Bijzondere ritten in 2007

Foto's van:



SSN Ruhrtal Express

De IT-specialisten van de SSN hadden iets nieuws bedacht: reserveren via internet. Dat is reuze handig: je vult op je computer allerlei gegevens in die de SSN al van jou heeft. Als je daarmee klaar bent verschijnt er een code op het scherm die je moet opschrijven. Deze code moet je dan weer intikken wanneer je het geld overmaakt. Veel makkelijker is het om gewoon het geld over te maken, onder vermelding van het kaartje dat je wilt hebben. De "reservering" via internet heeft geen enkele waarde: de SSN kijkt alleen naar de binnengekomen betalingen. En zo kwam het dat ik op 28 april niet in de trein naar Bochum-Dahlhausen zat maar langs de rails stond.


Moordrecht, 27 april 2007. SSN-locs 65 018 en 23 023 zijn op weg naar Bochum-Dahlhausen, om aanwezig te zijn bij het stoomfestival in het weekend van 28 en 29 april. Foto Kevin Piket.


Bunnik, 27 april 2007. Ik zal er niet speciaal voor thuisblijven, maar het blijft leuk om te zien: een stoomtrein door je achtertuin. Even fluiten bij km 42,5 was er niet bij.


Arnhem, 27 april 2007. De locs maakten een tussenstop om water in te nemen. Foto Arne Vermeulen.
(Deze twee locs zouden pas op 2 mei weer terugkeren naar Rotterdam.)


Emmerich, 27 april 2007. In Duitsland mochten vanwege de droogte geen stoomtreinen rijden. Vandaar dat de locs van de SSN van tussen Emmerich en Bochum-Dahlhausen voorspan van een dieselloc kregen. Dat dit geen overdreven maatregel was, bewijst deze brandende dwarsligger, gefotografeerd door Onno Swart.


Moordrecht, 28 april 2007. De Ruhrtal Express, getrokken door loc 01 1075.
Foto Leen Dortwegt.


Bunnik, 28 april 2007.


Driebergen, 28 april 2007. Foto gemaakt door Patrick.


Bochum-Dahlhausen, 28 april 2007. Vier naoorlogse locomotieven van de DB: 82 008, 10 001, 65 018 en 66 002. Ook de 23 023 hoort in dit rijtje thuis, maar die stond ergens anders. Foto Jakop de Bruin.




 

Bunnik (km 42,5), 28 april 2007. Op tijd. Op volle snelheid. Luid fluitend. En even de hand opsteken naar de fotograaf. Allemaal precies zoals het hoort. Loc 01 1075 en de Belgische rijtuigen van de SSN vangen op de terugweg naar Rotterdam nog net de laatste zonnestralen op. Jeroen Koeleman (gele pijl) probeerde een foto van uw webmaster (rode pijl) te maken.


Diverse sleepklussen

Spoorwegmuseum, 4 april 2007. Foto Bart Gerritsen. Zie ook de sleepfoto's hieronder!


Bunnik, 28 april 2007. Treinstel 186 van de HSA is op weg van Winterswijk naar het Spoorwegmuseum, in verband met een sleepklus. De trein reed een uur eerder dan aangekondigd, maar dankzij een sms'je van de sympathieke bemanning kon ik nog net op tijd een aardig fotoplekje uitzoeken tegenover Blokpost Bunnik. Met enkele tevreden tyfoontoetertjes tufte het treintje voorbij. De bovenleiding vond ik in dit beeld niet echt nodig.


Helvoirt, 28 april 2007. DE1 + DE2 + DE3. Motorrijtuig 41 en treinstel 186 leveren de trekkracht voor treinstel 27, dat op weg is van het Spoorwegmuseum naar de werkplaats Tilburg, kennelijk voor een opknapbeurt. Foto Jeroen Meulenaars.


Ter hoogte van Geffen, 28 april 2007. Het transport, met de zilvergrijze 27 op sleeptouw,
gefotografeerd door Nico Lollinga.


Ede-Wageningen en Utrecht, 26 mei 2007. DE2-treinstel 186 van de HSA bracht het gestroomlijnde postrijtuig Pec 902 over van Blerick naar zijn thuisbasis, het Spoorwegmuseum. Foto's Herman van Dam en Steven Bosdijk.

Zie ook het in Bunnik opgenomen filmpje. Onze cameraploeg wordt met vriendelijk toeter begroet door de sympathieke wagenvoerder. Een uur later kwam de DE2 alleen weer terug, op weg naar Winterswijk, na kopmaken in Hilversum.



Koninginnedagrit NVBS, bezoek aan Budel

Tussen Oisterwijk en Boxtel, 30 april 2007. Treinstel 113 reed dit keer de jaarlijkse Koninginnedagrit van de NVBS. Traditiegetrouw stond het gezellige samenzijn in de trein voorop. Daarom was het aantal fotostops dus tot een minimum beperkt: vijf, waarvan twee erg kort, op een rit van meer dan 12 uur. Kennelijk zijn er genoeg mensen te vinden die hier 50 tot 70 euro voor willen betalen (jongeren tot 26! jaar met korting). Foto Jeroen Meulenaars.


Budel, 30 april 2007. Treinstel 113 reed via de IJzeren Rijn naar de zinkfabriek bij Budel. Hier een fotostop op de aftakking naar de haven van Zinifex aan de Zuid Willemsvaart. Een aansluiting met een zeer krappe boogstraal, waar de machinist zijn vraagtekens bij had, maar het is kennelijk toch goed gegaan. Foto Michiel Jansen van Galen.


Op het fabrieksterrein mocht niet worden gefotografeerd, maar dankzij Simon Pustjens van Zinifex Budel Zink kunnen we toch een foto laten zien van treinstel 113 in de gieterij.

De zinkfabriek dateert uit 1892. Vroeger werkte men volgens een thermisch proces. Dit proces werd gekenmerkt door een hoge milieubelasting en zware arbeidsomstandigheden. Nu wordt het zink gemaakt door middel van elektrolyse. Kenmerkend voor de productie van zink is dat daarbij een aanzienlijke hoeveelheid ijzerhoudende afvalstof ontstaat. Sinds 2000 is Zinifex Budel Zink een van de weinige zinkfabrieken die in staat is om vrijwel zonder afval zink te produceren. Elke twee jaar is er een open dag waar het publiek welkom is de fabriek te bekijken. Op www.budelzink.nl wordt het productieproces beschreven, met foto's en procesdiagrammen. De handige doe-het-zelver kan zo een eigen zinkfabriekje beginnen!


Bunnik, 4 mei 2007. Zink wordt gebruikt voor dakgoten, voor gieters en vroeger ook voor vuilnisbakken. In mijn collectie bevindt zich de "Utrecht 024218". De zinken vuilnisbak is later verdrongen door de vuilniszak. In Hilversum is nog even geëxperimenteerd met plastic vuilnisbakken. Deze hadden hetzelfde model als de zinken vuilnisbak, alleen waren ze veel lichter. Dat was prettig voor de vuilnismannen die de emmers in de wagen moesten leegkiepen. Iedereen tevreden, totdat het een keer hard waaide op de dag dat het vuilnis werd opgehaald. De lege bakken vlogen door de straten. Toen besloot Hilversum om ook maar over te stappen op de vuilniszak.


In de Tweede Wereldoorlog, toen koper voor belangrijker doeleinden nodig was, werden er centen geslagen van zink. Rechts op deze foto's een zinken cent uit 1942. Links eenzelfde cent, maar dan platgereden door een trein. Om precies te zijn een stoomtrein die kort na de oorlog vanaf spoor 3 uit Hilversum vertrok richting Amsterdam, op de rails gelegd door Emile Albers. Meer platte voorwerpen. Een apart probleem van zink is de zinkpest.



Stoomdagen van de SSN, 27 mei 2007


Gouda en Rotterdam, 27 mei 2007. Als Kritisch SSN-donateur breng ik bijna elk jaar even een bezoek aan de stoom­dagen van de SSN, om te controleren of mijn donatie wel verstandig wordt besteed. De dagjesmensen die op dit gebeuren afkomen vormen een belangrijke inkomstenbron voor de SSN, dus daarover geen kwaad woord. Een paar extra rijtuigen, om de pendeltreinen tussen Rotterdam en Gouda wat meer lucht te geven, zouden geen kwaad kunnen. Misschien dat daar nog eens een potje voor gevonden kan worden. Ik kreeg vandaag een paar keer een zwarte knuist toegestoken van de mannen die op de bok dienstdeden. Daaronder die van Koos Snel, die nog eens demonstreerde dat de Baureihe 23 aan de top van de evolutieladder der stoom­locomotief staat. De vuurloze loc van de SSN werd bediend door Remmo Statius Muller. Bekijk ook dit filmpje.


Rotterdam, SSN-depot, 27 mei 2007. "Locomotief": zeer oude genever. Klassieke grap: ik lust geen never, geef mij maar bier. Emaille bord gemaakt bij Langcat in Bussum.

 

Spot the webmaster! Gouda en Rotterdam, 27 mei 2007. Linksboven: uw webmaster betrapt, zittend op een klapbankje. Gelukkig wel een eersteklas klapbankje. Foto gemaakt door collega Bob Zuidema. Rechtsboven: uw webmaster bezig met het maken van een interessante detailopname van een ACTS-loc (foto NN). Midden uw webmaster, die vandaag met lichte bepakking reisde, in de weer met zijn damescameraatje (foto NN). Onder: Uw webmeester maakt een praatje met stoommeester Koos Snel. Foto Jeroen Koeleman.



Donateursrit Werkgroep Loc-1501 naar Goes

Utrecht Centraal, 12 mei 2007. Fotograaf Patrick zag tot zijn verbazing locs 1501 en 1315 voorbij komen. op weg van Maastricht en Venlo naar Rotterdam. Waarom wordt zoiets niet even netjes gemeld aan de Langs de Rails Groep? Dan kunnen er veel meer mensen van genieten.


Delft, 31 mei 2007. Overbrengingsrit ten behoeve van de donateursrit die de Werkgroep Loc-1501 een paar dagen later zou rijden. Behalve loc 1501 waren ook de andere locs van de werkgroep present: 1122, 1201 en 1315.
Foto Rob van der Woude.


Dordrecht, 2 juni 2007. Nog een overbrengingsrit. Foto Leen Dortwegt.


Willemsdorp, 2 juni 2007. VolkerRail 203-1 met ICK-rijtuigen. Foto's Leen Dortwegt.


Goes, 2 juni 2007. Loc 1122 onder de draad. Rechts loc 1201 in de grondverf. Foto Frank van Zuilekom.


Goes, 2 juni 2007. Van links naar rechts DE2 186 van de HSA, NMBS 5533, VolkerRail 203-1, ERSR 6614. In de achtergrond de 1315 en de 1501 van de Werkgroep Loc-1501. Foto Richard Krol.


Goes, 2 juni 2007. C9002 "Jaap" logeert een poosje bij de SGB. Foto Richard Krol.


Goes, 2 juni 2007. Ook de Stoomtrein Goes-Borsele beschikt over enkele e-locs. Misschien om ooit op de hoofdlijn te gaan rijden? Foto Richard Krol.


Goes, 2 juni 2007. Loc 521 met blokkendoosrijtuigen en een stalen D. Foto Richard Krol.



Hondekop 766 (en 762) door Hilversum

Hilversum, 23 oktober 1968. Treinstel 762 is als stoptrein op weg van Amsterdam naar Utrecht. Achter het raam van Post T staat de overwegwachter gereed om de spoorbomen te openen zodra de trein langs het perron staat.


Hilversum, 21 juni 2007. Treinstel 766 passeert Post T. Dit tafereeltje had ook veertig jaar geleden vereeuwigd kunnen zijn. Alleen had je toen nog geen graffiti en geen bewakingscamera's. Mocht er al eens iets aan de hand zijn, dan stak de treindienstleider of de overwegwachter zijn hoofd door het raam om de raddraaier tot de orde te roepen. Maar Post T is onbemand en zal binnenkort worden gesloopt. De foto is gemaakt door Edward Bary, auteur van de artikelreeks Ombouw Hilversum.


Hilversum, 21 juni 2007. Treinstel 766 staat een paar minuten stil langs het eerste perron. Meester Ruud Maijer poseert voor fotograaf Tim Oosterlee.


Hilversum, 23 oktober 1968. Treinstel 762 langs het eerste perron. Let op de treinaanwijzer op het perron, bestaande uit een eenvoudige maar doeltreffende lichtbak. Nog niet lang daarvoor bestonden de treinaanwijzers op dit station uit bordjes die met de hand werden vervangen, meestal door de man die ook koffie verkocht op het tweede perron. zwart-witfoto's Nico Spilt.



ACTS-zomertour

Bunnik, 7 juli 2007. Het Britse Mercia Charters organiseerde een rondrit door Nederland, waarbij drie locomotieven van goederenvervoerder ACTS werden ingezet: 1251, 5814 en 6703, met rijtuigen van de SSN. Hier is trein 38002, met een uur vertraging, op weg naar Dieren.


Utrecht Lunetten, 7 juli 2007. Dezelfde trein, vijf minuten voor het passeren van Bunnik,
en voordat er weer eens een wolk voor de zon schoof, gefotografeerd door Rob van der Woude.


Na aankomst in Arnhem. Hierna zou de trein via Dieren en Beekbergen
naar Apeldoorn rijden. Foto Jan de Kroon.


Eerder op de dag, bij Moerdijk. Foto Leen Dortwegt.


... en bij Willemsdorp. Foto Leen Dortwegt.


Onderweg van Breda naar Tilburg. Loc 6703, met het bord van Mercia Charters, rijdt achterop in opzending mee.
Foto Rob van der Rest.



SSN Thüringen Express

[beweeg muis naar foto]
Bunnik, 14 september 2007. SSN-loc 01 1075 met de Thüringen Express. Bij km 42,5 werd natuurlijk een paar keer gefloten, maar daar stond ik dit keer niet. Ik stond aan het eind van het perron, bij km 41,9. Later op de dag keerde de losse loc weer terug naar Rotterdam. Op zondag ging de loc de trein weer ophalen uit Emmerich.


Bunnik, 16 september 2007. Loc 01 1075 van de SSN is op weg naar Emmerich. De loc zal bij Arnhem GE driehoeken, zodat ze vanavond weer met de rookkast voorop kan terugrijden naar Rotterdam. Er werd vrolijk gefloten bij km 42,5, maar daar stond ik niet: ik stond bij km 42,9. Je moet die mannen van de SSN wel een beetje scherp houden vind ik!


Bunnik, 16 september 2007. Met ruim een uur vertraging kwam de Thüringen Express weer terug. Ik ben precies een uur op mijn post gebleven (rechts zie je nog een stukje van de ladder die ik paraat had staan). Vijf minuten daarna een hoop gefluit. Ik kon nog net een foto vanuit de voordeur maken. Leuke hobby heb ik hè, vroeg ik aan mijn dochter die op bezoek was. Bekijk het filmpje.


Zie ook:




vorige       start       omhoog