Baureihe 02

Het mislukte compound-experiment

Tegelijk met de Baureihe 01 verscheen omstreeks 1920 ook een viercilinder compoundlocomotief (serie 02) op de tekentafels van de Deutsche Reichsbahn. De bedoeling was zowel van de 01 als de 02 tien locomotieven te bouwen, en daarna te besluiten met welk type men verder zou gaan. Het verhaal gaat echter dat bij voorbaat al vaststond dat er in Duitsland geen compoundlocomotieven meer gebouwd zouden worden.

Het in Berlijn gevestigde ontwerpbureau van de Reichsbahn was een Pruisische aangelegenheid. In tegenstelling tot Zuid-Duitsland (Beieren, Württemberg, Baden), waar men goede ervaringen had met compoundlocomotieven, moesten de Pruisen hier niets van weten. Hierbij speelde ook een rol dat men in de Eerste Wereldoorlog slechte ervaringen had opgedaan met de Zuid-Duitse compoundlocomotieven; ervaringen die waarschijnlijk alles te maken hadden met het feit dat er toen onervaren personeel op deze ingewikkelde machines terecht kwam.

De serie 02 zou onder andere gebouwd worden door de Beierse Maffei-fabriek, de fabriek die beroemd was geworden door haar prachtige sneltreinlocs zoals de S2/6. Toen de ingenieurs van deze fabriek bezwaar maakten tegen het ontwerp van de 02 - het zou in hun ogen geen goede compoundmachine worden - kregen ze te horen dat men kon kiezen: of de loc bouwen volgens de in Berlijn gemaakte tekeningen, of de opdracht zou naar een andere fabriek (Borsig in Berlijn) gaan. Het in financiële moeilijkheden verkerende Maffei had toen geen keuze.

De locs van de serie 02 waren zoals voorspeld geen succes, en zijn later omgebouwd tot 01. Overigens was de 01 een heel goede locomotief, waar later ook nog een driecilindervariant (01.10) van is gebouwd.

De twee locs van Baureihe 04 hebben de nummers 02 101 en 02 102 gedragen.Loc 02 003, in 1925 gebouwd door Henschel en daaronder loc 02 010, in 1926 gebouwd door Maffei. Op de foto's hieronder de voorzijde en de cabine van loc 02 003. (Fabrieksfoto's)

 

Zie ook:
vorige       start       omhoog