Nieuw op deze site (vervolg)

Nieuwe foto's en onderwerpen op deze site komen meestal eerst in de rubriek 'Nieuw'. Na verloop van tijd verplaats ik ze naar een van de thema's op deze site en/of in de tijdlijn. Om te voorkomen dat de rubriek 'Nieuw' te groot wordt, parkeer ik oudere onderwerpen op deze vervolgpagina.

Terug naar het begin




Artificiële kunst

Ook het team van Langs de rails moet met zijn tijd meegaan, om geen kijkers kwijt te raken. We zitten nu nog een beetje in de experimentele fase. Deze afbeeldingen zijn gemaakt met verschillende online AI-programma's. Bekijk meer artificiële kunst.


Transorma

Beeld en Geluid Den Haag, 19 juni 2024. In voorheen het communicatiemuseum COMM, ooit begonnen als het Nederlandsche Postmuseum, staat een grote postsorteermachine uit 1931: de Transorma.

Bij mijn vorige bezoek in juli 2019 kon ik deze machine niet vinden. Misschien zat die toen verstopt achter een wand of heb ik gewoon niet goed gezocht. In elk geval kon ik nu weer een jeugdherinnering ophalen: een jaar of zestig geleden heb ik deze machine in werking gezien. Met veel kabaal werden brieven die erin werden gestopt verdeeld over de tientallen vakken aan de voorkant. De machine nam het werk over dat normaal met de hand werd gedaan op de postkantoren. Althans een deel van het werk, want het lezen van de adressen gebeurde nog steeds door een mens: de codeur die rechts naast de machine stond. Hij las het adres en tikte dan het nummer in van het vak waar de brief naartoe moest. Om tempo te maken moest de codeur al die nummers uit zijn hoofd kennen.

De naam Transorma is afgeleid van de woorden TRANsport en SORteren, gevolgd door de letters MA van de twee uitvinders: Marchand en Andriessen. De machines werden gebouwd door Werkspoor. De PTT gebruikte ze in Rotterdam, Haarlem, Utrecht, Breda, Den Bosch en Den Haag. De laatste, in Rotterdam, deed dienst tot 1968. Ook naar andere landen zijn machines geëxporteerd. Er bestonden verschillende modellen. De machine in het museum is het kleinste model. Hiervan lijkt maar de helft te zijn opgesteld; volgens de literatuur had deze versie 160 vakken, maar op mijn foto's tel ik er 80. Lees meer op Wikipedia en bekijk dit filmpje.

In het museum staat ook een model van een veel grotere versie, waar vijf codeurs tegelijk mee konden werken. Het sorteermechanisme zat hier onderin en de te sorteren poststukken werden via een transportband omhoog gevoerd. Zie ook de website van het National Postal Museum in Washington.

Na zondag 30 juni 2024 ging Haagse vestiging van Beeld en Geluid definitief dicht. De collectie wordt opgeslagen in een depot in Hilversum. www.beeldengeluid.nl/denhaag


Simpelveld, 15 augustus 1970. Panoramafoto (montage van twee foto's).
Haarlem, 28 juni 2024. Panoramafoto (groothoeklens, in nabewerking onthoekt).


Reddingboot "Jan Lels"

Reddingboot "President Jan Lels". Schilderij door de bekende maritiem schilder Durk Momsma (1910-1992). Het schilderij is in ons bezit maar we zijn van plan het over te dragen aan een museum. Mijn broer, zus en ik stammen aan moederszijde af van een beroemd reddingbootgeslacht uit Stellendam. De "Jan Lels" heeft van 1930 tot 1965 als reddingboot dienstgedaan vanuit Hoek van Holland. De bemanningen uit Stellendam en Hoek van Holland hebben ook gezamenlijke reddingacties uitgevoerd. De "Jan Lels" wordt nu gerestaureerd bij Historyland in Hellevoetsluis. Op Facebook is de restauratie te volgen.


Gedenkplaat in De Inktpot

Utrecht, 19 juli 2014. Gedenkplaat in Hgb III, met namen van hoofdkantoormedewerkers die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen.

Siegmond Noach

Een van de namen op de gedenkplaat is S. Noach. Hij woonde met zijn gezin in wooncomplex De Tuinwijk in Utrecht. Dit wooncomplex is vlak na de bouw van De Inktpot gebouwd. De stenen van de woningen kwamen uit dezelfde steenfabriek als die van De Inktpot. Ambtenaren van NS die in Amsterdam woonden en in De Inktpot gingen werken, konden hier gaan wonen. Zo kwam Siegmond Noach met zijn gezin terecht op de Willem Arntszkade 35bis. Het was een Joods gezin dat de oorlog niet heeft overleefd. Hun jongste dochter Erica is in 1939 overleden aan de gevolgen van een longontsteking. Siegmond en zijn vrouw Dientje zijn via station Maliebaan gedeporteerd en zijn in 1942 vergast in Auschwitz. Hun dochter Lijgia, die in Amsterdam woonde, is in 1943 vergast in Sobibor.

Lange tijd is het wooncomplex eigendom geweest van de NS en mochten er alleen werknemers van de NS wonen. Inmiddels is dit niet meer het geval. Een van de huidige bewoners is Doete Regts. Op haar initiatief zullen er in de loop van dit jaar struikelstenen worden geplaatst voor de woning in Tuinwijk. Doete is ook op zoek gegaan naar nabestaanden. Zij vond een kleinzoon van een zus van Siegmond. Deze kleinzoon, geboren in 1941, overleefde als enige van zijn gezin de oorlog. Doete vond ook het gezinsportret, dat het echtpaar Noach met enkele spulletjes in bewaring had gegeven bij hun onderburen.

Meer informatie over wooncomplex De Tuinwijk (pdf). Lees ook het verhaal van Doete Regts.


Joods Monument bij het Maliebaanstation

Utrecht, 17 maart 2023. Joods Monument met de namen van de tijdens de oorlog weggevoerde Utrechtse Joden. De transporten vonden plaats vanaf het Maliebaanstation. Lees meer over dit monument.


Spot the Webmaster

Spoorwegmuseum, 15 maart 2024. On TraXS, leuk maar wel een beetje druk. Dus ook maar even buiten een luchtje geschept en een paar grappige selfies gemaakt. En dan loopt er altijd wel iemand rond die het leuk vindt om mij daar bij te betrappen. De felbegeerde Spot the Webmaster Award gaat deze maand naar Peter Eradus!


Blokpost Bunnik, 21 maart 2024. Drie collega's van de blokwachter wachten tot treinstel 9559 voorbij is.


Treinen door Bunnik

Zondag 17 maart 2024 bij Blokpost Bunnik: TUI Ski Express op weg naar Amsterdam, Müller Tanzzug uit Alkmaar (met dezelfde loc als de skitrein), Hondekop 766 op weg van Leidschendam naar Arnhem, machinist Simon komt de 766 tegen bij Maarn en brengt even later een tyfoonsaluut aan de blokwachter.


Spoorwegmuseum, 15 maart 2024. Loc 9902 (ooit 1616) in Tommie en Tess-beschildering tijdens On TraXS.


TUI Ski Express door Bunnik en Utrecht

Op donderdag 7 maart 2024 kwam een omgeleide TUI Ski Express door Bunnik op weg naar Amsterdam. Op vrijdag 8 maart vertrok een van de laatste wintersporttreinen van dit jaar naar Oostenrijk. Onze camera's stonden op het perron van Utrecht Vaartsche Rijn. En als bonustrack: de doorkomst van Hondekop 766 op zondagavond 10 maart in Bunnik, op weg van de werkplaats Leidschendam naar het opsteltterrein in Arnhem.


Verrassing op Tweede Paasdag

Mat ‘54 bestaat dit jaar precies 70 jaar. Omdat de 386 toch aan een nieuwe schilderbeurt toe was, heeft het Spoorwegmuseum dit treinstel speciaal voor deze gelegenheid teruggebracht in de kleuren waarmee alle hondekoppen in de jaren vijftig van de vorige eeuw werden afgeleverd. Op Tweede Paasdag (1 april 2024) zag Henk Koster het pas geschilderde treinstel toevallig rijden tijdens een rondrit met genodigden.

De originele foto van Hondekop 386, door Henk Koster gefotografeerd op 28 februari 2009. Met het digitaal inkleuren van treinen heeft Henk (die ouderwets grafisch geschoold is) inmiddels genoeg ervaring, maar om het treinstel de oorspronkelijke "bloedneus" te geven waren nogal wat handelingen nodig. Henk schrijft hierover:

"Omdat de snor een andere kleur heeft dan het treinstel zelf, was het logischerwijs niet mogelijk om de kleur na het selecteren in één handeling te wijzigen. Eerst moest de gele snor dezelfde groene kleur krijgen als de rest van het treinstel. Dat was op zich niet zo heel erg moeilijk omdat de snor zich geheel aan de schaduwkant van de snuit bevond. Egaal en zonder reflecties, zodat íe gewoon ‘weggekloond’ kon worden. Het tyfoonrooster en de frontseinen waren een ander verhaal. Daar zat best wel veel handwerk aan. Alle reflecties in de ronde vormen moesten apart aangebracht worden door middel van ouderwets retouchespuiten, maar dan digitaal natuurlijk. Dat betekende dus heel veel maskeren in evenzoveel lagen. Toen ik zo aan het photoshoppen was, ontdekte ik een opmerkelijk verschil tussen de beide versies van de striping, die langs het dak van het treinstel loopt. Bij de oorspronkelijke, rode versie loopt de streep over het deurtje van de machinist heen. Vandaaruit wordt de ronde vorm naar beneden gevolgd, tot het aansluit bij de rode lijn die uitkomt bij het laagste punt boven het buitenste raampje van het machinistenhuis. Bij de gele versie wordt deze ronde vorm van het deurtje van de machinist gewoon overgeslagen door de kortste weg rechtuit te nemen. Een iets minder elegante oplossing, vind ik."


Het onderstation van Hilversum

Hilversum, 5 april 1969. Treinstellen 343 en 227 passeren het onderstation nabij Hilversum Sportpark. Wegens onderhoud aan het onderstation doet op dat moment een mobiele gelijkrichterwagen dienst. Op 14 juni 2019 stond er opnieuw een tijdelijke gelijkrichterwagen, deze keer eentje op luchtbanden. Treinstel 2603 is zojuist vertrokken naar Utrecht. Een jaar eerder was het onderstation bij een grote brand ernstig beschadigd. Het is daarna niet meer gerepareerd: eind 2023 werd het gesloopt.

Hilversum, 28 mei 2002. Loc 241 449 met een trein van Beverwijk naar Duitsland. De trein nadert de halte Sportpark. Het pad rechts loopt naar het onderstation van Hilversum.

Hilversum, 14 december 2023. Treinstel 3141 tijdens een proefrit, komend uit Utrecht. Foto Henk Koster.


HOV-busberichten

Voor het project HOV – Hoogwaardig Openbaar Vervoer tussen Hilversum en Huizen – zijn nog steeds niet alle elektrische bussen afgeleverd. Hieronder wat busberichten, aangereikt door onze correspondent ter plaatse: Henk Koster.


Hilversum, 14 december 2023. Bus 5760 is weer gespot in het Gooi. Na aanvankelijk in het R-net-rood rondgereden te hebben tussen Hilversum en Amsterdam is deze bus in 2015 overgeplaatst naar OV Regio IJsselmond. De bus werd blauw gespoten en met grote letters werd de tekst Overijssel op de zijkant aangebracht. Na een concessiewijziging in december 2023 is de bus daar overbodig geworden. Omdat hier nog steeds gewacht wordt op de aflevering van elektrische bussen kon deze oude bekende direct weer ingezet worden. De ongebruikelijke kleur blauw nam men maar op de koop toe... Foto Henk Koster.

Hilversum, 29 januari 2024. Dit is de eerste elektrische tandemasser in de uitvoering van de Ebusco 3.0. Deze bus rijdt tijdelijk op proef op lijn 320 van R-net. Foto Henk Koster.


Een zondagochtend op Utrecht Lunetten

Op zondagochtend 3 maart 2024 stonden onze camera's paraat op station Utrecht Lunetten. Primair doel was de TUI Alpen Express. Je weet maar nooit hoe lang er nog wintersporttreinen te zien zijn in Europa. Ook de Romeinse afvaltrein liet zich niet onbetuigd. Verder kwamen er nog wat andere niet-reizigerstreinen voorbij. Voor de nummerliefhebbers: TXL 193 833 met huisvuiltrein, Railion 6455 met blauwe zelflossers, DBC 189 095 + 189 072 met kolentrein, TCS 101001 met skitrein, TXL 193 283 met containertrein richting Rotterdam.


Omleidingen door Bunnik

Op 23 februari 2024 was er een stremming op de Betuweroute. Dat vinden wij bij Blokpost Bunnik helemaal niet vervelend. Onze camera's draaiden op volle toeren, zodat wij jullie diverse omgeleide goederentreinen kunnen tonen. Tussendoor een paar overbrengingsritten van materieel dat op het punt staat te worden afgevoerd. Het eerste filmpje van deze montage is gemaakt op 11 februari.


Modellen


Hippel & Sik

Loc 614, een Hippel van Roco. Dit locje is op een slimme manier aangepast voor Märklin: het omschakelrelais zit in een goederenwagentje waaronder ook de stroomafnemer zit. Het Sikje is eveneens van Roco. Dit kan niet zelfstandig over mijn baan rijden; ik heb het omgebouwd tot dummy. Gekocht op een beurs in Houten, april 2024.

Een paar nieuwe aanwinsten

Voor 7 euro gekocht op een modeltreinbeurs in Houten: een uurwerklocje met twee wagentjes en het noodzakelijke sleuteltje om het uurwerk op te winden. Er staat geen merk op, alleen het land van herkomst: Engeland. Het is Tri-ang Hornby, jaren 60.

Nog meer plastic, dit keer van AliExpress. Twee hogesnelheidstreintjes met wat huisjes, boompjes en autootjes. Het rijdt (en botst als je niet oplet).

DB-stoomloc 051 826, een fraai model van Fleischmann dat is aangepast voor Märklin. Moet nog een beetje wennen aan mijn ruige M-railbaan.


Oudere foto's


Horst-Sevenum, 2 augustus 2018. Loc V207 van Rurtalbahn (RTB) is op weg naar Blerick.


Woerden, 19 oktober 2004. ACTS-loc 1254 is op weg naar Rotterdam. Het seinhuis is in 2005 gesloopt.


Utrecht, 10 januari 1996. Thalys 4533 tijdens een promotietour door Nederland.


Amsterdam Centraal, 28 augustus 2004. Blokkendoostreinstel van het Spoorwegmuseum, gehuurd door een gezelschap.


Watergraafsmeer, 28 augustus 2004. Motorrijtuig "Jaap" tijdens een materieelshow van de Stibans.


Spoorwegmuseum, 22 april 2018. Sik 345, daarachter kraansik 362 en Hippel 673.


Bunnik, 5 april 2008. Drie 6400'en beklimmen met een zware kolentrein het vals plat naar Driebergen.


Watergraafsmeer, 28 augustus 2004. Treinstel 252 tijdens een materieelshow van de Stibans.


Alphen a/d Rijn, 28 augustus 2004. Treinstellen 273 en 766 tijdens een jubileumrit van de Stibans.


Amsterdam CS, 7 april 1973. Dieseltreinstel 134 staat voor vertrek gereed naar Enkhuizen; links treinstel 510.


Hengelo, 2 oktober 1999. SSN 65 018 en ACTS 6702 tijdens een open dag.


Spoorwegmuseum, 22 mei 2022. Loc SS 326 (NS 1326), een "Grote Groene" uit 1881.


Utrecht, 11 augustus 2006. DE1 41 van het Spoorwegmuseum is voor onderhoud op weg naar de werkplaats in Amsterdam.


Roosendaal, 4 juli 2004. Loc 2002 van ShortLines tijdens een open dag.


Marktredwitz, 5 september 1972. Loc 050 497 met een personentrein.


Omleiders onder de boogjes

Op zondagochtend 18 februari 2024 bracht onze cameraploeg een paar regenachtige uurtjes door op station Hollandsche Rading. Meestal is hier weinig te beleven, maar nu stonden er een paar omgeleide treinen op het programma. Vanwege werkzaamheden bij Amsterdam werden onder andere de NightJet en de Tui Ski Express omgeleid via Hilversum. Onder de boogjes zagen we verder een werktreintje en een huisvuiltrein uit Rome (wie verzint dit?). Bonustrack: een tyfonerende kolentrein bij Blokpost Bunnik.


Hof, 2 september 1972. Loc 001 180 vertrekt naar Bamberg.


Amersfoort, 24 juni 2023. Motorrijtuig "Jaap" tijdens een rit voor vrijwilligers van Stichting 2454 CREW.


Amsterdam CS, 8 mei 1970. DE5-treinstel 188 in de dienst op Noord-Holland.


Dieselloods Utrecht, 11 augustus 1973. Zaterdagrust voor de DE5-treinstellen 197 en 186.


Saarbrücken, 16 augustus 1973. Stoomloc 023 063, een Duitse railbus, SNCF-treinstel 8608.


Baarn, 26 september 2009. Treinstel 826 vertrekt naar Utrecht.


Rotterdam, 13 oktober 2002. Twee Citypendels (Sprinters met minder stoelen) wachten op hun volgende inzet.


Brouwersdam, 17 juli 2002. RTM-loc M1651 "Puttershoek", gebouwd door Spoorijzer in 1951.


Hilversum Sportpark, 28 mei 2002. Loc 241 449 met een staaltrein uit Beverwijk richting Utrecht.

Dezelfde loc, een paar seconden later. Deze foto's maakte ik 21 jaar geleden, kort voordat "Langs de rails" online kwam.


Rotterdam CS, 11 september 1971. Loc 011 062 rangeert na aankomst van de jubileumtrein van de NVBS.


Deventer, 9 augustus 2005. De watertoren, later omgekat tot seinhuis. Achter de VIRM is het ketelhuis verscholen.


Utrecht, 4 mei 1984. Het meetrijtuig van het CTO (ex P7918) tussen loc 2239 en 2247.


Utrecht, 17 maart 2003. Loc 1602 is met een kalktrein op weg naar Beverwijk.


Utrecht, 17 maart 2003. In de kalktrein rijden ook enkele Belgische wagens mee.


Beerze, 20 augustus 2003. ACTS-loc 1251 met een trein naar Coevorden.


Amsterdam Dijksgracht aansluiting, 24 april 1970. Loc 1124 met een trein op weg naar Utrecht. Achter de bovenleidingmast zijn de vleugels van armsein 330 zichtbaar: zowel het hoofdsein als het voorsein staan veilig.


Amsterdam Dijksgracht aansluiting, 24 april 1970. Treinstel 690 op weg van Utrecht naar Amsterdam CS.


Luzern, Verkehrshaus der Schweiz, 11 juli 2007. Dampfschneeschleuder van de Gotthardbahn.


Breukelen, 28 november 2012. Locon 9901 is gestrand met een containertrein. Loc 6430 schiet te hulp.


Amsterdam, 10 december 2012. Metrostellen van lijn 53 aan het eindpunt Gaasperplas.


Utrecht CS, 26 november 2002. Universal-Fahrwegmesszug UFM-120 "Ir. T. Regtuijt" van Eurailscout.


Depot Boulogne, 23 september 1970. Dieselloc BB 66403, in de verte enkele overbodig geworden stoomlocs.


Amsterdam, 6 februari 2007. Tram van lijn 12, op het eindpunt bij station Amsterdam Amstel.


Amsterdam, 6 februari 2007. Tram van lijn 12, op het eindpunt bij station Amsterdam Amstel.


National Railway Museum, York, 24 juni 2008. Stanier Black Five 5000 met koninklijke headcode.


Utrecht, 5 juli 2008. Een "Kunst Expo" toonde diverse mogelijkheden om reizigers van deur tot deur te vervoeren.


Spoorwegmuseum Utrecht, 25 augustus 2008. De eerste elektrische locomotief, in 1879 gebouwd door Werner Siemens.


Blokpost Bunnik, 3 augustus 2008. Locs 6480, 6407 en 6496 zijn met een kolentrein op weg naar Duitsland.


Beesd, 21 augustus 2010. Spurt 501 van Arriva is op weg van Geldermalsen naar Dordrecht.


Utrecht CS, 24 maart 1973. Treinstel 401, de eerste Plan V. Inmiddels geel maar met een tyfoonrooster uit de groene periode.


Werkplaats Zwolle, 4 augustus 1973. Loc 636 (nu bij de VSM) rangeert met postrijtuig Pe 1934.


Zwolle, 4 augustus 1973. Motorrijtuigen 25 en 31 bij de dieselloods.


Zwolle, 4 augustus 2003. Treinstel 3418 staat gereed voor vertrek naar Kampen.


Zwolle, 4 augustus 1973. Treinstel 94 bij de dieselloods.


Zwolle, 4 augustus 1973. Treinstel 65 vertrekt, nadat de bagage is ingeladen, naar Kampen.


Rheine, 30 april 1975. Loc 012 066 vertrekt in volle vaart naar Emden.


Rheine, 30 april 1975. Loc 012 066 wacht op de trein die ze naar Emden moet brengen.


Bilthoven, 20 juni 2005. DD-AR-stam op weg naar Utrecht.


Bilthoven, 20 juni 2005, 7.14 uur. Blokkendoostrein van het Spoorwegmuseum op weg naar Amersfoort.


Amersfoort, 19 juni 2006. ACTS-loc 5814 loopt binnen met een containertrein naar Rotterdam.


Amersfoort, 19 juni 2006. Twee 6400'en met een ballasttrein. Rechts ACTS-loc 5814 met een containertrein.


Amersfoort, 23 juni 2006. Loc PB02 van Rail4Chem met graanwagens.


Utrecht CS, 11 augustus 1986. Loc 1141 en 1125 met een trein naar Maastricht. De voorste loc wordt afgekoppeld.


Rotterdam CS, 27 december 1968. Treinstel 225 komt als rangeerdeel voorgereden. (Ingekleurde foto.)


Woerden, 10 mei 1982. Twee gele Hondekoppen richting Gouda.


Woerden, 10 mei 1982. Loc 1122 met zelflossers, komend uit de richting Gouda. Deze loc is bewaard gebleven.


Utrecht, 10 mei 1982. Als meetvoertuig ingericht motorrijtuig 30849782812 "Jules".


Utrecht, 10 mei 1982. Motorpost mP 3022 met daarachter meetrijtuig "Jules" en loc 1001.


Den Dolder, 31 augustus 2003. Strukton-locs 302270 en 302282 gezien vanuit de SSN Staal Expres.


Den Dolder, 31 augustus 2003. Strukton-locs 302282 en 302270 gezien vanuit de SSN Staal Expres. (Het ding tussen de rails is een permanente magneet die dient als ijkpunt voor ultrasoon meettreinen.)


Nunspeet, 3 augustus 1970. De uitgebrande mP 3010. Foto's uit rijdende trein.
Motorpost 3010 reed op 18 juli 1970 's nachts op de overweg in de Eperweg bij Nunspeet een busje aan. Hierbij kwamen vijf personen om het leven. Enige maanden later, op 13 oktober 1970, was mP 3021 betrokken bij een ongeval in Beek-Elsloo. Beide motorposten brandden volledig uit en zijn in 1974 gesloopt.


't Harde, 3 augustus 1970. Loc 53110 van het Spoorwegbouwbedrijf (SBB). Deze "oersik" is gebouwd door Werkspoor in 1936 (fabrieksnr. 734) voor BPM (Shell) in Pernis; ze droeg hier het nummer BPM 3. In 1966 ging ze naar het SBB (vanaf 1974 Strukton). Daar droeg ze het nummer 53110 (later 322301) en de naam “Klaartje”. In 1982 is ze gesloopt. Foto uit rijdende trein.


De keuze van Google



Terug naar het begin




vorige       start       omhoog