NMBS Type 12 (Atlantic)


Utrecht, 23 juli 1989. NMBS-stoomloc 12.004 vertrekt met de Sinjoren-express naar Antwerpen. Ook te zien is het blokkendoostreinstel van het Spoorwegmuseum, en een agent van de spoorwegpolitie die bezwaar komt maken tegen de door de fotograaf ingenomen positie.


In 1939 namen de Belgische spoorwegen de locs van het type 12 in gebruik. Ze waren bestemd om de sneltreinen tussen Brussel en Oostende te trekken. Vanwege het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn er in de werkplaatsen van de NMBS slechts zes locomotieven gebouwd. Bijzonder is dat men voor deze locs terugviel op het Atlantic-type, dat wil zeggen met twee aangedreven assen. De locs hadden twee binnenliggende cilinders en een gedeeltelijke stroomlijnbeplating.


De nieuwe «ATLANTIC-locomotief Nr 1201» van de N.M.B.S
Het Spoor. Maandblad van de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (15 mei 1939, 15 juli 1939)
De indienststelling van een nieuw locomotieftype ontgaat de aandacht van het publiek en van het spoorwegpersoneel nooit; de nieuwsgierigheid van de eenen wordt geprikkeld door het algemeen voorkomen, die van de anderen door de constructiedetails. Lees verder >>

La nouvelle locomotive «ATLANTIC 1201» de la S.N.C.B.
Le Rail. Bulletin mensuel de la Société Nationale des Chemins de fer belges (15 mai 1939)
La mise en service d'un nouveau type de locomotive n'échappe pas a l'attention du public et des cheminots; elle éveille un sentiment de curiosité portant notamment sur l'aspect d'ensemble pour les uns, sur les détails de construction pour les autres. Lire la suite >>Schaarbeek, 28 juli 2016. NMBS-loc 12.004 in het spoorwegmuseum Train World.


Zie ook:
vorige       start       omhoog