Röbel (het verdwenen museum)


Röbel (Mecklenburg Vorpommern), 27 juli 2007. Het terrein van Eisenbahnverein "Hei Na Ganzlin". Foto Hans Mol.

Tijdens zijn vakantie in 2007 trof Hans Mol tot zijn verrassing een soort spoorwegkerkhof annex museum aan. Het was gevestigd in en bij het oude station. Op het terrein stonden diverse Duitse stoomlocs, waaronder een met Russische opschriften, oude goederenwagens, een vuurloze loc, een paar hijskranen en ander materieel. In een loods leek te worden gewerkt aan de restauratie van een loc.

Inmiddels blijkt dit allemaal verdwenen. Op de plaats van het oude complex is nu een supermarkt met parkeerplaats. Wat er met het materieel is gebeurd is onduidelijk. Wie googlet, komt zelfs verhalen tegen over gestolen stoom­locomotieven.

Op de foto een loc met Russische opschriften. Deze loc heeft gefigureerd in de film Duell – Enemy at the Gates. Het gaat om loc 41 1303 (oorspronkelijk 41 303). Aan het rechthoekige geval op de rookkast is te zien dat de loc in een later leven is gebruikt als verwarmingsloc.

De website van het museum is verdwenen, maar oude pagina's zijn nog wel te vinden. Hier staat onder andere de volgende tekst uit 2013: Im Moment ist unser Bahnmuseum in Röbel leider durch die sinnlosen Massen­verschrottungen, das Verscherbeln und die Abfuhr historisch wertvoller Fahrzeuge und anderer Exponate durch den hochgradig kriminellen Pseudovorstand nahezu vollständig ausgelöscht. Extrem erschwerend kommt hinzu, dass der Eigentümer der Strecke Ganzlin - Röbel in der 2. Januarhälfte 2013 unter dubiosen Umständen die Gleise des Bahnhofs Röbel und des Streckenabschnitts Röbel - Stuer verschrottet hat.

De voorzitter van de Eisenbahnverein "Hei Na Ganzlin" was/is Dr. Rainer Zache uit Berlijn.

Ontwikkelingen in 2019

Michiel Kreuze stuurde de volgende informatie over de laatste ontwikkelingen:

"Voor zover ik heb kunnen nagaan is het touwtrekken over van wie het materieel nu eigenlijk was (het museum – en dus op de nieuwe locatie in Bernau bij dr. Zache of bij de vrijwilligers die hem onderhielden) nog lang doorgegaan zonder dat er een oplossing kwam. Uiteindelijk heeft de rechtbank in Frankfurt a/d Oder op 21 augustus 2019 het faillissement uitgesproken over de vereniging. Locomotief 41 303 zou volgens de laatste berichten tegenwoordig eigendom zijn van de Pressnitztalbahn en gestationeerd zijn in het museumdepot in Lübbenau. Er schijnen plannen te zijn om de loc te behouden/restaureren in de toekomst. De 52 8029 (de gestolen loc) is tegenwoordig privébezit en staat in Benndorf (bij station Klostermansfeld). Wie de eigenaar is is niet bekend. Wat er met de rest van de collectie is gebeurd heb ik (nog) niet kunnen achterhalen."Zie ook:
vorige       start       omhoog