Rhenen

Er liep een echtpaar te wandelen op de Grebbeberg. Ze gingen een restaurant binnen om een hapje te eten. Toen de ober kwam zei de vrouw: 'Mijn man heeft hier in de oorlog gevochten op de Grebbeberg.' De ober was onder de indruk en vertelde zijn baas het verhaal. 'Breng deze mensen wat ze willen eten en drinken, alles is voor hen gratis!' zei de baas van het restaurant. Het echtpaar liet het zich goed smaken. Bij het weggaan draaide de man zich om en riep naar de ober: 'Danke sch÷n!' 

Rhenen, 5 mei 2004. Tegenwoordig een kopstation, vroeger een station langs de spoorlijn Amersfoort-Kesteren waarover zelfs internationale treinen reden van Amsterdam naar Duitsland. Langs het perron treinstel 507.


Ouwehands Dierenpark, 20 juni 1996. Monorail ge´nspireerd op het idee van de Alweg-Bahn.


Amersfoort-Kesteren. 'n Veel besproken spoorlijn. Door G.A. Russer. Schaffelaarreeks nr. 9. Barneveld, BDU, 1981. Boekje over de geschiedenis van de spoorlijn Amersfoort-Kesteren, ooit onderdeel van een belangrijke internationale verbinding van Amsterdam via Amersfoort, Rhenen, Kesteren en Nijmegen naar Duitsland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de spoorbrug bij Rhenen verwoest. Deze brug werd nooit hersteld en dat betekende ook dat deze lijn zijn betekenis verloor. Twee delen van het traject zijn nog in gebruik: de PON-lijn in Amersfoort, en de lijn Veenendaal-Rhenen.

De ondertitel van het boek slaat op de vele problemen die moesten worden overwonnen voordat de lijn Amersfoort-Kesteren kon worden aangelegd. Deze problemen hadden te maken met de hevige concurrentie tussen de verschillende spoorwegmaatschappijen. Zo had de NCS grote moeite met het feit dat de HSM-lijn in Amersfoort de NCS-spoorlijn Utrecht-Zwolle moest kruisen. In Amersfoort werd een station gebouwd dat gemeen­schappelijk door de HSM en de NCS werd gebruikt, waarna het NCS-station (dat er nu nog steeds staat) buiten gebruik ging.


Zie ook:
vorige       start       omhoog