Voorburg


 
 

Voorburg, 19 augustus 1970. Treinstel 770 naar Utrecht en treinstel 269 naar Den Haag SS.


Voorburg, 24 augustus 1986. Aanleg van het verhoogde station. Het hier nog gebruikte lage spoor Utrecht-Den Haag heeft het eerste generatie langgelast spoor met zigzagdwarsliggers. Thans geheel verdwenen, zowel de sporen als de zigzagdwarsliggers als de hondenkoppen. Treinstel 1790 is als IC 553 op weg naar Groningen. Foto's Rienk Mebius.


Leidschendam, Westvlietweg, 5 mei 1985. Bovenleidingloze brug in de toen nog laaggelegen spoorlijn uit Den Haag. Aan de overkant van het water ligt Voorburg. Foto Rienk Mebius.


Voorburg, 11 september 2008. Waar het oude stationsgebouw stond ligt nu een snelweg, die een paar kilometer verder doodloopt in de straten van Den Haag. De trein is op weg naar Den Haag CS. Bij de tramhalte staat een verdwaalde HTM-tram van lijn 17. Normaal komen hier (tijdens de spits) alleen trams van lijn 10.


Blauwe Tram in Voorburg

Voorburg, 11 september 2008. In Museum Swaensteyn (www.swaensteyn.nl) was een aardige tentoonstelling te zien over de Hofpleinlijn en de Blauwe Tram. In 1958 verdwenen de trams van de NZH uit het straatbeeld van Voorburg; drie jaar later was de Blauwe Tram definitief geschiedenis. Op de gevel van het museum hangt een afbeelding naar een schilderij van de Voorburgse kunstenaar Joop Boudewijn. In de achtergrond een treinstel mat.'36 op de Hofpleinlijn. Op straat rijdt een Volkswagen Kever. Het opkomende autoverkeer betekende het eind van regionale tramlijnen: de trams reden in de weg en werden vervangen door bussen, die op hun beurt vast kwamen te zitten in het autoverkeer. Inmiddels begint men in te zien dat de tram zo gek nog niet is.


Voorburg, 23 mei 2009. Dit materieel maakte deel uit van de “Blauwe Tram”. Tussen 1913 en 1948 reed dit tramstel NZH A327 met bijwagen B303 in Haarlem. Na 1948 bleef de motorwagen tot oktober 1960 in Leiden in dienst, de bijwagen werd een noodwoning. Dit tramstel is, als een van de weinig overgebleven NZH-trams, door de Tramweg Stichting gerestaureerd. Persfoto TS.De Blauwe Tram in Amersfoort

Het Genootschap De Blauwe Tram heeft in 2012 in het NVBS-onderkomen in Amersfoort een bijzondere expositie ingericht. In twee vitrines toonde het genootschap een verscheidenheid aan Blauwe Tram-attributen en documentatie uit de museale collectie. De expositie bestond ondermeer uit interieur- en exterieuronderdelen, uniformstukken, conducteursattributen, schaalmodellen en plaatsbewijzen.
Zie ook:

vorige       start       omhoog