Objecten en boeken uit Groot-BrittanniŽ


Nicolas de speld. In 2003 in Engeland
gekocht door mijn dochter Charlotte.


Thomas de koelkastmagneet.Ladies. Replica van een emaille bordje, gekocht in Londen in 1986.


Ceramic Pomander filled with Perfumed Flowers met daarop Battle of Britain class 34051 "Winston Churchill".

Dit is een loc uit een serie die tussen 1945 en 1950 is gebouwd voor de Southern Railway, ontworpen door Bulleid. De serie bestond uit 110 stuks, die een naam hadden die verwees naar de Tweede Wereldoorlog ("Battle of Britain") of de naam van een vakantieoord in het westen van Engeland ("West Country Pacifics"). Tussen 1957 en 1961 werden 55 locs aangepast, waarbij ze hun stroomlijnbeplating verloren. De eerste loc werd in 1963 gesloopt. Er zijn verschillende Bulleid Pacifics bewaard gebleven.


Button van de Lakeside & Haverthwaite Railway (L&HR). De locomotief is een Fairburn 2-6-4T van de LMS (London, Midland & Scottish Railway), waarvan er door de LMS en BR tussen 1945 en 1951 honderden zijn gebouwd. In 1961 werd de eerste gesloopt. De twee overgebleven exemplaren rijden bij de L&HR.

Button van het Steamtown Railway Museum in Carnforth.

 

Een Atlantic van de LNER passeert de Princes Street Gardens in Edinburgh, circa 1930. Dit is een loc (type C11) van de vroegere North British Railway (NBR), die tijdens de grouping van 1923 is opgegaan in de LNER. De loc is 9877 "Liddlesdale" (gebouwd 1906, gesloopt 1936). De trein is de "Queen of Scots Pullman" die reed tussen Glasgow en London. Illustratie op metalen plaatje naar een foto van G.R. Griggs.


A4 Pacific "Mallard"

LNER 4468 "Mallard". Deze loc behoorde tot de beroemde A4-serie Pacifics, ontworpen door Sir Nigel Gresley voor de London & North Eastern Railway (LNER). De gestroomlijnde A4 Pacifics trokken de zware sneltreinen langs de oostkust tussen Londen en Schotland.

Een van die treinen was de Silver Jubilee, met een zilvergrijs geschilderde loc en dito rijtuigen, die de 268 miles tussen Londen en Newcastle in 4 uur aflegde, waarbij snelheden tot 100 miles (160 km) per uur werden bereikt. In 1938 vestigde de "Mallard" het daarna nooit meer gebroken wereldsnelheidsrecord voor stoomlocs, met 202 km/uur. De laatste locs gingen in 1966 uit dienst.


GWR King Class

Loc "King Henry VII" van de Great Western Railway, vertegenwoordiger van een uit de jaren 30 stammende serie 2'C-locomotieven. Dit waren viercilinderlocomotieven met enkelvoudige expansie, afgeleid van een tweecilindervariant: de "Castle Class".

De "King Class" had een zo'n grote vuurkist, dat de locs niet op hun volle vermogen konden rijden: dat kon de stoker namelijk niet bijhouden. Er is wel een proef gedaan waarbij twee stokers samen onophoudelijk kolen op het vuur gooiden. Na de Tweede Wereldoorlog hebben de 30 Kings nog enkele aanpassingen ondergaan, waarna ze tot het begin van de jaren 60 dienstdeden tot ze werden verdrongen door diesellocomotieven.


SR Schools Class

Loc 900 "Eton" van de Southern Railway. De 40 locs van dit type, gebouwd vanaf 1930, waren genoemd naar beroemde Britse scholen. Dat leidde weleens tot misverstanden bij het publiek: men dacht dat de naamplaat op de loc de bestemming van de trein aangaf!


Duchess LMS

Een Pacific van de "Duchess" class van de London, Midland & Scottish Railway (LMS). Een ontwerp van William Stanier uit het eind van de jaren 30 van de vorige eeuw. De locs trokken moeiteloos sneltreinen met 160 km/uur. Het enige probleem was dat de locs zoveel kolen verbruikten, dat een stoker dat niet bij kon houden. Zelfs als als er twee stokers tegelijk dienstdeden, haalde de loc niet haar volle vermogen.

De Duchesses speelden een belangrijke rol in de concurrentie met de London & North Eastern Railway (LNER). Beide maatschappijen exploiteerden spoorlijnen tussen London en Scotland. Van deze rode locs zijn er 39 gebouwd. Daarna volgde nog een serie van 12 locs, voorzien van stroomlijnbekleding. Deze locs, blauw geschilderd met witte lijnen, trokken de eveneens gestroomlijnde rijtuigen van de "Coronation Scot" tussen London en Glasgow.


British Railways 51212 op schaal 00 (bouwpakket, circa 1968). Ik heb ook eens een Engels conducteurswagentje gebouwd; dat bevindt zich nu op mijn Mšrklinbaan.


Zes gummetjes, made in Taiwan, met beroemde Engelse stoomlocomotieven.


Deze verjaarskaart kreeg ik van mijn moeder toen ik 50 werd. Een fraaie tekening van BR-loc 46229 "Duchess of Hamilton", een Pacific van de "Duchess" class van de LMS.


Isle of Man Railway Company. Loc 4 "Loch", gebouwd in 1874 door Beyer, Peacock & Co. Fabrieksnummer 1416. Asopstelling 1B, spoorwijdte 900 mm. Prentbriefkaart geschonken door Nationaal Baggermuseum, Sliedrecht.Boeken (selectie)

Voor een volledig overzicht zie mijn boekenkast.


Zie ook:
vorige       start       omhoog