Servië

Железнице Србије / Železnice Srbije


Lapovo (Servië), mei 2010. Overal in het voormalige Joegoslavië zie je oude stoomlocomotieven opgesteld. Foto's Fabian Vendrig.


Sremski Karlovci, 12 september 2015. Een klassieke e-loc (441-751) met de 'Romantika', een historische trein die voor speciale ritten wordt gebruikt. In dit geval voor een trein uit Belgrado naar het wijnfestival in Sremski Karlovci. Dit station ligt aan de lijn naar Budapest. Foto Fabian Vendrig.


Sremski Karlovci, 12 september 2015. Een nieuwe Stadler (413-002) van de Servische spoorwegen, op weg van Belgrado naar Novi Sad. Foto Fabian Vendrig.


Kennedy

Makiš, 19 juli 2019. Een voormalige Joegoslavische dieselloc, nu in dienst bij de Servische spoorwegen. Bijnaam Kennedy. Daarachter een elektrische locomotief, gebouwd onder licentie van ASEA uit Zweden. Foto Fabian Vendrig.


Merkolova

Makiš, 19 juli 2019. Ook in Servië is de Vectron doorgedrongen. Sinds juni 2019 zijn er acht in dienst, en in december volgen er nog eens acht. Dit is loc 193 905 van Serbia Cargo (Srbija Kargo). Volgens de lokale traditie hebben de locs ook een bijnaam gekregen: Merkolova, naar Angela Merkel. Makiš, bij Belgrado, is het grootste rangeerterrein/goederenstation van de Balkan. Foto Fabian Vendrig.


Соко

Belgrado, 10 augustus 2022. De nieuwe Servische semi-hogesnelheidstrein ‘Соко’ (soko = valk). Foto Fabian Vendrig.


Ognjena Marija

Op 30 juli 2019 werd in de Servisch-orthodoxe kerk het feest van Ognjena Marija (Vurige Maria) gevierd. Dit is de dag van de machinisten. Foto Fabian Vendrig.Fabian Vendrig was ooit brugwachter in Nieuwersluis. Ook schreef hij over de geschiedenis van Oeteldonk. Tegenwoordig woont hij in Servië. Lees hierover op zijn blog www.fabian-vendrig.eu.Zie ook:
vorige       start       omhoog