Filmpjes (2007)

Laden van deze pagina kan even duren. Jongste filmpjes staan onderaan.
Nachtelijke stopmachine

Bunnik (km 42,5), 23 januari 2007 om 3:45 uur. Van de goederentreinen die 's nachts langs ons huisje rijden heb ik geen last. Maar een stopmachine in actie is een ander verhaal. Langzaam kwam uit de richting Utrecht een astmatisch zuchtend monster op ons af. Toen het langs mijn balkon kwam gesukkeld - steeds even stilstaan, dan moeizaam weer verder - had ik mijn camera's paraat. Op mijn filmpje is goed te zien dat de stopmachine steeds even stopt en dan weer verder gaat, inclusief de bemanning aan boord. Die ging na zo'n dienst "shaken and stirred" naar huis. Er bestaan ook machines die langzaam doorrijden, waarbij de "stopgang" wordt gemaakt op een schuifbare slede onder de werktrein door. Zo'n machine is te zien in het tweede deel van het filmpje, dat Michiel Jansen van Galen in de zomer van 2006 bij Velp maakte.
Nachtelijke slijptrein

Op zaterdagochtend 10 maart 2007, om kwart voor vijf, werd ik wakker toen het spoor bij Bunnik richting Utrecht werd geslepen. Van de slijptrein zelf kon ik nog net een stukje filmen. Een paar minuten later kwamen er nog twee andere voertuigen voorbij, misschien om het afval van de slijptrein op te ruimen (zie het gele mannetje dat bovenop bezig is). Dat afval bestaat uit aan elkaar gesmolten slijpsel. Ik dacht dat de slijptrein een gigantische herrie zou maken, maar het klonk als een grote stofzuiger. De slijptrein had ik rustig rennend kunnen bijhouden, maar dat vond ik niet zo'n goed idee in mijn ochtendjas. Op 29 maart kwam er kort na middernacht opnieuw een slijptrein voorbij, dit keer bestaande uit een aantal aan elkaar gekoppelde machines. Wat opvalt is dat pas geslepen rails veel meer herrie geven als er een trein overheen rijdt: een hoog snerpend geluid, alsof de wielen van de trein het niet eens zijn met de vorm van de rails.
Slijpen en stoppen in Bunnik

Nachtelijk spooronderhoud, maart 2007. Wie was toch die man die zondagochtend vroeg in ochtendjas en op pantoffels over de Groeneweg in Bunnik rende?
Class 58 door Bunnik

Twee omgeleide containertreinen, getrokken door ACTS-locs Class 58, komen op 12 mei 2007 door Bunnik. De muziek is van Steely Dan, uit 1974 (fragment uit Parker's Band) en 1976 (de bloedstollende gitaarsolo uit Kid Charlemagne, door Larry Carlton).Treinen door Bunnik (mei 2007)

Bunnik, 19 mei 2007. Ik had mijn analoge videocamera weer eens uit de mottenballen gehaald. Wat kwam er op een zaterdag allemaal aan Blokpost Bunnik voorbij?

In mei 2007 filmde ik ook treinen met mijn toenmalige digitale fotocamera, maar HD-kwaliteit was nog toekomstmuziek.Stoomtrein door Bunnik

Op 19 mei 2007 reed loc 01 1066 met een Duits gezelschap van Emmerich naar Amsterdam en terug. De loc heeft twee tenders.
Containers door Bunnik

Loc 500 1571 van Veolia rijdt op zondagochtend 20 mei 2007 van Rotterdam naar Emmerich om daar een trein op te halen. Ook zien we twee kruisende treinen van Rail4Chem, en een Ludmilla van Railion. Tot slot een opname bij Utrecht Lunetten vanuit de stoptrein naar Bunnik, gemaakt door Charlotte Spilt. Op de foto zie je de twee kruisende R4C-treinen.
DE2 met Pec door Bunnik

Op 26 mei 2007 bracht DE2-treinstel 186 van de HSA het gestroomlijnde postrijtuig Pec 902 over van Blerick naar zijn thuisbasis, het Spoorwegmuseum. Onze cameraploeg wordt met vriendelijk toeter begroet door de sympathieke wagenvoerder. Een uur later kwam de DE2 alleen weer terug, op weg naar Winterswijk.
Slimme inhaalmanoeuvre in Bunnik

Soms zit er een treindienstleider van de oude stempel achter de knoppen. Die laat de treinenloop niet op zijn beloop, maar maakt gebruik van de mogelijkheid om treinen over het linkerspoor te leiden. Op dit filmpje, gemaakt op 26 mei 2007, wordt een vertraagde ICE naar Duitsland ingehaald door een sneltrein naar Arnhem.
Stoomdagen SSN, 27 mei 2007

Gouda en Rotterdam, 27 mei 2007. Als Kritisch SSN-donateur breng ik bijna elk jaar even een bezoek aan de stoomdagen van de SSN, om te controleren of mijn donatie wel verstandig wordt besteed. De dagjesmensen die op dit gebeuren afkomen vormen een belangrijke inkomstenbron voor de SSN, dus daarover geen kwaad woord. Een paar extra rijtuigen, om de pendeltreinen tussen Rotterdam en Gouda wat meer lucht te geven, zouden geen kwaad kunnen. Misschien dat daar nog eens een potje voor gevonden kan worden. Ik kreeg vandaag een paar keer een zwarte knuist toegestoken van de mannen die op de bok dienstdeden. Daaronder die van Koos Snel, die nog eens demonstreerde dat de Baureihe 23 aan de top van de evolutieladder der stoom­locomotief staat. De vuurloze loc van de SSN werd bediend door Remmo Statius Muller. De foto in het kader van de "Spot the Webmaster Award" is gemaakt door Jeroen Koeleman, op het perron van Gouda. Ik maak hier een praatje met Koos Snel.

Meer foto's: zie bijzondere ritten in 2007.
Bunnikse balkonbeelden, mei/juni 2007

Dag en nacht komen er langs mijn balkon treinen voorbij. Zoals op deze foto: twee Railion-locs Baureihe 232 zijn op 6 mei met een containertrein op weg naar Duitsland. Kijk naar dit filmpje met bijna tien minuten puur cargogenot!
ICE-TD in Utrecht, 13 juni 2007

Utrecht Centraal, 13 juni 2007. Twee treinstellen Baureihe 605 (ICE-TD) zijn op weg van Aachen naar Amsterdam-RAI. Aan boord een aantal hotemetoten, die de grensoverschrijdende Euregio-samenwerking van Parkstad Limburg en de regio Aachen onder de aandacht wilden brengen. Daartoe bezocht een delegatie van deze regio’s een evenement in de RAI. Deze snelle vierdelige dieseltreinstellen met kantelbakinrichting zijn normaal niet toegelaten in Nederland. Er bestaat ook een elektrische variant: de ICE-T (de zevendelige Baureihe 611 en de vijfdelige 615). Deze kantelbaktreinen zijn afgeleid van de ICE3 (Baureihe 403). Van deze laatste bestaat ook een meersysteemvariant ICE3M (Baureihe 406) die ook in Nederland rijdt. Dit alles niet te verwarren met de ICE1 en de ICE2, die geen treinstellen zijn maar door motorwagens voortbewogen treinen, waarbij de ICE2 een halve ICE1 is met één motorwagen en een stuurstandrijtuig. Maar genoeg gekletst over deze Weisswürste.
Langs de rails, juni 2007

Met beelden vanuit een rijdende trein bij Gouda, een Class 66 van Veolia door Woerden, Baureihe 232 door Bunnik, overweg bij Maarsbergen, overwegen in Hilversum en Naarden-Bussum (bediening vanuit Amersfoort), een uit Amersfoort vertrekkende Class 58 en een trein met zelflossers, een stoppende keteltrein bij Driebergen (overweg in de Arnhemse Bovenweg) en tot slot twee door ProRail ingehuurde lawaaimakers bij km 42,5 in Bunnik.
Met de trein naar de Red Hot Chili Peppers!

Bunnik, 24 juni 2007. Karin en Charlotte zitten in de trein naar Arnhem. Ze gaan naar een concert van de Red Hot Chili Peppers in Nijmegen. Carina (op het balkon) en ik maken een filmpje van de trein.
Treinen door Bunnik, juni 2007

Een impressie. Vrijwel alle soorten treinen die dagelijks voorbij komen zijn in dit filmpje te zien. Niet allemaal, maar daar zijn weer andere filmpjes van.
ICE's door Bunnik en Utrecht, juni 2007

Duitse ICE-stellen op weg naar Duitsland of naar Amsterdam. Let op de openstaande boegdeuren van een van de treinen. Dat gebeurt regelmatig.
Meettreinen Eurailscout

Meettreinen Eurailscout. Utrecht, 13 juni 2007 (UFM 120). Utrecht, 20 augustus 2007 (UST 96). Bunnik, 18 september 2007 (UST 96). Op de zijkant van meettrein UST 96 staat het 06-nummer van de bemanning. Dus heb ik een sms'je gestuurd met de vraag of ze bij mijn huis wilden toeteren. En dat deden ze!
Bunnik, 7 juli 2007

Een rood kwartet voor trein 42614. Locs 6499, 6497, 6496 en 232 909, waarvan in elk geval de laatste in opzending meereed.

Het Britse Mercia Charters organiseerde een rondrit door Nederland, waarbij drie locomotieven van ACTS werden ingezet: 1251, 5814 en 6703, met rijtuigen van de SSN. Hier is trein 38002, met een uur vertraging, op weg naar Dieren.
E-locs op 3 en 4 augustus 2007

Geldermalsen, 3 augustus 2007. Loc E186 113 tijdens een uitgebreide proefrit door Nederland, hier op weg naar Maastricht. Locs van dit type zullen tijdelijk op de HSL gaan rijden, met Beneluxrijtuigen, in afwachting van de te laat bestelde treinstellen. De proefrit werd met een losse loc gereden. Dat vond ik een beetje saai voor de foto...

Vechten, 4 augustus 2007. ACTS-loc 1251 is met de Pride-Express op weg van Duitsland naar de gayparade in Amsterdam. Foto Rob van der Woude.
Station op wielen

Houten, 24 augustus 2007. Op deze dag ben ik even in Houten geweest, om te kijken naar het verplaatsen van het oude stationsgebouw. De ramptoerist in ieder mens hoopt natuurlijk stiekem dat het fout gaat, maar het gebouw is heelhuids op zijn nieuwe plekje terecht gekomen.
Korte en lange treinen

Korte en lange treinen, gefilmd tussen augustus en oktober 2007 in Geldermalsen, Bunnik, Utrecht, Essen (B), Den Bosch, Woerden.
VSM september 2007

Terug naar toen, 2 september 2007, in Dieren en Beekbergen. Op de heen- en terugweg beelden van Blokpost Bunnik (km 42,5).
Open dag Zaanstraat

Open dag NedTrain Onderhoudsbedrijf Amsterdam, 15 september 2007. Het orkest "De schuimkragen" waagt zich aan het nummer Waterloo van Abba. Overbrenging TEE-materieel door Bunnik, 16 september 2007.

Zie ook dit filmpje van Hugo Richter.
Stoom en TEE door Bunnik

Treinen door Bunnik. SSN 01 1075 op 14 en 16 september 2007. TEE-materieel op 16 september 2007. En nog wat andere treinen voor de afwisseling.
VIRM 2007

Interregiomaterieel (IRM, VIRM) door Bunnik en Utrecht, 2007.

Op de foto een trein bij Driebergen.Oudejaarsrit met Hondekop

Treinstel 766 reed op 29 december 2007 de traditionele Oudejaarsrit van de Stichting Mat'54 Hondekop-Vier. Tijdens de rit werden enkele bogen aangedaan die zelden door reizigerstreinen worden bereden: de Nootdorpboog en Binckhorstboog bij Den Haag, en de Blijdorpboog bij Rotterdam. De revisietermijn van het treinstel verliep op 31 december 2007, dus voorlopig is dit de laatste rit geweest.

Op foto links cameravrouw Charlotte (foto Rienk Mebius). Een half uur later passeerde de trein Wolfheze (foto Frank Vermeulen).Meer filmpjes
vorige       start       omhoog