De Canadees en de conducteur


"Ik zit in de trein. Het is begin mei en ik ben op weg naar het oosten van het land. Tegenover mij zit een meneer. Een mager, pezig mannetje. Maar statig. In legertenue, volgehangen met speldjes, lintjes en andere militaire onderscheidingen. Een Canadees die meer dan vijftig jaar geleden ons land heeft helpen bevrijden. Zijn handen trillen. Zijn baret trilt mee. Heldere blauwe ogen kijken me aan – ongebroken. De conducteur komt binnen. De oud-oorlogsstrijder overhandigt zijn kaartje. Hij heeft in Amsterdam om een kaartje naar Arnhem gevraagd, maar een kaartje naar Haarlem gekregen. De conducteur neemt hier geen genoegen mee en vertelt onze bevrijder in het Nederlands dat hij een nieuw kaartje moet kopen en 35 euro boete moet betalen. Niemand grijpt in. Nederland. NS. Buiten buitelt een kievit naar beneden."

Een column in NRC Handelsblad, 8 mei 2006. De meneer die dit schreef, Michael van der Valk, zat tijdens dit incident ge´nteresseerd naar buiten te kijken, schreef een andere lezer van NRC Handelsblad die ook getuige was. Gebrek aan historisch besef, of is het zo'n conducteur die zelfs zijn demente moeder nog een boete zou geven? Gebrek aan historisch besef in elk geval bij degene die op 3 mei dit kaartje verkocht: "Weet u zeker dat u naar Haarlem wilt? De slag bij Arnhem was de andere kant op hoor, meneer..."

De voorlichters van de NS lezen blijkbaar ook NRC Handelsblad, en besluiten tot een publicitair tegenoffensief: deze meneer zal zijn geld terugkrijgen, al moeten ze er hem voor in Canada opsporen (zie knipsel van 10 mei hiernaast). De hoogbejaarde veteraan krijgt tussen de regels door nog wel een kleine trap na: "zo'n verspreking is snel gemaakt". Niks geen verspreking, maar een lokettist die dringend aan een inburgerings­cursus toe is. En wat betreft die conducteur: die zal zich wel verschuilen achter het "bevel is bevel" van het hoofdkantoor. Maar ik ben benieuwd wat hij zou doen als hij Willem Holleeder zonder kaartje in de trein zou aantreffen.


Het bovenstaande verhaal, dat voor veel ophef heeft gezorgd, blijkt gedeeltelijk verzonnen te zijn. Het incident deed zich voor in 2005, voordat het nieuwe boetebeleid van NS van kracht werd. De Canadese veteraan hoefde geen boete te betalen, maar alleen het prijsverschil. Aldus NRC Handelsblad van 15 juni 2006.


Zie ook:
vorige       start       omhoog