Nieuw op deze site

Hieronder vind je een selectie uit recent werk. De laatst toe­gevoegde onderwerpen staan meestal, dus niet altijd, bovenaan. Na enige tijd verhuizen ze naar een van de thema's op deze site. Die thema's vind je links in het scherm. Nieuwe of recent aan­gepaste thema's vind je in het gele kader rechts.

Iets zoeken? Raadpleeg de uitgebreide index of gebruik de tijdlijn.

Voor dagvers nieuws zie de agenda.

  ♦ Langs de rails ♦ Al tot je dienst ♦ Welkom bezoeker ♦  Twee groene e-locs

Zwitserse treinset uit de jaren 50 van Märklin (#848/3), loc Re 4/4 met drie rijtuigen. NMBS-loc 125.012 van Lima (#8025), aangepast voor Märklin.


Zoek de fout

Utrecht, 26 mei 2023. Op het terrein van het Spoorwegmuseum zijn diverse seinen te zien. Zie jij zonder verder te lezen wat er niet klopt? Op de foto staan van links naar rechts een gewoon armsein, een rangeersein ('rouwbrief'), een stoplantaarn, een enkelvoudig vertakkingssein (twee armen), en een lichtsein met richtingaanwijzer ('koeiekop').

De fout zit in de onderste arm van het vertakkingssein. Die kon alleen schuin omhoog of schuin omlaag staan, dus niet horizontaal. Ook de witte streep hoort er niet op. Op deze seinpaal heeft men de arm van een zogeheten oprijsein gemonteerd. Deze seinen zijn na de oorlog enige tijd gebruikt op stations waarvan de beveiliging was vernield. Alle wissels moesten dan met de hand, los van elkaar, worden bediend. Hier werden voorseinen als inrijsein toegepast. Deze konden alleen de standen 'stop' (horizontaal) en 'langzaam rijden' (schuin omlaag) tonen. Ter verduidelijking was er een verticale witte balk op de rode arm geschilderd. De oprijseinpalen zijn met het herstel van de beveiliging weer verdwenen. (Bron: '150 jaar seinen voor treinen' door H.G. Hesselink, 1978, blz. 62.)


De allereerste reisplanner

Het eerste elektronische spoorboekje van NS verscheen in 1990. Dat was een floppy die je in je pc moest stoppen; internet was nog toekomstmuziek. Een jaar eerder was al een versie uitgebracht die alleen binnen het CVI (het automatiseringsbedrijf van NS) werd verspreid en dus niet in de handel kwam. De reisplanner was gemaakt door de broers Wim en Eduard Tulp. Bij het CVI geloofde niemand dat dit programma zou werken, maar het werd een groot succes. Het hele verhaal lees je hier.

Van Wim Tulp kreeg ik in mei 2023 een afbeelding van hun allereerste reisplanner, met een vriendelijk mailtje: Ik ben in het verleden vaker bezoeker van uw website (wat een werk!) geweest en opgemerkt dat u geen afbeelding hebt van de eerste (CVI) reisplanner. Het is er nu eindelijk van gekomen om deze planner ’s op te zoeken en u een afbeelding te sturen. Overigens heb ik na de reisplanner ook de software voor de eerste Railpocket en het auto­matisch aanmaken van de tabellen in het spoorboekje geschreven. Wij, mijn broer Eduard en ik, hebben CVI/HP in 1999 verlaten en zijn zelfstandig doorgegaan en hebben het 9292 systeem (opnieuw) gebouwd. Met die planner zijn we nog steeds bezig al is het voor mij, gezien de leeftijd, minimaal. Succes met uw website. PS. Mijn eerste computer was in 1980 een ITT2020 (Apple kloon, 48KB), ook rond de 4000 gulden.


Voorplaat van de week

Amersfoort, 18 mei 2023. RFO-locs 1830 en 1829 (dubbeltractie) met een staalplakkentrein naar Beverwijk.


The making of the voorplaat van de week

Amersfoort, 18 mei 2023. Toegegeven: op deze foto kom ik niet heel erg tot mijn recht. Maar dat is de prijs die je betaalt als je een trein vanuit kikkerperspectief fotografeert: de machinist fotografeert jou op zijn beurt vanuit ooievaar­perspectief. In dit geval was dat Mark de Koning, machinist bij Rail Force One, die met deze plaat meedingt naar de Spot the Webmaster Award. Mark is trouwens zeer te spreken over de locomotieven waarmee hij rijdt: ze zijn ouder dan hijzelf, maar ze doen het nog uitstekend, zeker nu ze voor zware klussen ook in dubbeltractie mogen rijden.NVBS Actueel

Op 26 mei 2023 verscheen NVBS Actueel mei 2023. NVBS Actueel is de maandelijkse digitale nieuws­brief van de NVBS, met lezens­waardige artikelen en tips over activiteiten van de NVBS. Een abonnement is gratis, ook voor niet-leden van de NVBS.
Onder Hoogspanning

Van 26 mei t/m 19 november 2023: tentoonstelling in het Spoorwegmuseum naar aanleiding van de elektrificatie van het Middennet in 1938 en de komst van de gestroomlijnde treinstellen materieel '36. Het geheel gerenoveerde treinstel 252 staat centraal in deze tentoonstelling. www.spoorwegmuseum.nl/...


Utrecht Lunetten, 21 mei 2023. Treinstel 252, ingeklemd tussen de 386 en de 273, is op weg van Blerick naar het Spoorwegmuseum.


Spoorwegmuseum, 26 mei 2023. Ons team liet de kans niet lopen om een treinstel materieel '36 van binnen te bekijken. De vorige keer was in 1969.


Thomas de stoomlocomotief

Utrecht, 19 mei 2023. Thomas was een paar dagen op bezoek in het Spoorwegmuseum.


Terwijl de "echte" Thomas buiten demonstraties gaf...


... werd het publiek binnen vermaakt met een toneelstukje en muziek.


Blp Bnk

Bunnik, 14 mei 2023. Blp Bnk eindelijk erkend als officiële verkorting!


SSN West-Friesland Expres

Breukelen, 6 mei 2023. De SSN West-Friesland Expres bracht vanuit Rotterdam een bezoek aan het Zuiderzeemuseum in Enkuizen. Vandaar ging het gezelschap per boot naar Medemblik en vervolgens met een stoomtram naar Hoorn. Daar stond de stoomtrein weer klaar. De trein wordt getrokken door loc 23 023, achterop rijdt loc 1251 mee.


Hoe gaat het met Jaap?

Hilversum Noord, 30 september 2005. Motorrijtuig mC 9002 "Jaap" tijdens een gezelschapsrit.

Motorrijtuig mC 9002 is na zijn jaren in de reizigersdienst gebruikt als motordienstwagen en als wegleervoertuig voor nieuwe machinisten. De naam “Jaap” ver­wijst naar Jaap Mol, dankzij wie het motorrijtuig bewaard is gebleven. In 1990 namen vrijwilligers van de werkplaats Haarlem het motorrijtuig onder hun hoede. In 2021 is Jaap overgedragen aan de Stichting 2454 CREW, die ervoor heeft gezorgd dat hij weer rijvaardig is. Het motorrijtuig zal vanaf mei 2023 worden gehuisvest bij de SHM in Hoorn. Mogelijk gaat het worden ingezet voor dagtochten zoals de Holland Boven Amsterdam Expres.


28 april 2023

De blokwachters zijn jarig!


27 april 2023

De trein die je wist dat zou komen is eindelijk hier. Meer royalty.


Zwaailichten op rangeerlocs

In 1963 kregen alle rangeerlocs van NS een blauw zwaailicht op hun dak. Het doel was om de zichtbaarheid te vergroten, bijvoorbeeld bij het rangeren op straatspoor of als een konvooi in het donker een onbewaakte overweg passeerde. Om verwarring met hulpdiensten te voorkomen, werden in 1984/86 de blauwe kappen van de zwaailichten vervangen door rode. Ook de locs 2200 en 2400 hadden zwaailichten; bij latere locs zoals de 6400 laat men zoals bij auto's lampen knipperen. Ook draagt het personeel tegenwoordig opvallende kleding, dat was in de jaren 60 nog niet het geval. Foto's gemaakt in Apeldoorn (1977) en Utrecht (1989).


Rosmalen, 21 april 2023. Flirt 2215 en 2509 zijn als sprinter op weg van Nijmegen naar Dordrecht.


Diesel-Elektrische locomotieven NS-serie 2900

Rosmalen, 21 april 2023. Bij uitgeverij Uquilair werd het nieuwe boek over de NS-serie 2900 gepresenteerd. Op de foto de trotse auteur Martin van Oostrom.

Amersfoort, 11 juli 1971. Loc 2904. Een toevalstreffer, want ik hield me helemaal niet bezig met deze diesellocomotieven: ik was op weg naar Rheine – stoom snuiven. Maar jaren later bleek dit toch een interessante foto te zijn, in elk geval goed genoeg voor het boek dat Martin van Oostrom over de serie NS 2900 schreef.


Bronzen platen bij het Spoorwegmuseum

Utrecht, 17 maart 2023. In de tuinmuur van Maliebaan 1, het kantoorgebouw van het Spoorwegmuseum, zijn zes bronzen platen aangebracht. Hierop staan zes locomotieven en treinstellen die ook in het museum zijn te zien. Van links naar rechts: NS 2106 (Blikken Tinus), NS 3737 (Jumbo), NS 6317 (Beul), NS BD 9107 (Blokkendoos), NS 273 (mat'46), NS 1202 (e-loc). Ze zijn aangebracht bij de heropening van het Spoorwegmuseum in 2005. Het waren destijds lege vakken met baksteen. Door deze platen krijg je al een beetje het spoorweggevoel wanneer je naar het museum loopt. Het is (nog) niet bekend welke kunstenaar deze platen heeft gemaakt. Op de foto's is te zien dat Maliesingel 1 wordt gerenoveerd. In verband daarmee is de seinpaal uit de tuin tijdelijk verdwenen.

(Over deze platen kreeg ik een tijdje geleden een vraag van iemand die daar in de buurt woont. Hij heeft ook een site: Tussen spoor en singel.)


Sik in Veghel

Veghel, 13 april 2023. Sik 252 met ander materieel van de Vrienden van Veghels Spoor. Foto Jan de Kroon.


Over deze site

Sinds 1967 maak ik foto's van treinen, trams, metro's en andere vormen van openbaar vervoer. Veel Nederlandse spoor­wegen, maar ik heb ook reizen gemaakt om stoom­locomotieven en treinen in diverse andere landen te zien. Ook heb ik films, video's en geluid­opnamen gemaakt.

Wat vind je op deze site

Een veel bezocht onderdeel is de agenda met tips en reis­informatie. Op deze site vind je verder boeken, dienst­regelingen, modeltreinen en andere objecten uit mijn collectie. "Langs de rails" besteedt ook aandacht aan andere onderwerpen. Meestal hebben die met techniek te maken, zoals foto­grafie of computers, maar soms ook niet.

Meer over deze site

Deze site is dus niet alleen bestemd voor de lief­hebber van treinen of de model­bouwer. Het is prettig als je een beetje gevoel voor humor hebt. Meer informatie.

Links naar andere sites

Af en toe controleer ik mijn pagina met links naar andere sites. Ik verwijder dan de websites die niet meer bestaan of die duidelijk niet meer worden bijgehouden. Voor links naar hobby-sites geldt de voorwaarde dat die ook naar mij linken. Klopt er iets niet volgens jou? Laat het me weten!

Digitaal erfgoed

Wat gebeurt er met deze site als ik die zelf niet meer kan bijhouden? Zie "Langs de rails" als digitaal erfgoed.

Contact

Reageren? Vragen? Neem dan gerust contact met mij op. Maar stuur mij geen berichten via Facebook of dergelijke. Gewoon mailen. Dan weet je zeker dat ik het lees en dat jij een reactie krijgt.

De keuze van Google
Nieuw op deze site (vervolg)
vorige       start       omhoog