SigarenbandjesTAF

TAF was een sigarenfabriek in Luik. Hieronder vier door TAF uitgegeven series: 36 plaatjes van treinen, 12 van trams. Ze zaten om kleine sigaartjes. Je ziet dat de plaatjes op de verschillende series hetzelfde zijn. En vergelijk ze ook met de grote plaatjes van Victor Hugo verderop. Er werd duidelijk niet te veel geld uitgegeven aan illustraties, maar de redactie van Op de Rails was er wel over te spreken:

"Zeer bijzondere bandjes"

In BelgiŽ blijken verbrijgbaar te zijn sigaren van het merk TAF, die voorzien zijn van bandjes met gekleurde afbeeldingen van Nederlandse stoomlocomotieven en stoomtramlocs van diverse maatschappijen. Van elk dezer bestaan 12 verschillende afbeeldingen, die zeer goed zijn uitgevoerd. De fabrikant van de TAF-sigaren is tot nu toe onbekend. Wie omtrent de herkomst van deze sigaren inlichtingen kan verstrekken, wordt verzocht dit aan de redactie op te geven. (Op de Rails, 1963/8, blz. 127)

Tot dusverre heeft zich niemand gemeld met inlichtingen over de herkomst van de TAF-sigaren (zie blz. 127); er kunnen dus geen gegevens worden verstrekt over de verkrijgbaarheid van deze sigaren met hun wel zeer bijzondere bandjes. (Op de Rails, 1963/9, blz. 143)
Victor Hugo

Victor Hugo was een sigarenfabriek in Cuyk. Hier werden vanaf de jaren 20 sigaren gemaakt. In 1969 brandde de fabriek uit en gingen veel machines verloren. De productie werd daarna niet meer hervat en het merk verdween.

Hieronder de serie Trams en locomotieven 1-12. Dit zijn grotere bandjes die niet om sigaren zaten, maar als verzamel­object in een verpakking. Hou je muis boven een plaatje voor de omschrijving zoals die op de achterkant staat.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Zie ook:
vorige       start       omhoog