TomTom

Navigatieapparatuur en aanverwante artikelen.


Hilversum, 8 september 2011. De TomTom heb ik niet nodig als ik naar mijn moeder rijd, maar voor de gezelligheid staat hij vaak aan. Mijn reisgenote is een mevrouw met Vlaamse tongval. Het blijft opletten, want het Joop den Uyl-plein (vroeger Erfgooiersplein) is volgens haar een rotonde, terwijl dat al lang niet meer het geval is. Tot de automatische updates van TomTom wil dat niet doordringen.


TomTom-Rail (TomTom-R)

Op auto's is navigatieapparatuur, zoals TomTom, inmiddels bijna standaard geworden. Door het opvangen en combineren van het signaal van enkele satellieten, is het mogelijk om tot op de meter nauwkeurig aan te geven waar een voertuig zich bevindt. Het zal niet lang meer duren of iedereen loopt met een mobiele telefoon rond met ingebouwde satellietnavigatie.

Ook in de spoorwegwereld wordt met belangstelling naar deze ontwikkelingen gekeken. Dat lijkt misschien niet zo voor de hand te liggen: een trein kan immers niet "verdwalen", omdat deze gebonden is aan de rails. Het komt echter steeds vaker voor dat machinisten dienstdoen op baanvakken waarop ze (te) weinig wegbekendheid hebben. Dat speelt vooral bij het goederenvervoer: in Nederland zijn op dit moment meer dan twaalf vervoerders actief, die bijna allemaal een chronisch tekort hebben aan machinisten. Vooral bij omleidingen kan het dan makkelijk gebeuren dat een machinist niet meer precies weet waar hij aan toe is. Dat kan zelfs tot gevaarlijke situaties leiden, zoals blijkt uit het grote aantal STS-incidenten (rijden door stoptonend sein). Een maatregel zoals het installeren van ATB++ op gevaarlijke punten is dan ook begrijpelijk.

Navigatieapparatuur op treinen kan een extra hulpmiddel zijn om de veiligheid en stiptheid van het spoorwegverkeer te vergroten. Eind vorig jaar is er op enkele treinen al geŽxpertimenteerd met normaal in de handel verkrijgbare TomTom-apparatuur. Inmiddels heeft ProRail besloten om het experiment uit te breiden. De bedoeling is om van TomTom een speciale versie te ontwikkelen, die geÔntegreerd kan worden in de reeds aanwezige beveiligingsapparatuur. Deze versie heet TomTom-Rail, ook wel afgekort als TomTom-R.


Motorpost van ProRail, ingericht met meetapparatuur voor TomTom-Rail. Met deze meettrein worden ritten door het hele land gemaakt om de satellietontvangst te controleren. Met name op geŽlektrificeerde baanvakken bestaat de kans op verstoringen en zullen extra maatregelen nodig zijn. Op niet-geŽlektrificeerde baanvakken wordt de trein getrokken door een dieselloc. De eerste meetrit vind plaats op dinsdagochtend 1 april 2008 vanuit Amersfoort.


Op loc RRF16 is eind 2007 al geŽxperimenteerd met normale TomTom-apparatuur. Links het scherm met de ERTMS-snelheidsmeter. Als de proef slaagt zal TomTom-Rail worden geÔntegreerd in de beveiligings-apparatuur. Foto Marco Smit.


U rijdt...

Utrecht, 18 januari 2012. Langs de weg zie je weleens borden die aangeven hoe snel je rijdt, vaak met zo'n gezichtje dat boos of vrolijk kijkt. Als ik achter het stuur zit kan ik nooit nalaten om te proberen dat gezichtje boos te krijgen. Tegenwoordig worden dit soort borden ook gebruikt om machinisten op hun rijgedrag te wijzen. Deze foto maakte ik ter hoogte van opstelterrein Cartesiusweg, vanuit de trein naar Amsterdam. Ik vind dit een heel goede ontwikkeling: machinisten hun verantwoordelijkheid teruggeven, in plaats van ze blindelings te laten vertrouwen op de ATB. In werkelijkheid hebben deze snelheidsborden te maken met een de-icing-installatie die op spoor 57 is gebouwd in het najaar van 2011. Met dit apparaat wordt een milieuvriendelijk soort antivries tegen de onderkant van de trein gespoten. Dit moet voorkomen dat stuifsneeuw zich ophoopt op plekken waar dat niet gewenst is. Het aanbrengen van deze antivries moet gebeuren bij een snelheid van 5 km/uur. Dat is een waarde die niet op treinstelsnelheidsmeters is af te lezen, vandaar deze oplossing.


Zie ook:
vorige       start       omhoog