Nieuw op deze site

Hieronder vind je een selectie uit recent werk. De laatst toe­gevoegde onderwerpen staan meestal, dus niet altijd, bovenaan. Na enige tijd verhuizen ze naar een van de thema's op deze site. Die thema's vind je links in het scherm. Nieuwe of recent aan­gepaste thema's vind je in het gele kader rechts.

Iets zoeken? Raadpleeg de uitgebreide index of gebruik de tijdlijn.

Voor dagvers nieuws zie de agenda.

 ♦  Langs de rails. Al tot je dienst  ♦Voorplaat van de week

Eindhoven, 30 juli 1970. Loc 1501, nog maar kort in dienst, is op weg met een trein van Den Haag naar Venlo.

‘Diana’ definitief naar Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum voegt e-loc 1501 toe aan de collectie. De locomotief, door de voormalige Engelse eigenaren ‘Diana’ gedoopt, werd in 1986 van de sloop gered door een groep Haagse en Rotterdamse machinisten. Deze Werkgroep Loc 1501 heeft de locomotief nu definitief overgedragen aan het Spoorwegmuseum. De 1501 maakt de serie e-locs van het museum compleet en is daarmee een waardevolle aanvulling voor de museumcollectie. De 1501 heeft een plek gekregen in de museumhal.

Tweedehands

E-loc 1501 kwam in juli vorig jaar als bruikleen naar het museum vanwege het 50-jarig jubileum van de locomotief. Het eigendom is nu definitief overgedragen aan het Spoorwegmuseum. Hoofd Collecties Peter-Paul de Winter: ‘Het is een locomotief met een bijzonder verhaal, het is de enige tweedehandse locomotief van NS. Omdat het nieuwe ontwerp van de 1400-serie te duur was voor NS werd de ontwikkeling daarvan stopgezet. Toen eind zestiger jaren de behoefte aan locomotieven steeg vonden ze in Engeland een goedkoper alternatief. Het is voor ons de missing link in de locomotiefseries die we bewaard hebben. Bovendien is het de eerste locomotief die in de destijds nieuwe kleur­stelling geel en grijs op het spoor kwam.”

Historie

De NS was eind jaren 60 in het kader van Spoorslag ’70 naarstig op zoek naar nieuwe locomotieven. Het oog viel op de zeven betrekkelijk jonge locomotieven type EM2, die van 1954 tot oktober 1968 dienst deden in Engeland. Door het wegvallen van het reizigersvervoer waren ze daar niet meer nodig en dus overcompleet. Op 20 augustus 1969 maakte een delegatie van de NS een proefrit en op basis van de goede resultaten besloot NS de locomotieven over te nemen.

Revisie

De locomotieven kregen een grote revisie in Tilburg om ze geschikt te maken voor het Nederlandse spoor. Zo werd ATB ingebouwd en de in Engeland gebruikte vacuümrem vervangen door de gangbare luchtdrukrem. Tevens kregen ze andere stroomafnemers, de stuurstanden werden verplaatst van links naar rechts. Aangebracht werden ook elektrische treinverwarming, zandstrooiers, slipbeveiliging en andere front- en sluitseinen. De draaistellen werden versterkt en aangepast om de remblokken te kunnen plaatsen.

Serie 1500

In Nederland kregen de locomotieven, gebouwd in 1954, een nieuw nummer passend in de NS-nummerreeks (1500-serie) en een geel en grijze kleurstelling. De locomotieven werden hoofdzakelijk ingezet op het traject Den Haag – Venlo en voor de internationale trein van en naar Keulen. Ook waren de locomotieven onder meer te zien voor enkele internationale treinen die vanuit Hoek van Holland reden. Met ingang van de zomerdienstregeling op 30 juni 1986 werden de locomotieven terzijde gesteld.

Er zijn drie 1500-en bewaard gebleven, waarvan twee bij musea in Engeland. De 1501 bleef in Nederland dankzij het initiatief van een groep Rotterdamse machinisten die de ‘Werkgroep Loc 1501’ oprichtten om de loc te kunnen bewaren en te gebruiken voor speciale ritten. Omdat het steeds moeilijker en duurder werd ritten te organiseren en de 1501 aan enkele dure reparatie- en revisiewerkzaamheden toe was, is de locomotief in 2007 buiten dienst gesteld. Op 1 juni 2021 is de locomotief formeel overgedragen aan het Spoorwegmuseum.

Persbericht Spoorwegmuseum, 18 juni 2021


Dopplereffect

Utrecht, 30 mei 2021. Prof. Buys Ballot onderzoekt het Dopplereffect. Muurschildering bij de spoorwegovergang in de Burgermeester Reigerstraat. Links een van de spoorwoningen die vlakbij het Spoorwegmuseum staan.

Buys Ballot is de grondlegger van de meteorologie. In 1854 richtte hij het KNMI op. Dat werd gevestigd in Sonnen­borgh, de huidige Sterrewacht, later verhuisd naar De Bilt. In 1845 deed Buys Ballot een experiment gebaseerd op een beschrijving van de Oostenrijkse natuurkundige Doppler. Die schreef dat beweging invloed heeft op de toon­hoogte van geluid, maar Buys Ballot geloofde dat niet. Hij regelde een trein tussen Utrecht en Maarssen en zette daar enkele hoornblazers op. Zelf stond hij als toehoorder langs de spoorbaan. Het experiment toonde aan dat het Dopplereffect wel degelijk bestaat. De muurschildering is in 2019 gemaakt door kunstenaarscollectief De Strakke Hand, dat in Utrecht al meer muurschilderingen heeft gemaakt. www.oud-utrecht.nl/...


Nieuwe huisstijl

Op 13 juni 2021 kwamen kort na elkaar twee NS-treinen in de nieuwe huisstijl langs Blokpost Bunnik: VIRMm 9528 als intercity naar Nijmegen en loc 193 766 met de Nightjet naar Oostenrijk.


Utrecht, 5 januari 2019. Loc 2212 van Independent Rail Partner staat paraat als wegsleeploc.


Nieuw-Vennep, 22 mei 2021. Mockup van het TEE-treinstel in het Nederlands Transport Museum (NTM). Deze mockup, een model op schaal 1:1, werd door de Stichting TEE gebruikt op beurzen. Daarna werd ze in onderdelen opgeslagen in een container. In mei 2021 werd de mockup door vrijwilligers van het NTM weer in elkaar gezet. Zie ook het thema TEE terug in Nederland.


Vrolijke mix

Diverse filmpjes met treinen enzo. Montage: april 2021.


Breitspurbahn

Een nooit gerealiseerd plan van Adolf Hitler: de Breitspurbahn.NVBS Actueel

NVBS Actueel mei 2021 is verschenen. NVBS Actueel is de maandelijkse nieuwsbrief van de NVBS, met lezens­waardige artikelen en tips over activiteiten van de NVBS en over interessante boeken en dvd’s. De zoekplaatjes en de rubriek “Toen en ...” ontbreken ook deze maand niet. Een abonnement op deze nieuwsbrief is gratis, ook voor niet-leden van de NVBS.Over deze site

Sinds 1967 maak ik foto's van treinen, trams, metro's en andere vormen van openbaar vervoer. Veel Nederlandse spoor­wegen, maar ik heb ook reizen gemaakt om stoom­locomotieven en treinen in diverse andere landen te zien. Ook heb ik films, video's en geluid­opnamen gemaakt.

Wat vind je op deze site

Een veel bezocht onderdeel is de agenda met tips en reis­informatie. Op deze site vind je verder boeken, dienst­regelingen, modeltreinen en andere objecten uit mijn collectie. "Langs de rails" besteedt ook aandacht aan andere onderwerpen. Meestal hebben die met techniek te maken, zoals foto­grafie of computers, maar soms ook niet.

Meer over deze site

Deze site is dus niet alleen bestemd voor de lief­hebber van treinen of de model­bouwer. Het is prettig als je een beetje gevoel voor humor hebt. Meer informatie.

Links naar andere sites

Af en toe controleer ik mijn pagina met links naar andere sites. Ik verwijder dan de websites die niet meer bestaan of die duidelijk niet meer worden bijgehouden. Voor links naar hobby-sites geldt de voorwaarde dat die ook naar mij linken. Klopt er iets niet volgens jou? Laat het me weten!

Digitaal erfgoed

Wat gebeurt er met deze site als ik die zelf niet meer kan bijhouden? Zie "Langs de rails" als digitaal erfgoed.

Contact

Reageren? Vragen? Neem dan gerust contact met mij op. Maar stuur mij geen berichten via Facebook of dergelijke. Gewoon mailen. Dan weet je zeker dat ik het lees en dat jij een reactie krijgt.

De keuze van Google
Nieuw op deze site (vervolg)
vorige       start       omhoog