Sporen door Holland

Foto's uit de periode 1974-2004, door Carel van Gestel

De afgelopen dertig jaar is er veel gebeurd op en rond het spoor in Nederland. De Blauwe Engel heeft plaatsgemaakt voor de hogesnelheidstrein, het seinhuis heeft het afgelegd tegen de computer, het loket is vervangen door de kaartjesautomaat en de reiziger is gepromoveerd tot klant.

Ondanks alle veranderingen en moderniseringen zijn spoor en trein blijven boeien, ook al valt de oude en vertrouwde sfeer nu vaak onder het hoofdstuk nostalgie en lijkt romantiek soms ver te zoeken. De ijzeren weg spreekt nog altijd bij jong en oud tot de verbeelding, en de beleving van de spoorwereld is altijd dezelfde gebleven.

Sporen door Holland is een bijzonder vormgegeven fotoboek dat op sfeervolle wijze de verbeelding en beleving van het spoor belicht. Met weinig woorden, vol van beelden uit heden en verleden, boeiend als de wisseling van de seizoenen.

Het boek is in beginsel chronologisch opgezet en beslaat de periode 1974-2004. De eerste bladzijden vormen een terugblik op het materieel in de jaren zeventig, toen de oude kleuren uit de jaren vijftig nog volop te zien waren. Daarna volgt het boek een meer thematische lijn. De nadruk ligt zoals gezegd op het beeld, het is geen materieelboek.

Carel van Gestel schrijft in zijn voorwoord: "Het uur van de dag, de stand van de zon, licht en schaduw, de tijd van het jaar, bloeiende bloemen, vallende bladeren, ze bepalen de sfeer en zeggingskracht van een foto. Voor mij zijn het de belangrijkste elementen in de spoorwegfotografie geworden, bronnen van inspiratie. Want er is meer onder de zon dan de trein alleen. Daarom blijft het spoor zo boeiend. Spreekt het tot de verbeelding..."

 

ISBN 90 5994 0628
prijs € 29,90
144 pagina’s, 180 foto’s
geheel fullcolour
gebonden uitgave
formaat 24 x 27,6 cm
tweetalig: Nederlands en Engels
Er kan nog een trein komen

Er kan nog een trein komen biedt een selectie foto's die Carel van Gestel de afgelopen veertig jaar heeft gemaakt. Foto's uit het historische archief van spoorwegfotograaf J.A. Bonthuis en foto's van machinist Bernd-Jan Kraan bieden interessante uitstapjes.

De fascinerende wereld van spoorwegen, vol techniek en romantiek, spreekt bij jong en oud nog altijd tot de verbeelding. Daarbij is het niet alleen het rollende materieel dat de beeld­vorming bepaalt. Alles op en rond het spoor draagt een steentje bij. De sfeer van de beelden is daarbij afhankelijk van het spel van licht en donker, het moment van de dag, de mensen, het weer en het seizoen.

Carel van Gestel is een van de meest interessante spoorwegfotografen van Nederland. Terwijl de meeste andere fotografen zich beperken tot een foto van de treinen, heeft Van Gestel altijd de omgeving in het oog gehouden. Juist het landschap en de mensen erom heen maken een goede spoorwegfoto tot een intrigerend tijdsbeeld. Het beste uit veertig jaar spoorwegfotografie is samengebracht in Er kan nog een trein komen, een titel die niet alleen verwijst naar de tekst op het bekende waar­schuwingsbord, maar ook naar het adagium van de fotograaf.

De foto’s in dit boek zijn gegroepeerd diverse thema’s. Bijvoorbeeld ‘half uurtje’: een half uur langs het spoor in beeld gebracht (herkenbaar voor veel treinspotters). ‘Regie’, met een overzicht van seinhuizen (inmiddels op de meeste plaats verdwenen). ‘Gevleugeld’, over de Blauwe Engel, de gestroomlijnde dieseltrein die vernoemd werd naar actrice Marlene Dietrich. En wat te denken van ‘reclame’? In de jaren zeventig kregen de Nederlandse treinen drie blauwe banen waar bedrijven hun slogan konden plaatsen.

Het boek sluit af met het thema ‘voorbij’, met een voorbij flitsende geel-blauwe intercity. "Rood, dreigend onheil. Lampen branden, bellen rinkelen. Wacht! Als je leven je lief is. Even maar, want voor je ‘t weet is het gevaar al weer voorbij. Maar pas op, vergis je niet, er kan nóg een trein komen..."

Over het boek
Titel: Er kan nog een trein komen
Auteur: Carel van Gestel
Formaat: 21x28 cm, 168 pagina's, gebonden
ISBN: 9789462580060
Uitgever: Uitgeverij WBOOKS
Prijs: € 29,95

Over de auteur
Carel van Gestel (1946) heeft tientallen boeken over de spoorwegen op zijn naam staan, waaronder de fotoboeken 'Langs Hollands Spoor' en 'Sporen door Holland'. Hij is daarnaast bekend als redacteur van het vaktijdschrift Railhobby. Carel van Gestel is ook bijzonder geïnteresseerd in kerkorgels; hij heeft verschillende boeken geschreven over kerkorgels en kerkgebouwen.

Over de uitgever
'Er kan nog een trein komen' werd op 14 juni 2014 gepresenteerd. Bij WBOOKS verscheen in 2013 het boek 'Sporen naar het front', bij de gelijknamige tentoonstelling in het Spoorwegmuseum. In 2014 verscheen in samenwerking met het Spoorwegmuseum het officiële jubileumboek over 175 jaar spoorwegen: Het Grote Spoor Boek.Zie ook:
vorige       start       omhoog