Nieuw op deze site

Hieronder vind je een selectie uit recent werk. De laatst toe­gevoegde onderwerpen staan meestal, dus niet altijd, bovenaan. Na enige tijd verhuizen ze naar een van de thema's op deze site. Die thema's vind je links in het scherm. Nieuwe of recent aan­gepaste thema's vind je in het gele kader rechts.

Iets zoeken? Raadpleeg de uitgebreide index of gebruik de tijdlijn.

Voor dagvers nieuws zie de agenda.

 ♦  Langs de rails. Al tot je dienst  ♦Voorplaat van de week

Purmerend, 18 mei 1974. Treinstel 152 als trein 7630 op weg naar Amsterdam.


De Arend vliegt uit


Replica van eerste trein in Nederland voor groot onderhoud naar Hoorn

In 1938 liet NS, ter ere van het 100-jarig bestaan van de spoorwegen in Nederland, een replica bouwen van de eerste stoomlocomotief die in Nederland gereden heeft. De Arend is sindsdien een van de topstukken van het Spoorweg­museum in Utrecht. De stoomlocomotief is rijvaardig en rijdt in de zomermaanden maandelijks ritjes over het museumterrein.

De echte Arend, gebouwd in Engeland, reed op 20 september 1839 de eerste officiële treinrit van Nederland tussen Amsterdam en Haarlem. In 1857 werd deze loc gesloopt. Voor het 100-jarig bestaan van de spoor­wegen in Nederland liet NS in de Centrale Werkplaats Zwolle een replica bouwen. In de zomer van 1939 reed deze replica rondjes over het tentoonstellingsterrein dat voor de viering van het eeuwfeest van de spoor­wegen op het Frederiksplein in Amsterdam was ingericht. Voor tien cent konden mensen een ritje van twee rondes meerijden.

De replica van De Arend rijdt tot de dag van vandaag nog ritjes over het museumterrein van het Spoorweg­museum. Om dit te kunnen blijven doen is groot onderhoud van de ketel nodig, in combinatie met het wettelijk verplichte ‘nagelgat-onderzoek’ dat iedere 80 jaar moet worden uitgevoerd. Dat houdt in dat de klinknagels van de ketel worden verwijderd en onderzocht en nieuwe worden teruggeplaatst. Voor dit onderzoek moeten de vlampijpen worden verwijderd. Dit specialistisch werk wordt uitgevoerd door de experts van de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik in de werkplaats van het rijdende museum in Hoorn.

De locomotief gaat op maandag 20 september 2021 voor groot onderhoud naar de werkplaats van Museum­stoomtram Hoorn-Medemblik. De locomotief wordt daarvoor op een vrachtwagen getakeld en over de weg naar Hoorn vervoerd. Het museum verwacht De Arend in april 2022 weer terug.

Bron: persbericht Spoorwegmuseum, 14 september 2021. Filmpje: Nico Spilt, 16 mei 2010.Waar was ik met 9/11?

Veenendaal, 30 juni 1986. Zelfportret op mijn kamer in het Computercentrum Bondsspaarbanken, met een deel van de apparatuur waar ik als redacteur mee werkte. Op tafel een blikje wilde havana's die ik in die tijd nodig had om me te concentreren. Aan de muur hangt een poster van New York, met de Twin Towers. Vijftien jaar later, op 11 september 2001, was mijn werkplek in Woerden. Een collega mailde me dat hij had gehoord dat er iets gebeurd was met het World Trade Center. We dachten eerst dat het over Amsterdam ging, want daar hebben ze ook een World Trade Center: "shit, als de treinen nog maar rijden". We hadden op onze werkplek nog geen toegang tot internet, dus het nieuws kwam iets langzamer door. Die poster moet ik trouwens nog hebben, ergens op zolder.


9/11 en Afghanistan

Postzegels uit Afghanistan, uitgegeven in 1998. Dit zijn eigenlijk geen postzegels maar zogeheten cinderella's (assepoesters). Dit zijn zegels die niet zijn uitgegeven door een door de Wereldpostunie erkend land of organisatie. In dit geval was dat de Afghaanse Noordelijke Alliantie, een gebied dat toen niet in handen was van de Taliban. Die hadden de macht in Afghanistan tussen 1996 en 2001. Zij gaven geen postzegels uit en het is onduidelijk in hoeverre er toen sprake was van een postsysteem. 9/11 was voor de Verenigde Staten aanleiding om op avontuur te gaan in Afghanistan. Sinds september 2021 hebben de Taliban het land weer in handen, inclusief het noordelijke deel. Bron: www.lastdodo.nl/...


Purmerend Overwhere, 18 mei 1974. Treinstel 196 op weg naar Amsterdam. De bovenleiding is nog niet in gebruik.


Purmerend, 18 mei 1974. Treinstel 196 (met motorwagen mD 190) als trein 7634 naar Amsterdam.


Groningen in Madurodam

Madurodam, 29 mei 1993 en 30 juli 2021. Het Centraal Station van Madurodam is een kopie van station Groningen.


Treinen in Madurodam

Op 30 juli 2021, een wat regenachtige dag, filmde ik de treinen die in Madurodam rondreden. Op de beide trambanen reed niets. Lees meer over het trein- en trambedrijf van dit stadje.


George Maduro versus Albert Plesman

In Madurodam is tussen de leuke miniatuurgebouwen opeens een groot vliegtuig geland. Was dat nou nodig, vraag ik mij af? Bijzonder is dat men dit vliegtuig vernoemd heeft naar Albert Plesman. Deze KLM-directeur zou na de Tweede Wereldoorlog betrokken zijn geweest bij het naar Zuid-Amerika laten ontsnappen van nazi-kopstukken, zogeheten zwarte monniken. Dit terwijl Madurodam is vernoemd naar een verzetsstrijder die door de nazi's is vermoord. Een merk­waardige combinatie, vandaar dat ik Madurodam om uitleg heb gevraagd. Daar heb ik nog geen reactie op gekregen.Belgische rijtuigen in Joegoslavië

In de jaren 70 en 80 reden tussen Amsterdam en Brussel trekduwtreinen. Deze bestonden uit een Belgische locomotief en een Nederlands stuurstandrijtuig, met daartussen Nederlandse (Plan W) en Belgische (I4) rijtuigen. In 1986 werden deze treinen vervangen door nieuwe treinen. De Belgische I4-rijtuigen verhuisden toen naar andere internationale diensten. In 1997 gingen ze uit dienst. Er werden toen 33 rijtuigen overgenomen door de Joegslavische spoorwegen. Fabian Vendrig werkte in zijn studententijd bij Wagons-Lits en deed toen dienst op Beneluxtreinen. Later heeft hij lange tijd in Servië gewoond. Vandaar zijn bijzondere interesse voor deze rijtuigen. Wat is er van over­gebleven? Je kunt dit lezen op zijn website: The Benelux in Yugoslavia.
NVBS Actueel

NVBS Actueel augustus 2021 is verschenen. NVBS Actueel is de maandelijkse nieuwsbrief van de NVBS, met lezens­waardige artikelen en tips over activiteiten van de NVBS en over interessante boeken en dvd’s. De zoekplaatjes en de rubriek “Toen en ...” ontbreken ook deze maand niet. Een abonnement op deze nieuwsbrief is gratis, ook voor niet-leden van de NVBS.Over deze site

Sinds 1967 maak ik foto's van treinen, trams, metro's en andere vormen van openbaar vervoer. Veel Nederlandse spoor­wegen, maar ik heb ook reizen gemaakt om stoom­locomotieven en treinen in diverse andere landen te zien. Ook heb ik films, video's en geluid­opnamen gemaakt.

Wat vind je op deze site

Een veel bezocht onderdeel is de agenda met tips en reis­informatie. Op deze site vind je verder boeken, dienst­regelingen, modeltreinen en andere objecten uit mijn collectie. "Langs de rails" besteedt ook aandacht aan andere onderwerpen. Meestal hebben die met techniek te maken, zoals foto­grafie of computers, maar soms ook niet.

Meer over deze site

Deze site is dus niet alleen bestemd voor de lief­hebber van treinen of de model­bouwer. Het is prettig als je een beetje gevoel voor humor hebt. Meer informatie.

Links naar andere sites

Af en toe controleer ik mijn pagina met links naar andere sites. Ik verwijder dan de websites die niet meer bestaan of die duidelijk niet meer worden bijgehouden. Voor links naar hobby-sites geldt de voorwaarde dat die ook naar mij linken. Klopt er iets niet volgens jou? Laat het me weten!

Digitaal erfgoed

Wat gebeurt er met deze site als ik die zelf niet meer kan bijhouden? Zie "Langs de rails" als digitaal erfgoed.

Contact

Reageren? Vragen? Neem dan gerust contact met mij op. Maar stuur mij geen berichten via Facebook of dergelijke. Gewoon mailen. Dan weet je zeker dat ik het lees en dat jij een reactie krijgt.

De keuze van Google
Nieuw op deze site (vervolg)
vorige       start       omhoog