Loc 001 150 maakt zich hier gereed voor een reis naar Trier. Niet lang daarna zijn alle locs van de serie 001 samengebracht in Bw Hof, om hun laatste dagen te slijten op de Schiefe Ebene.


Cochem, augustus 1970. Loc 023 076 staat met een Nahverkehrszug gereed voor vertrek. Loc 023 076 is
tegenwoordig actief bij de VSM. Let op de Köf links in beeld. Foto Jan van Barneveld, collectie Rob van der Rest.


 

Bullay, 15 augustus 1973. Trein D357 uit Parijs (via Luxembourg), getrokken door 216 052 en 216 176. Het uitrijsein staat op veilig, het wachten is op de mannen bij het bagagerijtuig. De D-trein rijdt tot Koblenz, verder gaat het als Eilzug naar Giessen.


Bullay, 15 augustus 1973. Loc 044 378 met een lange goederentrein richting Trier. De trein wordt opgedrukt door een dieselloc serie 290. De bovenleiding en de moderne beveiliging zijn nog niet in gebruik. De meeste personentreinen rijden met diesel, de vele goederentreinen worden getrokken door stoom.


Bullay, 15 augustus 1973. Treinstel bestaande uit 614 001, 914 001 en 614 002. Deze treinstellen, afgeleid uit type 624, zijn vanaf 1971 gebouwd.


 

Ehrang, 15 augustus 1973. Aan het eind van de middag is het spitsuur: om de 10 minuten rolt een 044 voorbij. Loc 044 143 loopt binnen met een trein uit de richting Koblenz.


Trier, 16 augustus 1973. Loc 023 062 loopt binnen met een trein uit Saarbrücken. Ook op station Trier zullen de bovenleiding en de nieuwe beveiliging binennkort in gebruik worden genomen. Het oude seinhuis op deze foto zal dan zijn functie verliezen.


 

Trier, 15 augustus 1973. Locs van de CFL: links 1818, rechts 1601. Tweede foto: Trier, 16 augustus 1973. Nogmaals loc 1601, met een lokaaltrein naar Luxemburg. Van deze Bolle Neuzen is de 1604 bewaard gebleven.


Bistro René / Pension Bacharach am Rhein

Beste spoorliefhebbers,

Mijn vrouw en ik hebben een bistro met 3 gastenkamers in Bacharach aan de Rijn in Duitsland geopend. In dit stadje waan je je nog in de middeleeuwen, ons vakwerkhuis is uit 1596. Bacharach ligt tussen Koblenz en Bingen, dit gedeelte van de Rijn staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Wij zijn spoorwegliefhebbers en hebben door de jaren heen het hele gebied verkend en gefotografeerd (www.entlangdereisenbahn.com). Vandaar dat onze bistro/pension als thema de Duitse spoorwegen en natuurlijk de prachtige omgeving heeft mee­gekregen. Naast foto’s, boeken en tijdschriften zijn ook een aantal modellen (schaal 1:87) van bekende vakwerkhuizen uit Bacharach en de Rosssteintunnel bij Ober­wesel opgesteld.

Voor spoorwegliefhebbers is dit gebied bijzonder interessant. Links van de Rijn rijden voornamelijk personentreinen, maar ook geregeld goederentreinen. Rechts rijden voornamelijk goederentreinen. Koblenz is circa 40 minuten met de trein vanaf Bacharach en is spoortechnisch een knooppunt. Tussen St. Goar en Oberwesel bevinden zich zowel rechts als links van de Rijn prachtige spoorwegtunnels, waaronder de beroemde Loreleytunnel.

Langs de Rijn kun je elk mogelijke loc-serie van de DB en andere spoorvervoerders tegenkomen, maar ook (nog steeds) de oude Duitse Baureihen zoals de 140 en 151. Mooie fotopunten zijn er te over. Vanuit Koblenz kun je verder via de Moselbahn richting Trier, langs de Rijn terug richting Köln en via de Lahntalbahn richting Limburg. Daarnaast is in Koblenz-Lützel een DB-museum gevestigd met een grote verzame­ling locomotieven, waaronder de beroemde serie 103.

Het station van Bacharach heeft met de Süwex een rechtstreekse snelle verbinding tussen Koblenz en Frankfurt. Onze bistro bevindt zich op loopafstand van het station.

Wie een overnachting in een mooie kamer met een goed ontbijt in een unieke omgeving zoekt, en daarbij gek is van spoorwegen in een overweldigende natuur, is bij ons aan het juiste adres. Wij verheugen ons op jullie komst.

René en Marion Ploeg, www.bistrorene.de/nl

(advertorial, begin 2016)


Die Kanonenbahn Berlin - Metz. Wolfgang Klee. Transpress, Stuttgart 1998. ISBN 361371082X.

Geschiedenis van een spoorlijn die op aandrang van de Pruisische legerstaf is aangelegd tussen Berlijn en de vestingstad Metz. De aanleg begon in de jaren 70 van de negentiende eeuw. De spoorlijn liep van Berlijn via Nordhausen, Wetzlar, Limburg/Lahn, Koblenz, Trier naar Metz. Bij elkaar meer dan 800 kilometer, dwars door Duitsland, vaak buiten grote steden om. Het ging om het militaire belang; civiele overwegingen telden niet mee. Een grote militaire rol heeft de lijn echter niet gespeeld. Grote delen van de lijn zijn uiteindelijk stilgelegd, terwijl andere delen - zoals de Moselstrecke - inmiddels een belangrijke rol in het spoorbedrijf hebben gekregen.

Er zijn meer spoorlijnen aangelegd vanuit militaire overwegingen. De naam 'Kanonen­bahn' is eveneens vaker gebruikt, bijvoorbeeld voor de Strategische Umgehungsbahn in het Zwarte Woud.Zie ook:

vorige       start       omhoog