Reisplanner internationaal

Hoe kom ik per trein de grens over? Toen we nog niet één Europa hadden, toen niemand nog van de euro had gehoord, toen het IJzeren Gordijn er nog stond, toen was het makkelijk: je ging naar een loket en kocht er een kaartje. Maar tegenwoordig is daar iets meer doorzettingsvermogen voor nodig. De spoorwegen hebben het namelijk liever niet, dat u per trein naar het buitenland gaat. Dat is maar gedoe, met die kaartjes. En vertrouw vooral ook niet blindelings op de reisplanners.




Van Emmerich naar Amsterdam?

De reisplanner anno 2005. Van Emmerich naar Amsterdam per trein.
Slechts twee keer overstappen, maar je bent wel een poosje onderweg...


Internationale Treinplanner anno 2006. De dienstregeling is inmiddels aanzienlijk versneld!
Opmerking: op zaterdag en zondag liet Syntus een aantal treinen rijden tussen Arnhem en Emmerich.




Van Bentheim naar Bilthoven?

 

Bad Bentheim, 28 mei 2005. Ik was op bezoek in Rheine. Ik besloot om nog even in Bad Bentheim te gaan kijken en daarna naar huis te reizen. In Rheine waren de loketten gesloten en kon ik via een automaat alleen een kaartje naar de Duitse grens kopen. Met een binnenlandse trein reisde ik naar Bad Bentheim. Daar fotografeerde ik de IC naar Nederland, die daar van loc wisselde. Daarna aan de conducteur gevraagd of ik bij hem een kaartje kon kopen naar Nederland. Ja dat kon, maar alleen tegen treintarief. Hoezo treintarief? Waar had ik anders een kaartje hebben kunnen kopen? Maar van een discussie is het niet gekomen, omdat de conducteur niet kwam opdagen in de trein. Alleen paspooortcontrole (hoezo één Europa?). Tot Hengelo zwart gereisd en daar een kaartje naar Bilthoven gekocht.




Hoe kom ik in Antwerpen?

Ik moest op 30 juni 2005 naar Antwerpen. In die tijd was Antwerpen Centraal niet rechtstreeks bereikbaar vanwege een grote verbouwing. Volgens de NS-treinplanner zou ik eerst naar Roosendaal moeten reizen, om daar de stoptrein naar Antwerpen te nemen. De voor de hand liggende reis met de Beneluxtrein, met overstappen in Berchem, werd niet genoemd. Wel hebben de conducteurs die dag ontzettend hun best gedaan, zoals je aan de stempels kunt zien.

... of in Wildert?

Op 26 oktober 2006 moest ik naar Wildert. Dat is een gehucht tussen Essen en Kalmthout. Een station is er niet, alleen twee perrons met wat wachthokjes. Zelfs geen kaartjesautomaat, maar in België kun je kaartjes nog gewoon bij de conducteur treinwachter kopen. De stoptrein Roosendaal-Antwerpen stopt er wel. Daarom is het vreemd dat je in Nederlandse automaten geen kaartjes naar Wildert kunt kopen. Ik moest dus een kaartje naar Kalmthout aanschaffen. Vijf kilometer te veel betaald, waar kan ik dat declareren?!

   




Van Heerlen naar Keulen?

Als je vanuit Heerlen naar Keulen wilt, kun je gebruikmaken van de reisplanner van de NS, maar ook die van de DB.
Zoek de verschillen...




Retourtje Basel?

Klanten kosten geld. Dit lijkt de bedrijfsfilosofie van NS Internationaal te zijn. Er zijn nog wel loketten, maar die zou men het liefst willen sluiten. Een reis boeken aan het loket, of via de telefoon, kost 3,50 euro. Via internet boeken is gratis, maar daar zijn de mogelijkheden weer beperkt. Zo kun je vanuit Basel alleen een reis boeken als je halverwege de middag wilt vertrekken. Maar ik wil 's ochtends vertrekken, in Frankfurt overstappen en aan het eind van de middag in Utrecht aankomen. Dat gaat dus niet via internet. Dat kan alleen telefonisch (met flinke wachttijden à 0,35 cent per minuut) of aan het loket (er zijn nog 23 wachtenden voor u). Ik ben gekke Henkie niet!

Je kunt ook via http://bahn.hafas.de boeken. Dan kun je zelfs tegelijk de aansluitende regionale kaartjes kopen. Maar bij Hafas weet je van tevoren niet hoeveel geld er van je creditcard wordt afgeboekt. Ich bin verrückter Heinrich nicht!




Kaartje kopen...?

NS Internationaal doet ontzettend zijn best om het kopen van kaartjes aan het loket te ontmoedigen. Die loketten moeten natuurlijk dicht, zodat internationale kaartjes alleen nog kunnen worden gekocht door mensen die handig zijn met automaten of met internet. Dan gaan er weer minder mensen met de internationale trein, enzovoort.

Buitenlandse treinreizen boeken? Probeer het eens bij de Treinreiswinkel: www.treinreiswinkel.nl



Zie ook:




vorige       start       omhoog