Nieuw op deze site (vervolg)

Nieuwe foto's en onderwerpen op deze site komen meestal eerst in de rubriek 'Nieuw'. Na verloop van tijd verplaats ik ze naar een van de thema's op deze site en/of in de tijdlijn. Om te voorkomen dat de rubriek 'Nieuw' te groot wordt, parkeer ik oudere onderwerpen op deze vervolgpagina.

Terug naar het begin
Superbus

Nieuw-Vennep, 20 maart 2021. Ik raak een beetje uitgekeken op mijn Suzuki Ignis, vandaar dat ik me aan het oriënteren ben op een royalere wagen. In het Nederlands Transport Museum nam ik een kijkje bij de superbus van Wubbo Ockels, maar daarmee kan ik net niet de draai maken naar ons oprijpad. Foto Hans Altena. (Het museum is momenteel gesloten; ik was daar vanwege een project waarvoor ik ben gevraagd.)


Soldeerklusje: een lichtsein ombouwen

De lichtseinen van Märklin (catalogusnummer 7188) werken met een dubbele magneetspoel waardoor ze twee standen kunnen aannemen: rood en groen. Dezelfde magneetspoelen worden ook in armseinen gebruikt. Het werkt doorgaans allemaal prima, maar af en toen krijgt zo'n sein kuurtjes. Het schakelaartje waarmee gekozen wordt voor een rood of groen licht draait dan net niet ver genoeg door. Het sein functioneert dan nog wel – voor een onveilig sein blijft een trein keurig stilstaan – maar er brandt geen lampje. Soms wil een beetje friemelen of een mespuntje olie helpen. Bij het sein op de voorgrond heb ik iets drastischer ingegrepen: de magneetspoel heb ik vervangen door een klein relais. Dat past precies en het werkt uitstekend. Alleen de aansluiting voor de bovenleidingspanning is vervallen, maar die gebruik ik toch bijna nooit (bij sommige seinen gebruik ik die aansluiting voor slimme schakelingen). De twee ronde zwarte dingen rechts zijn gelijkrichters, die zijn nodig omdat het een gelijkstroomrelais is.Tachymètre (tachograaf)

Een Franse mécanicien (machinist) staat in 1898 naast zijn locomotief. Het opengeklapte apparaat aan de zijkant is een tachymètre. Tijdens de rit worden op een rol papier de positie en de snelheid van de locomotief geregistreerd. In het Nederlands noemen we dat een tachograaf, bekend van vrachtwagens. Een tachymeter wordt in de landmeetwereld gebruikt. Tachy komt van het Griekse woord tachus: snel. Foto uit het boek Histoire de la locomotion terrestre.Dromoscope, dromopétard

Le Boulangé was een Belgische legerkolonel die omstreeks 1875 twee apparaten uitvond om de snelheid van een langs­rijdende trein te controleren. De apparaten werden gebruikt op plaatsen waar treinen langzaam moesten rijden.

Het eerste was de dromoscope, een soort flitspaal avant la lettre. Dit is het apparaat op de tekening links. Het bestaat uit een ronde schijf die gaat draaien zodra de trein een bepaald punt passeert. Iets verderop laat de trein de schijf weer stilstaan. Hoe sneller de trein rijdt, hoe minder ver de schijf draait. Een pijl op de schijf wijst naar een getal dat de snelheid van de trein aangeeft. De machinist weet dan of hij te snel rijdt, maar het apparaat grijpt verder niet in. Dromos komt van het Griekse woord voor baan, weg.

Een variant van dit apparaat is de dromopétard. Die staat op de foto en op de tekening rechts. Het apparaat bestaat uit een pendel die vergrendeld is. Bij het passeren van een trein wordt de pendel via een pedaal op de rails losgekoppeld. Verderop ligt op de rails een knalsein (in het Frans pétard). Door de pendel wordt het knalsein van de rails getrokken, maar als de trein te snel rijdt gebeurt dat niet op tijd en wordt de machinist met een luide knal gewaarschuwd.

Zowel bij de dromoscope als de dromopétard moet iemand na het passeren van een trein het apparaat in de beginstand terugzetten. Dat zie je op de foto gebeuren (herkomst foto onbekend).

De apparaten zijn in België gebruikt. In Nederland kwamen ze ook voor: bij de bruggen over de Zuid-Willems­vaart bij Weert en de Maas bij Roermond. Dat was in de tijd dat de lijn Neerpelt–Weert–Roermond–Vlodrop–Dalheim (IJzeren Rijn) werd geëxploi­teerd door de Grand Central Belge. Eerst passeerde de trein een dromoscope, tweehonderd meter verder stond vlak voor de brug een dromopétard.Utrecht, 18 januari 2012. Moderne variant van de dromoscope: snelheidsmeter bij het opstelterrein Cartesiusweg. Je ziet die apparaten ook langs de weg, vaak met zo'n gezichtje dat boos of vrolijk kijkt. Als ik achter het stuur zit kan ik nooit nalaten om te proberen dat gezichtje boos te krijgen. De snelheidsmeter op deze foto hoort bij een apparaat waarmee antivries tegen de onderkant van treinen wordt gespoten. Dat moet gebeuren bij een snelheid van 5 km/uur. Dat is een waarde die niet op snelheidsmeters van treinen is af te lezen, vandaar deze oplossing.


Unboxing Conrad

Op 6 maart 2021 ontving ik mijn bestelling van de firma Conrad. Een deel van mijn bestelling moest uit Duitsland komen en zat verpakt in een aparte doos. Goed ingepakt, om niet te zeggen overdreven goed ingepakt.


Blokpost Bunnik - februari 2021

De winter van 2021 duurde ongeveer een week. Zie de wisseling van het seizoen in deze opnamen die we maakten bij de blokpost in Bunnik. Aan het eind komt in het donker nog een vriendelijke machinist langs met een tyfoongroet.


Betonnen abri's

Deze betonnen abri's zag je vroeger door het hele land, bij bushaltes maar ook op perrons van kleine stations. Ongemerkt zijn ze overal verdwenen. Overal? Nee, sommige houden moedig stand. Zoals deze twee abri's die nog steeds in dienst zijn in het dorpje Hierden bij Harderwijk. Ze staan aan weerszijden van de halte Grevenhofsweg aan de Zuiderzeestraatweg en zijn in prima staat van onderhoud. Foto's Pim van Zon.


Betonnen schuilhutten

In 2018 is langs het spoor tussen Hilversum en Baarn een betonnen constructie gevonden. Die is opgebouwd uit elementen waar ook splitbakken van werden gemaakt, maar dan horizontaal. Na een flinke zoektocht is de archeoloog van ProRail, Jerry Huisman, er nog steeds niet achter waar deze constructie precies voor bedoeld is.

Inmiddels zijn er drie gevonden tussen Hilversum en Amersfoort. Tussen Hilversum en het Naardermeer staat er nog een, en onlangs is er nog een gevonden nabij de Spiekerweg bij Soest, aan de spoorlijn tussen Den Dolder en Amersfoort. Verder twee langs de IJzeren Rijn en een soortgelijke constructie bij Venlo. Waarschijnlijk zijn er meer geweest. De gevonden hutjes stonden allemaal ongeveer een kilometer van de dichtstbijzijnde overweg.

De constructie tussen Hilversum en Baarn is overgedragen aan het Spoorwegmuseum. Daar staat ook een bord met de vraag wie er meer over kan vertellen. Dat het schuilplaatsen uit de oorlog zouden zijn is zeer onwaarschijnlijk. Je gaat bij een luchtaanval niet een kilometer langs de spoorlijn rennen op zoek naar zo’n hutje. Volgens geraadpleegde explosieven­deskundigen zou het materiaal waarvan ze zijn gemaakt ook geen enkele bescherming bieden bij een grond- of luchtaanval. In het standaardwerk Het spoorwegbedrijf in oorlogstijd van Huurman komen ze ook niet voor.

Het vermoeden is dat ze tussen 1946 en 1975 zijn geplaatst als opbergplaats voor gereedschap en/of schuilhut voor baanpersoneel. Uit­eindelijk zijn ze in onbruik geraakt. Is er iemand die het verhaal kent achter deze hutjes? Waarvoor en door wie werden ze gebruikt? Reacties kunnen naar contact@nicospilt.com. Ik zorg dat ze worden doorgestuurd naar ProRail en het Spoorwegmuseum.

Foto's gemaakt bij het Spoorwegmuseum op 9 januari 2020.Zwolle, 4 augustus 1973. Van links naar rechts locs 617, 2441, 2903, 2254 en 2237.


Bamberg, 31 augustus 1972. Loc 001 173 vertrekt, op weg naar de beruchte Schiefe Ebene.


Bamberg, 31 augustus 1972. Loc 001 173 vertrekt, op weg naar de beruchte Schiefe Ebene.


Hilversum, 12 juli 1972. Motorpost 3029 is met twee postrijtuigen op weg van Amersfoort naar Amsterdam. (mP3029 is tegenwoordig eigendom van de Stichting 2454 CREW en is onlangs in het rood/geel weer op de baan verschenen.)


Bilthoven, 9 mei 2005. Treinstel 509 (Plan T) als stoptrein op weg van Amersfoort naar Utrecht.


Hilversum, 16 mei 2005. Loc 1602 komt langs met een gemengde goederentrein uit de richting Amersfoort.

Hilversum, 16 mei 2005. Wat later passeert loc 1776 met een trein uit Duitsland. De trein stopt niet in Hilversum, want dat was in die tijd geen intercity-station. (Deze treinen worden overgenomen door Vectrons, dus wacht niet te lang als je ze nog met 1700'en wil vastleggen.)


Dick van Aggelen

Eind januari 2021 is Dick van Aggelen overleden. Hij woonde in Hilversum tegenover het station en was er dus snel bij als daar iets bijzonders aan de hand was. Hij hield zich vooral bezig met het maken van geluidsopnamen. Ik had met enige regelmaat contact met Dick en we hebben elkaar ook enkele keren ontmoet op het perron van Hilversum. Op 23 oktober 2004 kwam er een gestroomlijnde stoomloc door Hilversum. Door de stromende regen kwamen er druppels op de lens, zodat mijn foto niet erg goed is gelukt. Aan de rand van het perron zie je Dick met zijn filmcamera, naast hem een statiefje met microfoons. Op 16 mei 2005 werd de helft van Hondekop 386 op sleeptouw genomen door treinstel 273. Op de onderste foto, gemaakt door Dick van Aggelen, zie je mij dit bijzondere tafereel vastleggen.


Amersfoort, 9 maart 2019. Loc 9702 van RFO (ex Locon, ex RRF 4, ex NS 676, ex NS 614).


Extreem weer (1)

Bunnik, 9 februari 2021. Ter hoogte van de blokpost kruisen een VIRM naar Arnhem en een Flirt naar Utrecht elkaar. Er ligt sneeuw, dus is er volgens NS en ProRail sprake van "extreem weer". Daarom is de dienstregeling ingekrompen. Filmbeeld.


Extreem weer (2)

Dit kwartetspel kregen de medewerkers van ProRail tegelijk met hun uitnodiging voor een lustrumfeest op 25 november 2010. Dat feest is op het laatste moment afgelast, na de brand op 19 november in de verkeersleidingspost Utrecht. Sneu voor de medewerkers van ProRail, en ook zonde van het geld, want dat feest was al betaald. De strenge winter moest toen nog komen, althans wat tegenwoordig onder een strenge winter wordt verstaan. "Mag ik van jou van de extreme natuur de zware sneeuwval?" Op de kwartetkaart zien we een laagje sneeuw waar men vroeger, toen de wissels nog weleens werden gesmeerd en onderdelen niet pas werden vervangen als ze kapot waren, om moest lachen.


Op de voetplaat van Longmoor

Gefilmd in het Spoorwegmuseum op 28-1-2011. Met foto's gemaakt op 9-6-1973 en 30-8-2005, en een ansichtkaart uitgegeven door het Spoorwegmuseum. Zie ook Nico de machinist!


Utrecht Centraal, 1 februari 2007. Het 'klapperbord' in de stationshal.


Luxemburg, 19 juli 1969. CFL-loc BB-3603.


Filmpje: Utrecht Lunetten

Utrecht Lunetten, november 2020–januari 2021. Ik fiets af en toe langs station Utrecht Lunetten. Daar film ik dan weleens treinen. In dit filmpje zie je er een paar voorbij komen.


Geldermalsen, 11 maart 2020. Treinstel 6356 (een GTW) van Qbuzz in de kleuren van R-Net.TEE naar Nederlands Transport Museum

In 1977 werden de Nederlands/ Zwitserse TEE-treinstellen verkocht aan een Canadese spoorwegmaatschappij. Medio jaren negentig gingen de treinen in Canada terzijde. Op initiatief van een Zwitserse stichting kwam een deel van het materieel in 1997 weer terug naar Europa: twee stuurstandrijtuigen en drie tussenrijtuigen. Motorrijtuigen waren er niet meer: die waren in Canada gesloopt en vervangen door diesellocomotieven. Van het plan om een van de stuurstand­rijtuigen om te bouwen tot motorrijtuig, zodat er weer mee gereden kon worden, is nooit wat terecht gekomen.

In 2006 werd het materieel over­genomen door de Stichting TEE Nederland. Sindsdien staat het opgesteld op de Dijksgracht in Amsterdam, in afwachting van betere tijden – die niet zouden komen. Het Spoorwegmuseum in Utrecht had belangstelling voor twee rijtuigen, maar de Stichting TEE Nederland wilde dat de trein compleet zou blijven. Eind december 2020 zijn de rijtuigen overgedragen aan het Nederlands Transport Museum (NTM) in Nieuw-Vennep. In afwachting van het transport staan ze nu nog in Amsterdam.

Het NTM ziet het als een mooie uitdaging om de trein te bewaren als icoon voor internationaal reizigersvervoer in het licht van de Europese samenwerking. Het museum wil de trein veiligstellen, samen met veel liefhebbers en organisaties uit de historische spoorwereld. Verschillen­de stichtingen en particulieren helpen reeds mee. Er is een inzamelingsactie gestart om dit project te realiseren. Doneren kan via deze link. Iedere donatie is meer dan welkom.

Nederlands Transport Museum, nederlandstransportmuseum.nl


Utrecht, 3 juni 1974. Op een druilerige dag nam de NVBS afscheid van de TEE. Er werd gereden met twee gekoppelde treinstellen: 1001 en 1002. Foto Jan Blijerveld.


Prinsessetunnels in Hilversum

 

In 1938 werd de Prinses Beatrixtunnel in gebruik genomen. Foto links: de westelijke tunnelbak in 1974. In de verte de Hilversumse St. Vituskerk, een ontwerp van P.J. Cuypers, die ook Amsterdam CS op zijn naam heeft staan. Foto rechts: de oostelijke tunnelbak in 2003. Bij flinke regen wil deze tunnel nog weleens onder water lopen.


Hilversum, 22 oktober 2017. Mijn NS-gele Suzuki geflitst op het Oostereind. Ik was op weg naar een optreden van het koor waar mijn toen 90-jarige moeder in meezingt. Bij zoiets wil je toch niet te laat komen. Vandaar dat ik 59 (na correctie 56) reed waar je maar 50 mag. Verderop zie je de Prinses Amaliatunnel. Een duur en tamelijk zinloos autotunneltje, dat met een groot woord 'turboduct' wordt genoemd.


Hilversum, 19 oktober 2020. In samenhang met het HOV-project wordt de overweg in de Oosterengweg vervangen door een tunnel. In januari 2021 werd bekend dat deze de naam Prinses Alexiatunnel krijgt. Foto: webcam BAM.


We missen in Hilversum nu nog de Prinses Arianetunnel. Die naam kan worden gebruikt wanneer de overweg in de Hoge Larenseweg – de kleine spoorbomen – wordt vervangen door een tunnel.

Bij station Hilversum Sportpark liggen ook nog twee overwegen: in de Soestdijkerstraatweg en de Oude Amers­foortse­weg. Mochten die ook ooit vervangen worden door tunnels, dan kunnen die vernoemd worden naar Alicia en Alexia, (twee van) de buitenechtelijke dochters van de oude Bernhard.Filmpje: bijzonderheden langs Blokpost Bunnik

Bunnik, 9 januari 2021: ICM sleept twee defecte SNG's naar Amsterdam. Bunnik, 17 januari 2021: Flirt 5038 van Connexxion op weg van Ede naar Amersfoort.


Loc 3737 en het MOROP-congres 1975

Utrecht, 20 augustus 1975. Loc 3737 passeert de plek waar vroeger de halte Biltstraat was. De trein is bestemd voor bezoekers van het MOROP-congres 1975 dat door de NVBS werd georganiseerd. Meer foto's en informatie.


Bentheim, 8 augustus 1977. Locwissel: NS 1104 wordt vervangen door DB 110 357.


Rheine, 8 augustus 1977. Loc 110 357 is binnengekomen met een trein uit Nederland.


Tosti's Truffels Treinen

Een wandeling door de tentoonstelling in het Spoorwegmuseum, op 18 augustus 2020. Het museum is gesloten, de tentoonstelling is afgelopen en de geleende rijtuigen zijn of gaan weer terug naar de eigenaren.Art Deco rond 1930 en 1980

Spoorwegaffiches van Pierre Fix-Masseau

De Franse ontwerper Pierre Fix-Masseau was verantwoordelijk voor enkele iconische spoorwegaffiches uit de Art Deco-periode. Net als zijn leermeester, de beroemde ontwerper A.M. Cassandre, was Fix-Masseau gespecialiseerd in de weergave van snelheid en vooruitgang op affiches voor treinen, schepen en auto's.


Exactitude, 1932 | Pierre Fix-Masseau (coll. Arjan den Boer, ed. 1982)

Een halve eeuw na het aanvankelijke succes van zijn bekende affiche 'Exactitude', beleefde Fix-Masseau's werk een tweede bloei bij de revival van een legendarische trein. Zijn retro-affiches verwezen naar de jaren dertig, maar lettertype, kleurenpalet en kapsels lieten zien dat ze dateren van rond 1980.

Lees het artikel op retours.eu – door Arjan den Boer, december 2020.Utrecht, 24 april 2001. Treinstel 4444, met extra eerste klas, als ambtenarentrein op weg naar Den Haag.


Wachten op de auto-onderdelentrein

Bilthoven, 8 juli 2005. Volvotrein 46252, getrokken door Belgische diesellocs 7786 en 7789.Coolblue: alles voor een glimlach. Heel even dan.

Tijdens de kerst van 2020 ging onze vaatwasser kapot. Natuurlijk gebeurt zoiets tijdens de kerst. Er zit in die apparaten namelijk een geheime module die ervoor zorgt dat het ding het begeeft op het meest onhandige moment.

Maar tegenwoordig bestel je zo’n apparaat gewoon via internet. Onze keus viel op een vaatwasser van AEG, die door Coolblue snel geleverd kon worden. Heel snel zelfs: zondagavond besteld en maandagochtend konden we de opgehoopte vaat weer wegwerken. Met een glimlach, want voor minder doet Coolblue het niet.

De volgende dag kreeg ik een mailtje: of ik een review wilde schrijven over onze nieuwe vaatwasser. Als ik dat deed maakte ik kans op 100 euro. Maar ook zonder die kans had ik dat wel gedaan, zo blij was ik met onze AEG FFB53900ZW. Dus ik geef een hoop sterren voor gebruiksgemak en wasresultaat.

Voor de geloofwaardigheid noemde ik ook een paar minpuntjes: het droogresultaat had iets beter gekund en er stond een vreemde vertaalfout in de handleiding. Maar verder waren we heel blij: een betaalbare vaatwasser van een betrouwbaar merk, supersnel bezorgd door Coolblue.

Ik verstuurde mijn review met nog steeds die glimlach op mijn gezicht. Maar die verdween de volgende dag door een mailtje van Coolblue: mijn review zou niet op de website worden geplaatst omdat die niet voldeed aan de “richtlijnen”: Wij zien graag dat een review onderbouwd wordt met meningen en feiten, vertelt hoe en waar je het product gebruikt, begrijpelijk is geschreven met verzorgd taalgebruik, uit minimaal 20 woorden bestaat, voorzien is van plus- én min­punten.

Precies dus zoals als ik mijn review had geschreven: compleet met meningen en feiten, in begrijpelijke en verzorgde taal, inclusief een paar minpunten voor de geloofwaardigheid. Alles voor een glimlach, totdat een of ander huppelkutje (m/v) het opeens weer voor Coolblue verpest.

Die 100 euro hoef ik trouwens ook niet meer, want dat blijkt dus een tegoedbon te zijn, te gebruiken bij Coolblue. Voorlopig maar even niet. Er zijn meer dozenschuivers.Amersfoort, 13 april 2019. Uitgerangeerde diesellocs 6705 en 6701 van ACTS.


Utrecht, 4 januari 2015. Loc 1251 (EETC) is met een skitrein teruggekeerd in Nederland.


Amersfoort, 8 januari 2011. Laurens Pit is met locs 1252 en 1254 op weg van de Wgm naar Apd.


Hilversum Sportpark, 28 oktober 1968. Loc 1209 met een lege kalktrein richting Utrecht.


Utrecht, 6 januari 2011. Loc 6419 met een mvv (militair vervoer).


Utrecht, 6 januari 2011. Het Duitse antwoord op de roemruchte Jeep: de G-klasse van Mercedes. Bekijk ook het filmpje met de rangerende 6419 en het vertrek van de trein.


Utrecht, Mereveldseweg, 8 augustus 2010. NSR-loc 1853 met leeg slaaptreinmaterieel naar de Wgm.


Rotterdam, 29 september 2010. Thalys 4307 tijdens een korte stop op weg van Parijs naar Amsterdam.


Rotterdam, 16 september 2010. Loc 106 van Rotterdam Rail Feeding tijdens de grote verbouwing van het station.


De keuze van GoogleTerug naar het begin
vorige       start       omhoog