Maartensdijk en Groenekan

Maartensdijk had vroeger een halte aan de lijn Utrecht-Hilversum. Ooit was er een leuke reden om Maartensdijk te bezoeken: het barometermuseum. Maar dit is inmiddels opgeheven. Groenekan heeft zelfs twee haltes gehad: een in de lijn van Hilversum naar Utrecht, tussen Maartensdijk en Blauwkapel, en een in de lijn van Amersfoort naar Utrecht, tussen Bilthoven en Blauwkapel.

Er waren in deze regio zoveel haltes, dat een huisarts zijn visites per trein kon afleggen. Lees het verhaal verderop.Maartensdijk is een langgerekt dorpje vlak bij Utrecht. Het behoort tegenwoordig tot de gemeente De Bilt, net als Hollandsche Rading, Groenekan, Westbroek en Bilthoven. In Maartensdijk en Groenekan zijn vroeger haltes geweest aan de spoorlijn Utrecht-Hilversum.

Spoorkaart van Nederland, uitgegeven door de NS. Situatie in februari 1991, met toegevoegd de vroegere haltes in Maartensdijk en Groenekan.


Maartensdijk, 12 maart 2004. Hier was vroeger een halte. Het weinige wat nog aan het verleden herinnert is dit huisje; ook ligt er vlakbij nog een restant van het laadperron (zie foto's verderop). Op 30 mei 1998 fotografeerde ik mijn witte Lada.


Maartensdijk, 30 mei 1998. SSN 65 018 op weg naar de Nationale Stoommanifestatie in het Spoorwegmuseum.


Maartensdijk, 23 maart 2001. Een gerenoveerd treinstel plan T op weg naar Utrecht. Tweede foto: Maartensdijk, 12 maart 2004. Treinstel 529 op weg naar Utrecht.


Maartensdijk, 12 maart 2004. Dubbeldekkers naar Utrecht resp. Hilversum.


Maartensdijk, 12 maart 2004. Op initiatief van een aantal enthousiastelingen is treinstel 419 teruggebracht in de oorspronkelijke kleuren. Een paar weken lang, totdat de revisietermijn is verstreken, wordt het stel gebruikt voor wegleerritten. Op de eerste foto is het treinstel op weg naar Hilversum; een half uur later keert het terug naar Utrecht.


Groenekan (west). Aan de lijn Hilversum-Utrecht hebben vroeger meer haltes gelegen, zoals Groenekan-West. Op 14 augustus 2002 was loc 241 697 op weg van de Hoogovens naar Duitsland. Van de halte is niets terug te vinden; dat geldt ook voor de halte Groenkansedijk die hier op een kwartier doorstappen vandaag lag; zie volgende foto's.


Groenekan (oost), 25 maart 2006. We staan hier bij de Groenekansedijk, aan de lijn Utrecht-Bilthoven. De VSM rijdt een rit voor de NVBS. Luid fluitend begroet de bemanning van loc 23 071 de eenzame fotograaf langs de rails.Dokter Steijling rijdt visite

Mijn grootvader J.J.F.Steijling was huisarts te Maartensdijk. Zijn zoon W.J.Steijling, mijn vader, heeft vaak verteld, dat mijn grootvader bij goed weer visites aflegde per fiets, later per bromfiets (een Berini). Dat wil zeggen: hij ging eerst na hoe de wind stond en nam vervolgens de trein in tegenwindse richting. De visites werden in meewindse richting afgelegd en daarna nam hij weer de trein naar Maartensdijk. De fiets ging mee in de goederenwagon. Dus bij zuidenwind eerst per trein naar Blauwkapel of Tuindorp en dan langs de patiŽnten tot aan Hilversum en dan weer bij de Soestdijksestraatweg de trein naar Maartensdijk.

Volgens mijn vader had mijn grootvader vrij reizen. Misschien hing dat samen met het feit dat mijn grootvader gemeentearts was. In dit verband herinner ik mij, dat mijn vader, als gewezen waarnemer voor mijn grootvader, geen tol hoefde te betalen aan de Tolakkerweg, wanneer wij daar per auto passeerden.

Verder herinner ik mij, dat mijn grootmoeder mij omstreeks 1950 meenam van station Hollandsche Rading, waar altijd een praatje werd gemaakt met de familie Gaasenbeek, per trein naar de kapper te Groenekan. De trein stopte daar, waarschijnlijk op verzoek, om ons uit te laten en later op de middag weer mee te nemen naar Hollandsche Rading.

Jaap Steijling, maart 2010Maartensdijk in vroeger tijden

Halte Maartensdijk, gezien in de richting Hilversum, circa 1910.


Maartensdijk, 1959. Een treinstel mat. '36 op weg van Hilversum naar Utrecht, en de goederenloods met laadperron. Bron: "Groenekan, Hollandsche Rading, Maartensdijk en Westbroek in oude prentbriefkaarten" door Rienk Miedema.


Het vroegere laadperron. De goederenloods is vervangen door een houten loods. Ze liggen tegenover het huisje dat hier ook nog steeds staat. Van het stationsgebouw zijn zelfs de fundamenten niet terug te vinden. Foto Marcel van Tongeren.
Impressie van emplacement Maartensdijk zoals het in werkelijkheid nooit is geweest. Het is een verweving van de situaties in 1925 en 1941, zoals uitgevoerd op de modulebaan van www.stationmaartensdijk.nl (deze website van Marcel van Tongeren bestaat niet meer).Zie ook:
vorige       start       omhoog