Beierse bezienswaardigheden


IJzeren Gordijn bij Eisenstein

Bayerisch Eisenstein, 11 december 1982. Foto's gemaakt in West-Duitsland, op de grens met wat toen nog Tsjecho-Slowakije heette. De grens loopt dwars door het stationsgebouw. Het rood-witte hek stelt het IJzeren Gordijn voor. Het ronde bordje links geeft aan dat achter dit hek de Tsjecho-Slowaakse Socialistische Republiek ligt. Achter dit hek heet het plaatsje Böhmisch Eisenstein.

Langs het perron staat de DB-trein waar wij mee aangekomen zijn. Het IJzeren Gordijntje ziet er hier niet zo stevig uit. Tekst en foto's Fons van der Jagt.

Bayerisch Eisenstein, 18 augustus 2014. De situatie na het verdwijnen van het IJzeren Gordijn, een stuk vriendelijker inmiddels. Op het perron is aangegeven waar de grens loopt; je kunt er gewoon overheen stappen. Foto's Hans Koppelman.


Localbahnmuseum Bayerisch Eisenstein

Bayerisch Eisenstein ligt ten oosten van Regensburg.

   

Localbahnmuseum Bayerisch Eisenstein. Sneeuwploeg in de zon, eind juni 2005. Het museum ligt vlak bij de Tsjechische grens, bij het station Zwiesel/Klatovy, waar de grens dwars doorheen loopt. Hier kunnen de reizigers overstappen van een modern Duits op een walmend Tjechisch dieseltreintje. Foto's Homan Bonder.


Bayerisches Eisenbahnmuseum Nördlingen

Nördlingen ligt ten westen van Regensburg.

Einst und jetzt! Bayerisches Eisenbahnmuseum Nördlingen, 31 mei 2009. Een Beierse goederentreinlocomotief, in 1922 gebouwd door Maffei en gestationeerd in München. Bij de DR droeg ze het nummer 54 1695. Op 11 april 1945 werd deze loc bij een bomaanval op station Treuchtlingen vernield. De resten werden begraven in een bomkrater. Foto's Dolf Dijkstra.


Hauzenberger Bockerl

Hauzenberg, september 2009. Loc 55 5791 maar niet heus. Dit is een fantasieloc, opgesteld bij een vroegere steengroeve, tegenwoordig Granitzentrum Bayerischer Wald. Op de zijkant van de loc staat "Hauzenberger Bockerl", de bijnaam van het treintje van Hauzenberg naar Passau. Foto gemaakt door mijn moeder.


Zugspitzbahn

Zugspitzbahn, 29 juli 2005. Hooitrein tussen Grainau en Hammersbach. De foto is gemaakt rond half acht 's avonds, na de laatste reguliere trein op de Zugspitzbahn. Het treintje kwam langs om het langs de baan opgetaste hooi op te laden. Dit trok nogal de aandacht van wachtende automobilisten, want de overweg was lange tijd gesloten zonder dat er een trein passeerde. Vergelijk ook de locjes van de Ammertalbahn. Foto's Hans Hartemink.


Regentalbahn

Het traject Viechtach – Gotteszell van de Regentalbahn. Foto's Herman Bonder, juni 2015.

Deze spoorlijn is geopend in 1890. Tot 1991 vond er personenvervoer plaats, daarna reden er alleen nog goederen­treinen. Enkele jaren geleden zijn er ook weer personentreinen gaan rijden. Hiervoor worden trein­stellen Baureihe 650 (Regio-Shuttle) gebruikt. Speciaal voor de vakantiegangers en de liefhebbers van oud materieel rijdt regelmatig ook motorrijtuig VT 07 met stuurstandrijtuig VS 28. Dit historische materieel wordt onderhouden en bediend door vrijwilligers. Zij verkopen ook versnaperingen en geven onderweg informatie over over de geschiedenis van de spoorlijn en over de bezienswaardigheden. De spoorlijn loopt over enkele kilometers evenwijdig aan het riviertje Schwarzer Regen. Vanuit de trein heb je een prachtig uitzicht op het Beierse landschap met zijn fraaie boeren­hofsteden. Zelf had ik de gelegenheid om onder toezicht de trein te bedienen, wat een prachtige ervaring is. Na aankomst in Gotteszell is er tijd om dit plaatsje te bezoeken. Vervolgens gaat de reis weer terug naar Viechtach. - Homan Bonder, juni 2015


Bayern besuchen - Hof mit buchen

Prentbriefkaart uit Hof, die ik op 1 september 1972 naar mijn huisadres in Hilversum heb verstuurd. De foto is gemaakt vanaf de loopbrug over het emplacement. Tekst: "Bayern besuchen - Hof mit buchen. Der Hofer Hauptbahnhof, die Heimat der Dampflokomotiven."


Zie ook:
vorige       start       omhoog