Zwaar overdreven actie van NS-conducteur

Uit "Kassa", uitgezonden door de VARA op 24 december 2005Dominic Grevink (17) reist altijd met de trein van Uitgeest naar zijn school in Haarlem. Voor de maand november kocht hij een jeugdtrajectkaart. Bij zo’n trajectkaart hoort een stamkaart: daarop zit een pasfoto en er staan 6 cijfers op die je moet overschrijven op de trajectkaart. Dominic heeft ook een OV-jaarkaart. Die is pas vanaf 1 januari 2006 geldig, maar er staan ook 6 cijfers en een pasfoto op. Bij het postkantoor, waar hij de trajectkaart kocht, vroeg hij of hij die OV-jaarkaart niet als stamkaart kon gebruiken. Ze dachten dat dat wel kon.

Een week lang dachten de conducteurs die zijn kaartje in de trein controleerden ook dat het kon. Maar toen kwam er een conducteur die zei dat het niet kon: de trajectkaart was niet geldig zonder stamkaart. En een OV-jaarkaart is geen stamkaart. Er ontstond een woordenwisseling. De conducteur nam OV- en trajectkaart in, schreef voor bijna €300 aan boetes uit (onder meer voor reizen zonder geldig vervoersbewijs en belemmering van de rechtsorde) en zette Dominic twee stations te vroeg uit de trein. Dominic kreeg ook geen bewijs dat zijn trajectkaart en OV-kaart in beslag waren genomen.

Dominic en zijn moeder deden aangifte bij de politie. Die verwees ze door naar de spoorwegpolitie, waar ze doorverwezen werden naar de klantenservice van de NS. Daarmee hebben ze ruim een maand gebeld en gecorrespondeerd, zonder resultaat. Totdat Felix Meurders met Dominic en een cameraploeg naar het hoofdkantoor in Utrecht reed. Daar werden ze ontvangen door Michel Huber, hoofd voorlichting. Die kon zo snel niet achterhalen wat er precies gebeurd was, maar hield het erop dat van beide zijden wat dingen waren misgegaan. Zo had Dominic wel degelijk een stamkaart moeten hebben, maar dat had iemand (van postkantoor of NS) hem dan ook wel moeten vertellen.

De NS loste het graag op in ieder geval. Een nieuwe OV-jaarkaart is naar Dominic onderweg, de kaartjes die hij heeft moeten kopen omdat hij geen trajectkaart meer had worden vergoed. Verder kreeg hij een stel dagkaarten en een pet.

Tot zover een samenvatting van wat er op de Kassa-site (kassa.vara.nl) over dit voorval wordt geschreven.

Een interessante vraag blijft waar die OV-kaart is gebleven. De conducteur heeft geen bewijs afgegeven dat hij die kaart in beslag heeft genomen, en de kaart is ook binnen NS nergens terug te vinden. Doorverkocht op de zwarte markt...?Zie ook:
vorige       start       omhoog