Nieuw op deze site

Hieronder vind je een selectie uit recent werk. De laatst toe­gevoegde onderwerpen staan meestal, dus niet altijd, bovenaan. Na enige tijd verhuizen ze naar een van de thema's op deze site. Die thema's vind je links in het scherm. Nieuwe of recent aan­gepaste thema's vind je in het gele kader rechts.

Iets zoeken? Raadpleeg de uitgebreide index of gebruik de tijdlijn.

Voor dagvers nieuws zie de agenda.

  ♦ Langs de rails ♦ Al tot je dienst ♦ Welkom bezoeker ♦  
NVBS Actueel

NVBS Actueel november 2021 is verschenen. NVBS Actueel is de maandelijkse nieuwsbrief van de NVBS, met lezens­waardige artikelen en tips over activiteiten van de NVBS en over interessante boeken en dvd’s. De zoekplaatjes en de rubriek “Toen en ...” ontbreken ook deze maand niet. Een abonnement op deze nieuwsbrief is gratis, ook voor niet-leden van de NVBS.Vrienden van Veghels Spoor

Artikel in het Brabants Dagblad van 19 november 2021, met een foto van mij. De Vrienden van Veghels Spoor, betrokken bij de Stichting Industrieel Erfgoed Meierij (SIEMei), zijn actief op het voormalige goederenemplacement van Veghel. Dat station is in 1950 voor personenvervoer gesloten. Daarna vond nog wel goederenvervoer plaats, maar sinds 2005 is Veghel niet meer aangesloten op het spoorwegnet. Het stationsgebouw is in de jaren 60 gesloopt. Per abuis, want het was de bedoeling dat alleen de twee wachtkamers zouden worden gesloopt. De Vrienden bezitten al wat spoor­materieel: kraansik 252, een bollenwagen en een goederenwagen type Gbs. Ook hebben ze een spoorwegbrug geplaatst die ooit over de Zuid-Willemsvaart lag. Nu komt daar dus nog een Stalen D bij: de D6080 die ik op 17 april 2004 fotografeerde op de Watergraafsmeer. Lees meer over het Duits Lijntje.


Postzegels uit Tuvalu

De eilandstaat Tuvalu kwam onlangs in het nieuws doordat de minister van Buitenlandse Zaken de klimaattop in Canada toespraak terwijl hij met zijn nette pak in zee stond. Hiermee vroeg hij aandacht voor het probleem van de stijgende zeespiegel, waardoor zijn land – een verzameling eilandjes in de Grote Oceaan – dreigt te verdwijnen. Ik dacht: als dat gebeurt worden de postzegels uit Tuvalu misschien wel wat geld waard, vandaar dat ik een paar setjes heb gekocht. Uiteraard met treinmotieven (uitgegeven in 1984-1986), maar er zijn ook veel andere plaatjes te koop. Deze zijn bedoeld voor de handel, want op Tuvalu zelf stuurt men elkaar niet zo veel brieven. In 2000 leverde het internetdomein .tv het land aardig wat geld op. De landcode tv staat voor Tuvalu, maar doet het ook leuk in bijvoorbeeld 24trains.tv.


Voorplaat van de week

Utrecht, 10 mei 1982. Motorpost mP 3022 met daarachter meetrijtuig "Jules" en loc 1001.


Italiaanse draaistroom

Italiaanse draaistroomlocomotieven bij de Brennerpas, 1958. Foto's Niek van Omme.
Zie ook het interview met NS-ingenieur Niek van Omme in NVBS Actueel, juni 2019.


Wat is er leuker dan één locomotief?

Op 17 november 2021 kwam de Nightjet met twee Vectrons langs Blokpost Bunnik. De tweede loc was een dag eerder gebruikt voor een proefrit met een andere trein en heeft in Duitsland overnacht. Bekijk mijn filmpje.


Grote kleine treinen

Op woensdag 17 november 2021 zond Omroep Max de finale uit van de Grote Kleine Treinen­competitie. Dit is een wedstrijd waarbij teams in een paar dagen tijd een modelbaan met een bepaald thema moeten bouwen. De presentatie is in handen van André van Duin. Jurylid tijdens de finale was Erik de Zwart, die ik in mei 2018 interviewde voor NVBS Actueel. Een van mijn foto's heb ik beschikbaar gesteld voor publicatie in het blad Televizier.


Den Dolder, 31 augustus 2003. Strukton-locs 302270 en 302282 gezien vanuit de SSN Staal Expres.


Den Dolder, 31 augustus 2003. Strukton-locs 302282 en 302270 gezien vanuit de SSN Staal Expres. (Het ding tussen de rails is een permanente magneet die dient als ijkpunt voor ultrasoon meettreinen.)


Utrecht, 3 oktober 2021. Een onbeheerd stopplaatssein.


Afscheid van de Vlaflip

Bunnik, 19 januari 2007. Sprinter 2965 en een soortgenoot als stoptrein 5939 op weg van Utrecht naar Rhenen. In december 2021 neemt NS afscheid van dit materieel. Geplande afscheidsritten gaan echter niet door.

Deze treinstellen worden vanwege de kleurstelling ook wel Vlaflip genoemd. Dat was een in de jaren zestig door een zuivelfabrikant bedacht toetje. Je nam een hoog glas en deed daar eerst een laagje limonadesiroop in. Daarna een laag yoghurt en vervolgens een laag vanillevla. Bij de luxe variant zat er ook nog wat hagelslag bovenop.

Hoe je de vlaflip at mocht je verder zelf weten: laag voor laag of eerst door elkaar roeren. Je kon ook eerst de limonade er met een rietje onderuit zuigen. Als je maar zuivel at, want de door Europese subsidies veroorzaakte overproductie moest worden weggewerkt.

Vandaar in die jaren ook het verschijnsel schoolmelk: elke dag moesten scholieren een flesje melk leegdrinken op school. Ook thuis kon je meedoen, door lid te worden van de Melkbrigade. Steeds als je een glas melk op had, mocht je een plaatje opplakken. Als je genoeg plaatjes had, was je Melkbrigadier geworden. Je kon ook vlaggetjes krijgen om aan je fiets te knopen. Ik heb nog wel wat liggen uit die tijd.

Zuivel is trouwens helemaal niet gezond. Je krijgt veel dierlijke vetten binnen, en de 'gezonde' kalk die er in zit wordt nauwelijks opgenomen door het lichaam. Op mijn werk was melk gratis en moest je voor fruit betalen. Dat zou eigenlijk andersom moeten zijn. Via onze ondernemingsraad heb ik mij, als afvallige Melkbrigadier, daar jarenlang hard voor gemaakt.


Gans het raderwerk staat stil, als niemand solliciteren wil

 

Even leek het erop dat er op woensdag 3 november 2021 geen treinen zouden rijden tussen Utrecht en Arnhem, tussen Utrecht en Rhenen en tussen Ede en Barneveld. Er was geen treindienstleider beschikbaar om de beeldschermen in de gaten te houden. Op het laatste moment bleek er echter toch iemand bereid om een extra dienst te draaien. Gelukkig maar, want woensdag is juist ook de dag waarop tussen Utrecht en Arnhem geëxperimenteerd wordt met een tien­minuten­dienstregeling. Geen onbelangrijk lijntje dus. Het is ook niet de eerste keer dat het treinverkeer om deze reden stilvalt. ProRail komt 60 treindienst­leiders te kort. Wel trof Pier Eringa, toen die was benoemd tot directeur, een communicatie­afdeling van 70 man aan. Maar als organisatie moet je natuurlijk weten waar je prioriteiten liggen.

Uit de Volkskrant van 5 november 2021: "Op de benodigde 750 verkeersleiders zijn momenteel 60 vacatures. President-directeur John Voppen van ProRail heeft inmiddels toegegeven dat het bedrijf meer aandacht had moeten besteden aan de werving van treinverkeersleiders. Het personeelstekort zal zeker nog tot in 2023 aanhouden."100 jaar Talmalaan in Soest

Op 21 oktober 2021 bestond de Talmalaan in Soest 100 jaar. Ter gelegenheid daarvan schreef Sven Erich, bewoner van Talmalaan 14, een boekje over de geschiedenis van deze straat. Dit is tevens een reis door de geschiedenis van Soest, waarbij ook de spoorlijn een belangrijke rol speelde. Klik hier voor het boekje (pdf).

De spoorlijn is de in 1898 geopende Stichtse Lijn van Utrecht naar Baarn.Märklinfairlie

Had ik al eens verteld dat ik zes van dit soort locomotiefjes heb? Het is het goedkoopste locje van Märklin, catalogus­nummer 3029. Eentje heb ik al eens omgebouwd tot Dampftriebwagen Bauart «Bunnik». Van twee andere heb ik een dubbel­locomotief gemaakt, een soort Fairlie. Ze hebben allebei een motor, maar het sleepcontact en het omschakel­relais van een van de locjes heb ik verwijderd. In plaats daarvan zijn ze met drie stuurstroomkabels met elkaar verbonden. Ik heb ook al eens twee diesellocomotieven op deze manier aan elkaar geknoopt.

Märklinstroomloc

Dit heeft dus echt bestaan: een stoomlocomotief met stroomafnemer ofwel een stroomloc. Tijdens de Tweede Wereld­oorlog waren twee Zwitserse rangeerlocomotiefjes voorzien van een elektrisch verwarmingselement, om kolen te besparen. Het was wat gedoe om die stroomafnemer te monteren, maar het locje doet het prima op de bovenleiding van mijn Märklinbaan. De schoorsteen is ooit eens een keer verdwenen, maar wordt hier niet gemist.


Eurospoor 2021

Utrecht, 29 oktober 2021. Voor het eerst sinds 2018 kon Eurospoor weer plaatsvinden, het driedaagse modelspoor­evenement in de Jaarbeurs. Traditiegetrouw kwam ik op vrijdagochtend een kijkje nemen en wist ik enkele curiosa te scoren (zie hieronder).

Utrecht, 29 oktober 2021. De 'Spot the Webmaster Award' gaat deze keer naar Fabian Vendrig, met wie ik al jarenlang contact heb. Sinds kort woont hij weer in Nederland. Toevallig kwam ik hem nu voor het eerst in het echt tegen. Hoewel: niet helemaal toevallig, want Fabian is medewerker van 24Trains.tv, waarvan we in de achtergrond de informatiestand zien. De man met witte sneakers is Erik de Zwart, die ik in 2018 interviewde voor NVBS Actueel. Erik is initiatiefnemer van 24Trains.tv.


Gescoord op Eurospoor

Naast een beetje blokpost staat natuurlijk een Sik als monument. Ik ben nog op zoek naar een echte, maar deze in schaal H0 doet het ook leuk. Op Eurospoor opgevist uit een tientjesbak met Märklinlocjes, maar deze is van Roco. Gelijkstroom, dus daar kan ik verder weinig mee. En misschien zit het motortje wel muurvast.

Op de voorgrond mijn motorpost van Märklin met daarachter een postwagen van Roco. In de achtergrond zes kleine postwagentjes. Iemand is ooit op het idee gekomen om drie wagens van Roco doormidden te snijden en op Märklin­onderstelletjes te monteren. Op Eurospoor zaten ze bij elkaar in een plastic zakje dat ik voor een tientje mee naar huis mocht nemen.

Twee rijtuigen van Sachsenmodelle, een merk dat is voortgekomen uit een vroegere DDR-onderneming. Heel erg plastic. Voor acht euro kocht ik op Eurospoor deze twee nep-NS-dubbeldekkers. Als je heel voorzichtig rijdt blijven ze zelfs op mijn ruige Märklinbaan nog wel op de been. Eerder had ik al eens vier groene gekocht, die tot een lange trein zijn te koppelen, maar dat blijkt te veel gevraagd van dit vederlichte materieel met kleine wieltjes.


Over deze site

Sinds 1967 maak ik foto's van treinen, trams, metro's en andere vormen van openbaar vervoer. Veel Nederlandse spoor­wegen, maar ik heb ook reizen gemaakt om stoom­locomotieven en treinen in diverse andere landen te zien. Ook heb ik films, video's en geluid­opnamen gemaakt.

Wat vind je op deze site

Een veel bezocht onderdeel is de agenda met tips en reis­informatie. Op deze site vind je verder boeken, dienst­regelingen, modeltreinen en andere objecten uit mijn collectie. "Langs de rails" besteedt ook aandacht aan andere onderwerpen. Meestal hebben die met techniek te maken, zoals foto­grafie of computers, maar soms ook niet.

Meer over deze site

Deze site is dus niet alleen bestemd voor de lief­hebber van treinen of de model­bouwer. Het is prettig als je een beetje gevoel voor humor hebt. Meer informatie.

Links naar andere sites

Af en toe controleer ik mijn pagina met links naar andere sites. Ik verwijder dan de websites die niet meer bestaan of die duidelijk niet meer worden bijgehouden. Voor links naar hobby-sites geldt de voorwaarde dat die ook naar mij linken. Klopt er iets niet volgens jou? Laat het me weten!

Digitaal erfgoed

Wat gebeurt er met deze site als ik die zelf niet meer kan bijhouden? Zie "Langs de rails" als digitaal erfgoed.

Contact

Reageren? Vragen? Neem dan gerust contact met mij op. Maar stuur mij geen berichten via Facebook of dergelijke. Gewoon mailen. Dan weet je zeker dat ik het lees en dat jij een reactie krijgt.

De keuze van Google
Nieuw op deze site (vervolg)
vorige       start       omhoog