Nieuw op deze site

Hieronder vind je een selectie uit recent werk. De laatst toe­gevoegde onderwerpen staan meestal, dus niet altijd, bovenaan. Na enige tijd verhuizen ze naar een van de thema's op deze site. Die thema's vind je links in het scherm. Nieuwe of recent aan­gepaste thema's vind je in het gele kader rechts.

Iets zoeken? Raadpleeg de uitgebreide index of gebruik de tijdlijn.

Voor dagvers nieuws zie de agenda.

 ♦  Langs de rails. Al tot je dienst  ♦Voorplaat van de week

Geldermalsen, 24 juli 2021. Treinstel 876 van het Spoorwegmuseum tijdens een conditierit.


Geldermalsen, 24 juli 2021. Treinstel 876 van het Spoorwegmuseum reed een lange conditierit door het land. In Geldermalsen stond het treinstel een paar minuten stil op spoor 6, langs het nieuwe perron dat binnenkort in gebruik wordt genomen door de treinen van/naar Dordrecht. De bij fotografen geliefde voetgangersbrug over de sporen is niet meer toegankelijk en zal binnenkort worden gesloopt. Vermoedelijk gaat de grote rode kraan hierbij een rol spelen. Op de website van Edward Bary is meer te lezen over de grote ombouwoperatie van dit station.


Splitterschutzzelle

Bochum-Dahlhausen, 19 april 2008. Einmannbunker of Splitterschutzzelle. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn in Duitsland duizenden van dit soort bunkertjes gebouwd. Meestal bestemd voor één persoon, soms voor twee of meer personen. Ze moesten bescherming bieden bij bomaanvallen. Ze waren dik genoeg om bomscherven tegen te houden, maar bij een voltreffer was je er geweest. Er zaten smalle kijkgaten in. De bunkertjes stonden op allerlei strategische plaatsen, zoals bij spoorweginstallaties. Na de oorlog moesten ze in opdracht van de geallieerden worden opgeruimd, maar het waren er zoveel dat diverse bewaard zijn gebleven. Meer betonnen schuilhutten.


1600'en in dubbeltractie

Bunnik, 27 juli 2021. Twee voormalige 1600'en (de 1837 en 1831 van Rail Force One) met een keteltrein. De locs rijden in treinschakeling, wat oorspronkelijk in Nederland niet was toegestaan. Filmbeeld.NVBS Actueel

NVBS Actueel juli 2021 is verschenen. NVBS Actueel is de maandelijkse nieuwsbrief van de NVBS, met lezens­waardige artikelen en tips over activiteiten van de NVBS en over interessante boeken en dvd’s. De zoekplaatjes en de rubriek “Toen en ...” ontbreken ook deze maand niet. Een abonnement op deze nieuwsbrief is gratis, ook voor niet-leden van de NVBS.York, National Railway Museum, 24 juni 2008. LNER dynamometer car achter de wereldrecordloc Mallard.


York, National Railway Museum, 24 juni 2008. Loc C1 (Class Q1) van de Southern Railways.Bonne Nuit, Guten Morgen

Slaaprijtuigen op spoorwegaffiches

Voor treinreizen die langer duurden dan een dag, verschenen eind 19e eeuw luxe slaaprijtuigen op de rails. Ze werden verzorgd door gespecialiseerde bedrijven, zoals Wagons-Lits en later Mitropa. De 'rijdende hotels' waren in eerste instantie alleen weggelegd voor welgestelden. Affiches brachten het nachtelijk reizen in beeld met schone slaapsters en veel donkerblauw.

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen er goedkopere opties voor massatoerisme, maar daarmee verdween wel iets van de romantiek. Rond 2000 nam het aantal slaaptreinen sterk af door de opkomst van hogesnelheidstreinen en goedkope vliegtickets. Vanwege het klimaatbeleid beleeft de nachttrein momenteel een renaissance. Geldt dat ook voor de affiches?

Arjan den Boer, juli 2021. Lees volledig artikel op retours.eu.Houten Castellum, 19 juli 2021

Houten Castellum, 19 juli 2021. Onze camera's legden een korte lege kalktrein naar Duitsland en een vertraagde Nightjet uit Oostenrijk vast.


Heren met slechte bedoelingen

"Nog te vaak zien we dat alleenreizende meisjes door heren met slechte bedoelingen worden belaagd." Filmpje over het stationswerk dat vroeger door dames werd gedaan. Gefilmd in het Spoorwegmuseum, juli 2018. Lees ook De damescoupé.


Marsdijk, 28 mei 2021

Op vrijdagochtend 28 mei 2021 heb ik een poosje staan filmen bij de Marsdijk, op de grens van Bunnik, Houten en Utrecht. Qua stations is dit tussen Houten (links voor de kijker) en Utrecht Lunetten. Onder andere passeerden een omgeleide Nightjet, een kalk/staaltrein en een auto-onderdelentrein mijn camera's. Ook kwam een setje oude sprinters voorbij, op weg naar Den Haag. Op de terugweg bracht de machinist hiervan een groet aan de webmaster. Tot slot passeerde een Canta (nieuw model) de nabijgelegen boerderij Nieuw Slagmaat, waar wij nog weleens verse streekproducten kopen.


Hun laatste sprintje

Op 13 juli 2021 bestond mijn website "Langs de rails" precies 19 jaar. Hoe zou dit jubileum beter gevierd kunnen worden dan met beelden van een slooptransport? Strukton-loc 1824 "Nicole" bracht de voor sloop bestemde SGMm-stellen 2942, 2957 en 2144 over van Arnhem naar de Houtrakpolder bij Amsterdam. Achterop loopt rangeerlocje 706 mee. Op 4 juni 2021 filmde ik nog een zeldzaam optreden van een Sprinter-tweetje in Bunnik, op weg van Veenendaal naar Utrecht. Verder beelden van Jan de Kroon (foto's in Arnhem) en Marc Kessen (gefilmd vanuit de Rabotoren in Utrecht).


Juni 2021 - Bunnik, Utrecht, Houten, Driebergen

Een maand treinengespot, samengebald in tien minuten kijkgenot.


Over deze site

Sinds 1967 maak ik foto's van treinen, trams, metro's en andere vormen van openbaar vervoer. Veel Nederlandse spoor­wegen, maar ik heb ook reizen gemaakt om stoom­locomotieven en treinen in diverse andere landen te zien. Ook heb ik films, video's en geluid­opnamen gemaakt.

Wat vind je op deze site

Een veel bezocht onderdeel is de agenda met tips en reis­informatie. Op deze site vind je verder boeken, dienst­regelingen, modeltreinen en andere objecten uit mijn collectie. "Langs de rails" besteedt ook aandacht aan andere onderwerpen. Meestal hebben die met techniek te maken, zoals foto­grafie of computers, maar soms ook niet.

Meer over deze site

Deze site is dus niet alleen bestemd voor de lief­hebber van treinen of de model­bouwer. Het is prettig als je een beetje gevoel voor humor hebt. Meer informatie.

Links naar andere sites

Af en toe controleer ik mijn pagina met links naar andere sites. Ik verwijder dan de websites die niet meer bestaan of die duidelijk niet meer worden bijgehouden. Voor links naar hobby-sites geldt de voorwaarde dat die ook naar mij linken. Klopt er iets niet volgens jou? Laat het me weten!

Digitaal erfgoed

Wat gebeurt er met deze site als ik die zelf niet meer kan bijhouden? Zie "Langs de rails" als digitaal erfgoed.

Contact

Reageren? Vragen? Neem dan gerust contact met mij op. Maar stuur mij geen berichten via Facebook of dergelijke. Gewoon mailen. Dan weet je zeker dat ik het lees en dat jij een reactie krijgt.

De keuze van Google
Nieuw op deze site (vervolg)
vorige       start       omhoog