Schilderachtig spoor

Spoorwegschilderijen van Hans Kaas

Treinen hebben door de jaren heen altijd een groot aantal liefhebbers weten te trekken. Hoewel de gouden jaren van het spoor ver achter ons liggen en de moderne spoorwegbedrijven nog maar weinig romantiek uitstralen bestaat er ook vandaag nog steeds een grote interesse voor het spoor. Privatisering en opsplitsing van ons nationale spoorwegbedrijf veroorzaakten een revolutie op het spoor en een grote verscheidenheid aan rollend materieel in veelal exotische beschildering berijdt tegenwoordig de spoorstaven.

Schilders en tekenaars hebben zich over het algemeen minder met spoorwegen beziggehouden. Het aantal spoorwegschilders en spoorwegschilderijen in ons land is niet zo groot. Dit in tegenstelling tot Engeland waar het spoor een bijzonder geliefd onderwerp is. Vooral het 'oude spoor' met zijn stoom­locomotieven, seinhuizen, seinen, telegraafmasten, bruggen en tunnels werd vanaf het eerste begin door kunstenaars als een interessant motief erkend.

Meer dan veertig jaar geleden, tijdens een reis door Engeland, maakte Hans Kaas kennis met het werk van de Engelse spoorwegschilders en werd er door gefascineerd. Hoewel hij van jongs af aan zondagschilder is en al even lang spoorweghobbyist duurde het tot zijn pensionering voordat hij de twee liefhebberijen combineerde en hij zijn eerste spoorwegschilderij maakte. Nadien heeft hij zich met veel overgave op het onderwerp gestort en in de loop van de tijd ontstond er een collectie schilderijen die voornamelijk het spoor in binnen- en buitenland in de periode tussen 1930 en 1970 tot onderwerp hebben.

Schilderachtig spoor
ISBN 9789059941892
prijs € 29,95 (oktober 2007)
128 pagina’s
gebonden uitgave
formaat 27,5 x 21,1 cmAndere boeken van Hans Kaas


Amsterdam Goederen. De geschiedenis van de goederenstations in Amsterdam. Hans Kaas. Stichting Rail Publicaties, 1996. ISBN 9071513246.

Ooit vormde Amsterdam met zijn havens een belangrijk centrum voor het goederenvervoer per spoor. Goederentreinen en rangeerdelen reden af en aan. Vele honderden wagens werden er per dag behandeld en vele honderden NS'ers verdienden er hun dagelijks brood. Oud-groepschef Hans Kaas legt in dit boek de geschiedenis vast van de goederenstations in Amsterdam.


Meester. Herinneringen van een NS-machinist, 1920-1960. Hans Kaas. Uquilair, 1997. ISBN 9071513270.

In zijn veertigjarige loopbaan maakte Hans Kaas de hoogtijdagen van de stoomloc in de jaren twintig mee. Ook de diesels, de elektrificatie in de jaren dertig, de oorlogsjaren, de wederopbouw en het verdwijnen van de stoom­locomotief worden uitgebreid belicht. De laatste hoofdstukken zijn gewijd aan de dieseltractie en de intensieve goederendienst zoals die rond 1960 nog bestond. Ge´llustreerd met 215 foto's en vele dienstregelingen en voorschriften.


Van Snellopers en Sprinters. Een eeuw spoorwegervaringen. Hans Kaas. Uquilair, 2002. ISBN 9071513424.

In dit boek wordt aan de hand van de loopbaan van zes NS-machinisten (drie generaties) een beeld geschetst van de spoorweggeschiedenis in de achter ons liggende eeuw. De auteur probeert dit door deze zes machinisten sprekend op te voeren, wat helaas niet zo'n succes is. Ze spreken allemaal dezelfde "schrijftaal" en er wordt niet aangegeven wie er aan het woord is. Het is wat mij betreft daardoor geen prettig leesbaar boek geworden, maar er de fraaie foto's maken dit meer dan goed.


Houten wagens, ijzeren mannen. Herinneringen aan het spoor in vroeger tijden. Hans Kaas. Uquilair, 2007. ISBN 9071513580.

In dit boek beschrijft Hans Kaas zijn belevenissen vanaf zijn jongensjaren in de tijd van de stoomlocomotieven, tot het einde van zijn loopbaan die grotendeels samenviel met het verdwijnen van het meeste goederenvervoer bij NS. Een periode van ruim zestig jaar. Ook voor wie deze verhalen niet allemaal wil lezen is het boek de moeite waard, vanwege de vele fraaie foto's.Zie ook:

Website:
vorige       start       omhoog