Rail Away

Rail Away is een serie over markante spoorlijnen overal ter wereld. Elke aflevering wordt een traject langs een aantal bijzondere locaties afgelegd, waarbij de trein als leidraad fungeert. Er is aandacht voor de treinen, de landschappen en culturen.

Er zijn niet veel mensen die een hekel hebben aan reizen. En met reizen bedoelen we niet het haastig vertrekken van een overvol vliegveld en binnen korte tijd opeens in een totaal andere cultuur, klimaat en tussen ‘vreemde’ mensen belanden. Met reizen bedoelen we het geleidelijk wennen aan een veranderend uitzicht en andere gezichten. Het natuurlijk en rustig toeleven naar zo'n omschakeling.

Een van de beste manieren om te reizen is met een trein en dat willen de programmamakers van Rail Away duidelijk maken. Door met een redelijke snelheid – nog aan menselijke verhoudingen aangepast – te reizen door een gebied of een land leer je dat veel beter kennen en waarderen. Ook krijg je bewondering voor de ontwerpers en bouwers van spoorlijn en kunstwerken.

Rail Away wordt gemaakt en uitgezonden door de Evangelische Omroep (EO). De EO wil een bijdrage leveren aan de pluriformiteit binnen het publieke bestel door verhalen te vertellen over God en over het volgen van Jezus. Bron: www.eo.nl/railaway.

Lees ook het interview met regisseur Gerben van Ommen: Op reis met Rail Away.



Augustus 2014: Rail Away in Nederland

4-seizoenen-special Nederland

Op donderdag 28 augustus 2014 nam Rail Away vier seizoenen lang de trein door ons eigen land. Het Nederlandse spoor kent een grote gevarieerdheid, die fraai wordt weergegeven in deze vier-seizoenen-special. Op een onstuimige herfstdag begint de rit op station Ede-Wageningen en gaat via de Veluwezoom naar Dieren. In de winter reist de Arriva-trein van Leeuwarden door de berijpte weilanden van Friesland naar Stavoren. In de lente volgen er prachtige beelden uit de Betuwe: van Culemborg door de bloesemrijke boomgaarden naar Zetten-Andelst. In hartje zomer tenslotte een reis met de stoomtrein van de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM) van Valkenburg over het legendarische Miljoenenlijntje naar station Simpelveld.

De eerste trein in Nederland

De eerste trein reed 175 jaar geleden van Amsterdam naar Haarlem. Op vrijdag 29 augustus gaat Rail Away terug naar Amsterdam, de plek waar het begon met de Nederlandse spoorwegen. De rit gaat net als toen van Amsterdam naar Haarlem. Dan verder naar Rotterdam CS, een nieuw architectonisch hoogstandje. Maar ook in de beginjaren lieten de spoorwegpioniers zien dat ze er wat van konden. Dat moest ook wel, want er moesten spoorbruggen worden ontworpen, stations gebouwd en rails gelegd. Dat was in ons waterrijke land geen sinecure. Inmiddels telt ons land 7000 kilometer spoor en maken dagelijks honderdduizenden mensen gebruik van de trein. En dat allemaal dankzij die eerste pioniers.



Januari 2017: nieuwe afleveringen

Het maken van deze afleveringen komt ter sprake in het interview met regisseur Gerben van Ommen.

Maandag 2 januari 2017. Zwitserland: Chur-Arosa

In een winterse aflevering van Rail Away trekken we per trein door het sneeuwrijke en bergachtige kanton Graubünden. Startpunt van de reis is de oudste stad van Zwitserland: Chur. Op de Bahnhofplatz stappen we op de Arosabahn, die ons in een uur tijd naar de bekende wintersportplaats Arosa brengt. Ondanks de hevige sneeuwval rijden de treinen keurig op tijd. Onderweg passeert de trein het beroemde Langwieser-viaduct uit 1912. Hierna loopt de trein al spoedig het station van Arosa binnen, waar de reizigers een witte wereld wacht. Een bijzonder bergbaantje, dat veel weg heeft van een achtbaan, overbrugt de laatste meters en brengt de reizigers letterlijk boven op de besneeuwde piste.


Een bergbaantje dat veel weg heeft van een achtbaan: de Tschuggen Express.

Dinsdag 3 januari 2017. Japan: Hitoyoshi – Kumamoto – Aso

Een afwisselende aflevering met drie totaal verschillende treinritten in het treinenland bij uitstek: Japan. We beginnen in Hitoyoshi, op het zuidelijke eiland Kyushu. Daar is de start van een toeristische treinrit met een stoomtrein. In het futuristisch ogende station van Shin-Yatsushiro stappen we op de hogesnelheidstrein: de Shinkansen. In een recordtijd rijden we naar ons volgende station: Kumamoto. In de laatste trein kom je als westerling ogen en oren te kort: de Aso Boy Train. Een kindertrein, met aangepaste stoelen en zelfs een ballenbak aan boord. De toeristische trein gaat door een afwisselende omgeving op weg naar een van de grootste nog werkende vulkanen ter wereld: Mount Aso.


De Aso Boy Train in Japan, het treinenland bij uitstek.

Woensdag 4 januari 2017. Slovenië: Bled – Nova Gorica

Rail Away brengt voor de eerste keer een bezoek aan Slovenië. De reis begint in de stad Bled, bekend van het kasteel dat ruim honderd meter hoog op een rots boven het Meer van Bled uittorent. Vanuit Bled volgen we de route van de Bohinj-spoorlijn tot aan de stad Nova Gorica op de grens van Italië. De route is 79 kilometer lang, waarvan vijftien kilometer door tunnels. Vanaf de plaats Most na Soči volgt de trein de loop van de smaragdgroene Soca-rivier. Vlak voor het eindstation rijdt de trein over de op een na grootste stenen boogbrug ter wereld: de Solkan-brug.


Een trein van de Sloveense spoorwegen boven de smaragdgroene Soca-rivier.

Donderdag 5 januari 2017. Zweden: Stockholm - Gävle - Borlänge

Deze aflevering van Rail Away begint met een kennismaking met de Zweedse hoofdstad Stockholm. Het centraal station is het grootste station van Zweden en is met zo’n 220.000 passagiers het drukste van Scandinavië. De Zweedse spoorwegmaatschappij SJ brengt ons naar de noordelijk gelegen stad Gävle, aan de Botnische Golf. Met de treinen van een andere vervoerder, Tågkompaniet, gaan we verder. We houden even halt in de stad Falun. Daarna vervolgen we onze spoorreis naar Borlänge langs de talrijke glinsterende meren die dit gedeelte van Zweden rijk is.


De machinist van de Zweedse Tågkompaniet heeft de helikopter van Rail Away in het vizier.

Vrijdag 6 januari 2017. Zwitserland: Bergün – Filisur – Davos – Parsenn

Deze winterse aflevering begint op de slee. Vanaf Preda bij de Albulatunnel rijden we over een zes kilometer lange slederoute door de sneeuw naar het startpunt van de treinreis: Bergün. Voordat we in de trein stappen nemen we een kijkje in het museum van de Rhätische Bahn. Vanuit Bergün rijden we met de trein naar Filisur. Daar stappen we op de spoorlijn naar Davos. Dit traject is nog geen twintig kilometer lang, maar kent maar liefst 28 bruggen en veertien tunnels. Dat levert mooie plaatjes op. In Davos gaan we met de Parsennbahn, een kabelspoorbaan, naar het skigebied op de Weissfluhjoch. Daar kun je genieten van de prachtige vergezichten in dat winterse Zwitserse landschap.


Zwitserland, thuisbasis van de Rhätische Bahn en een favoriet land van Rail Away..



Rail Away genomineerd voor Gouden Televizier Ring

Rail Away staat in de finale voor de Gouden Televizier-Ring. Tot dinsdag 23 september 2019 kan er op Rail Away worden gestemd via de website www.televizier.nl/ring.

Rail Away gaat over meer dan alleen treinen. De vele fans genieten ook van de sfeervolle muziek, de rustgevende stem en prachtige vergezichten en beelden van pittoreske plaatsjes langs de routes. En dat alles met een milieu­vriendelijke treinreis als rode draad. Kortom: het ultieme slow-tv programma van NPO 2. “Het wordt weleens yoga voor de ogen genoemd,” vertelt Bob van der Houven, al jarenlang de stem van Rail Away.

De nominatie is te danken aan aflevering 200 (Zwitserland) en 201 (Frankrijk) die in januari 2019 beide ruim een half miljoen kijkers trokken. Rail Away wist zich tussen tientallen programma’s te kwalificeren bij de vijf finalisten. De uitslag wordt bekendgemaakt tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala op woensdag 9 oktober 2019 in AFAS Live in Amsterdam.


De Gornergratbahn in Zwitserland was het onderwerp in aflevering 200 van Rail Away. Foto: EO.

In 2020 zijn zeven nieuwe afleveringen op NPO 2 te zien. De opnamen daarvoor zijn bijna afgerond. Lees ook het interview met Gerben van Ommen, een van de makers van Rail Away.


Interview met vroegere makers André Siezenga en Harry König (2010)

Rail Away 1 (Namibië, Zimbabwe, Zuid-Afrika).

Rail Away Stoomtreinen 3 (Portugal, Polen Schotland).

Rail Away Stoomtreinen 4 (Zuid-Arika, Nieuw-Zeeland, China).

Spoorlijnen (4-dvd-box uit 2014 met tien afleveringen): Zuid-Amerika, Noord-Amerika, Europa, Afrika, Eastern & Oriëntal Express, Israël, Rusland 1, Rusland 2, Transcontinental Canadian (pilot­aflevering), Rhätische Bahn (pilotaflevering).

Wie kent deze rustgevende tv-serie niet, uitgezonden door de Evangelische Omroep?

 
 


Zie ook:

Rail Away op internet:





vorige       start       omhoog