Erzbergbahn in 2005

door Oege Kleijne

In juli 2005 bezocht Oege Kleijne een groot aantal Beierse Nebenbahnen of restanten daarvan, en ťťn Oostenrijkse spoorlijn, de vroegere Erzbergbahn. Hieronder een passage uit zijn reisverslag.
Bezoek aan de restanten van de spoorlijn Leoben – Vordernberg – Eisenerz – Hieflau

De naam Vordernberg zal de ouderen direct vertrouwd in de oren klinken. Tot ver in de jaren zeventig was er tussen Vordernberg Markt en Erzberg (bij Eisenerz) een druk goederenvervoer met stoomlocs, vaak met zowel een loc voor als achter omdat de treinen zwaar waren en de lijn grote hoogteverschillen (tot 7,1%) moest overwinnen.

Vordernberg, 22 september 1971. Gasthof Gruber, pleisterplaats voor spoorweghobbyisten uit de hele wereld. Halverwege de heuvel is het tracť van de Erzbergbahn te zien. Tegenwoordig staat loc 97.217 als monument opgesteld op het marktplein voor dit gebouw. Foto Nico Spilt.

In het dorpje Vordernberg stond een destijds bij allen bekend hotel, waar de spoorweghobbyisten die van heinde en verre waren gekomen (AustraliŽ, Japan et cetera) onderdak konden vinden en tegen gepaste prijzen gelaafd en gevoerd werden. Het was verplicht het gastenboek in te vullen en toen al zag ik dat mij bekende spoorwegliefhebbers hier hun pleisterplaats hadden gevonden.

Dan het huidige spoorse gebeuren. Tussen Leoben en Vordernberg rijdt helemaal niets meer, even afgezien van de bediening van de grote staalfabriek die naast de lijn in Leoben ligt en een omvangrijk goederenvervoer (per spoor) afwikkelt. De bovenleiding hangt overigens nog wel tussen Leoben en Vordernberg Markt, de rails liggen er goed bij, maar de seinen branden niet meer. In dat laatste station staat nog steeds het depot, waarvanuit een OeBB-Schienenbus zo af en toe een ritje maakt tot Eisenerz, dat moet een prachtige rit zijn.

De situatie in Vordernberg Markt is nauwelijks veranderd, sinds mijn bezoek in 1976. Een gelukje was dat de railbus net in Vordernberg aankwam, toen ik een foto wilde maken van het station. Ook onderweg naar Vordernberg Markt – op het bekende viaduct over de Bundesstrasse – kon het vehikel op de gevoelige plaat worden gezet.

Vordernberg Markt, 22 september 1971. Op een deel van het tandradtraject reden ook railbussen met magneetremmen. Railbus 5081.64 is zojuist aangekomen uit Leoben. Anno 2005 laat een museumorganisatie nog steeds railbussen rijden over een deel van het traject. Foto Nico Spilt.

De autorit naar Eisenerz bracht aan het licht dat er nog steeds op grote schaal ijzererts wordt gewonnen in dagbouw. In de plaats Eisenerz staat tegenwoordig een hypermoderne overlaadinrichting waar de grondstof in treinen wordt over­geslagen. Nieuw (voor mij althans) was dat de lijn tussen Hieflau en Eisenerz geŽlektrificeerd was. Op grond van de (kennelijk verkeerde) informatie was ik er steeds vanuit gegaan dat de spoorlijn tussen Vordernberg en Eisenerz was opgebroken, dat is ook te zien op de Generalkarte en dat er geen erts meer werd gewonnen. Overigens wordt ook het deel tot Eisenerz – Hieflau niet meer door personentreinen bediend.

tekst Oege Kleijne (2005), foto's Nico Spilt (1971)
Zie ook:

Meer van Oege Kleijne:

vorige       start       omhoog