Nieuw op deze site (vervolg)

Nieuwe foto's en onderwerpen op deze site komen meestal eerst in de rubriek 'Nieuw'. Na verloop van tijd verplaats ik ze naar een van de thema's op deze site en/of in de tijdlijn. Om te voorkomen dat de rubriek 'Nieuw' te groot wordt, parkeer ik oudere onderwerpen op deze vervolgpagina.

Terug naar het beginStoom!

Stoomlocomotieven van de SSN en de VSM, gefilmd op 26 september, 1 en 3 oktober 2021 met diverse camera's. Onder het motto: wat is er leuker dan een stoomlocomotief? Veel stoomlocomotieven! Als toegift een groet van een voormalige pilot van de VSM aan de blokwachter in Bunnik. Met een bijdrage van Koen Franssen bij de overweg.


Een panoramarijtuig in Baarn

Op 27 september 2021 nam ons team een kijkje bij een panoramarijtuig van de firma Railadventure. Dat stond een halve dag op station Baarn, maar bleek alleen toegankelijk voor genodigden. Geen probleem, want hoe zo'n ding er van binnen uitziet weten we wel. Ook dat kun je zien in deze vlog.


Utrecht Lunetten, 10 september 2021

Utrecht Lunetten, 10 september 2021. Onder andere treinstel DE3 151 op weg naar Roosendaal, met tyfoongroet van meester Dermois!


Herinnering aan Luud Albers

Op 20 september 2021 overleed op 90-jarige leeftijd Luud Albers. De bekende fotograaf die ook betrokken is geweest bij de redding van divers spoor- en trammaterieel. Een zeer vriendelijke man waar ik enkele keren contact mee mocht hebben. Bij de NVBS in Amersfoort werd op 6 mei 2017 het boek "Lodewijk Derens, Nederlands eerste spoorweg­fotograaf" gepresenteerd. Luud Albers kreeg het eerste exemplaar van dit boek overhandigd uit handen van de auteurs Guus Veenendaal en Remmo Statius Muller. Nadat ik deze foto op mijn site had geplaatst, kreeg ik van Luud Albers een mailtje met de vraag of hij deze foto kon krijgen. Natuurlijk kon ik aan dat verzoek voldoen. Daarna kreeg ik een bedankje: "Hartelijk dank Nico, de afdruk 20x25 is gelukt en wordt aan het boek toegevoegd. Een leuke herinnering aan een onverwachte gebeurtenis! Groet uit het Heiloose, Luud."


Bunnik, 1 september 2013. Loc 2225 (SMMR) en loc 1615 (DB) maken een rondrit met twee SSN-rijtuigen.


Purmerend

Purmerend, 18 mei 1974. Treinstel 152 als trein 7630 op weg naar Amsterdam.

Purmerend, 18 mei 1974. Treinstel 196 (met motorwagen mD 190) als trein 7634 naar Amsterdam.

Purmerend Overwhere, 18 mei 1974. Treinstel 196 op weg naar Amsterdam. De bovenleiding is nog niet in gebruik.Belgische rijtuigen in Joegoslavië

In de jaren 70 en 80 reden tussen Amsterdam en Brussel trekduwtreinen. Deze bestonden uit een Belgische locomotief en een Nederlands stuurstandrijtuig, met daartussen Nederlandse (Plan W) en Belgische (I4) rijtuigen. In 1986 werden deze treinen vervangen door nieuwe treinen. De Belgische I4-rijtuigen verhuisden toen naar andere internationale diensten. In 1997 gingen ze uit dienst. Er werden toen 33 rijtuigen overgenomen door de Joegslavische spoorwegen. Fabian Vendrig werkte in zijn studententijd bij Wagons-Lits en deed toen dienst op Beneluxtreinen. Later heeft hij lange tijd in Servië gewoond. Vandaar zijn bijzondere interesse voor deze rijtuigen. Wat is er van over­gebleven? Je kunt dit lezen op zijn website: The Benelux in Yugoslavia.
Bonne Nuit, Guten Morgen

Slaaprijtuigen op spoorwegaffiches

Voor treinreizen die langer duurden dan een dag, verschenen eind 19e eeuw luxe slaaprijtuigen op de rails. Ze werden verzorgd door gespecialiseerde bedrijven, zoals Wagons-Lits en later Mitropa. De 'rijdende hotels' waren in eerste instantie alleen weggelegd voor welgestelden. Affiches brachten het nachtelijk reizen in beeld met schone slaapsters en veel donkerblauw.

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen er goedkopere opties voor massatoerisme, maar daarmee verdween wel iets van de romantiek. Rond 2000 nam het aantal slaaptreinen sterk af door de opkomst van hogesnelheidstreinen en goedkope vliegtickets. Vanwege het klimaatbeleid beleeft de nachttrein momenteel een renaissance. Geldt dat ook voor de affiches?

Arjan den Boer, juli 2021. Lees volledig artikel op retours.eu.De keuze van GoogleTerug naar het begin
vorige       start       omhoog