Segway

I did it Segway...


Amsterdam, Nesplein, 28 juli 2006. Vanaf het terras van de Brakke Grond zag ik opeens vijf toeristen op tweewielige voertuigen aankomen. Ze stonden even stil, overlegden met elkaar, en reden toen weer verder.

Dit is de Segway HT (Human Transporter), een soort elektrische step waarbij je niet hoeft te steppen. Als je naar voren buigt gaat het ding rijden, remmen doe je door naar achter te buigen, en bochten maken doe je ook door je lichaam te bewegen.

Het apparaat is in 2001 uitgevonden door Dean Kamen. De maximum snelheid is 20 km/uur. Als de batterij is opgeladen kun je een afstand van 40 kilometer afleggen. Onder het plateau waarop je staat zitten vijf gyroscopen. De signalen daarvan worden verwerkt door twee computers. Een en ander zorgt ervoor dat de Segway stabiel blijft. Het voertuig is daarmee Idiot Proof, maar daarmee nog niet Bush Proof: president Bush slaagde er in 2003 in om van zijn Segway te tuimelen.

Vanaf 1 januari 2007 was de Segway niet meer toegelaten op de openbare weg, omdat de Rijksdienst voor het Wegverkeer ze bestempelde als bromfiets. En bromfietsen mogen alleen op de openbare weg rijden als er een rem op zit, en die heeft de Segway niet. Maar op 1 juli 2008 is dat verbod weer opgeheven. Met dank aan minister Camiel retedruk Eurlings, die dit "een geinig apparaat" vindt. Eindelijk een minister die zijn beleidsvoornemens in heldere Jip-en-Janneke-taal weet te verwoorden.

Fabriekseigenaar verongelukt
Jimi Heselden, eigenaar van de fabriek waar de Segway wordt gemaakt, is eind september 2010 om het leven gekomen tijdens een rit op een van zijn eigen voertuigen.



Webmeester aangehouden!

Op 17 augustus 2007 ben ik op het station van Utrecht aangesproken door twee agenten die dachten dat ik een NS-medewerkster had gefotografeerd. Dat was iemand die zeker de moeite van het foto­graferen waard was, want het was een nogal stevige mevrouw die zich in balans wist te houden op een Segway. Ze was in de stationshal gezellig aan het doen met twee andere service­medewerkers, terwijl ze af en toe een paar meter heen en weer reed. Ik liet de agenten mijn mobiele telefoon zien, om aan te tonen dat je daarmee geen foto's kunt maken.

montage op basis van een tekening van Alex Blomsma


Utrecht Centraal, 17 augustus 2007. Op deze foto is een Segway te zien, waarmee enige tijd is geëxperimenteerd door servicemedewerkers van NS. Kort daarvoor (7 augustus) was in diezelfde stationshal journalist Brenno de Winter opgepakt door twee agenten, nadat hij een NS-medewerker op een Segway had gefotografeerd. Ze lieten hem pas weer gaan nadat de agenten de foto van zijn camera hadden gewist. Enkele weken daarna bood de politieleiding hem excuses en een schadevergoeding aan. Ook zouden agenten betere instructies krijgen, zoals het advies zich niet met civiele zaken te bemoeien.


Het grappige is dat deze foto twee jaar later zonder mijn toestemming weer is overgenomen door het blad
van de Utrechtse stationsmedewerkers. Zou die mevrouw van de Segway dat wel goed vinden?


Arnhem, april 2007. NS-medewerker op Segway. De fotograaf kon ongestoord zijn gang gaan, omdat de spoorwegpolitie (drie man sterk) druk bezig was met de aanhouding van een mentaal gehandicapte jongen die in een stilstaande trein op zoek was naar een gratis krantje. De jongen had namelijk geen kaartje. Toen het publiek begon te applaudiseren bonden de agenten in en besloten ze de jongen een lift naar huis te geven. Foto Bart Gerritsen.


Helmond, 24 mei 2009. Twee agenten op een Segway in discussie met de eigenaar van een fout geparkeerde Porsche. De fotograaf werd wantrouwend bekeken, maar het fotograferen van politieagenten is niet verboden. Althans, in Nederland nog niet. In Groot-Brittannië is men in het kader van de terrorismebestrijding al weer een stap verder. Foto Ronald Hogenboom.


Utrecht, 10 mei 2007 en 9 september 2007. Parkeerplaats voor twee Segway's bij Hgb IV. Omdat deze elektrische steps opeens niet meer op de openbare weg waren toegelaten, zijn ze vervangen door twee gewone dienstfietsen. De Segways zijn daarna op verschillende stations gesignaleerd. Ze maakten een rondje als proef onder de servicemedewerkers van NS. Segways zijn opvallende voertuigen. Het is erg verleidelijk om daar foto's van te maken, maar daarmee moet je voorzichtig zijn, want voor je het weet staat de spoorwegpolitie wederrechtelijk aan je toestel te rukken.


Stationshal Utrecht, 5 juli 2008. Het fotograferen van een Segway in een stationsomgeving is niet zonder risico's. Uw webmeester is, zoals hierboven beschreven, een keer bijna opgepakt door de Spopo. Maar de foto hiernaast is geheel legaal tot stand gekomen.

Er waren gedachten om de Segway te verhuren op stations. Kopen kan ook, maar het is een prijzig apparaat: duizenden euro's. Voor het voertuig gelden de regels als voor een snorfiets. Meenemen in de trein is niet echt een optie, want de step weegt meer dan 50 kilo.

Inmiddels bestaan er ook Mini Segways.



Zie ook:

Website:




vorige       start       omhoog