Nieuw op deze site

Hieronder vind je een selectie uit recent werk. De laatst toe­gevoegde onderwerpen staan meestal, dus niet altijd, bovenaan. Na enige tijd verhuizen ze naar een van de thema's op deze site. Die thema's vind je links in het scherm. Nieuwe of recent aan­gepaste thema's vind je in het gele kader rechts.

Iets zoeken? Raadpleeg de uitgebreide index of gebruik de tijdlijn.

Voor dagvers nieuws zie de agenda.

 ♦  Langs de rails. Al tot je dienst  ♦
Gardener’s World

Wij kijken graag naar het programma Gardener’s World, een tuinprogramma van de BBC. Het wordt gepresenteerd door Monty Don, een sympathieke man die op een rustige manier uitlegt hoe je planten kweekt, bomen snoeit en compost maakt.

Soms is Monty er niet en dan wordt hij vervangen door een man met een onverstaanbaar accent. Vaak zijn er ook bijdragen van een vrouw die in van dat ontzettend overdreven Engels praat.

Ook zijn er reportages en filmpjes van kijkers. Bijvoorbeeld een reportage over een narciswedstrijd; dat is in Engeland een serieuze zaak. Of een filmpje over een vrouw die rabarber kweekt: daar bestaan wel honderd soorten van. Aan het eind van het filmpje vertelt ze dan dat ze geen rabarber lust.

Ik heb eigenlijk niks met tuinieren, maar Gardener’s World is een rustgevend programma. We kijken nooit wanneer het wordt uitgezonden. Daarvoor hebben we interactieve tv van de KPN, waarmee je programma’s kunt opnemen. Maar laatst ging dat mis: door een fout van de KPN werd een van de afleveringen niet opgenomen. Een probleem van BBC-programma’s is dat je ze niet kunt terugkijken vanuit andere landen ─ iets met uitzendrechten.

Het lukte me wel om een herhaling van deze aflevering op te nemen. Alleen was dat een uitzending met gebarentolk. Die stond nogal prominent in beeld, dus het lukte me niet om niet op hem op te letten. Maar zo leer je nog eens wat.

Toen het over het planten van uien ging, kon je duidelijk zien wat het gebaar voor ‘ui’ is: met een gestrekte vinger even vlak langs je oog vegen. Dat maakte me nieuwsgierig naar het Nederlandse gebaar voor ‘ui’. Dat was snel te vinden op YouTube: je moet een vinger buigen en net doen alsof je daarmee een traan uit je oog wrijft. Iets omslachtiger dus dan het Engelse gebaar.

Met het gebaar voor ‘vogel’ is het verschil veel groter. In Engelse gebarentaal beweeg je twee vingers even vlakbij je mond, alsof je een snaveltje open en dicht doet. In Nederlandse gebarentaal heb je allebei je armen nodig, waarmee je vleugels nabootst: de vogeltjesdans.

Voorzichtige conclusie, op basis van twee steekproeven: in Engelse gebarentaal zijn minder complexe bewegingen nodig dan in Nederlandse. Aan de andere kant: die Engelse gebarentolk had het wel duidelijk drukker dan de gebarentolk die we van de persconferenties kennen: Irma en collega’s.

Maar dat kan ook aan het onderwerp liggen: tuinieren is nu eenmaal ingewikkelder dan corona bestrijden.

Op 14 april 2021 gepubliceerd via mijn weblog.Voorplaat van de week

Zuidbroek, 23 augustus 2017. Een Spurt op weg naar Groningen passeert het gebouw van het NNTTM.


Komt de TEE weer terug in Utrecht?

Wie weleens is overgestapt in Utrecht, zal zijn pas vast een keer hebben inhouden bij het passeren van deze grote foto. In de voetgangerstunnel die ooit onder de (toen nog drie) perrons is aangelegd, is te zien hoe deze tunnel en de perrons er vroeger uitzagen. Tussen twee originele pilaren is een grote foto gemonteerd die Kees van de Meene maakte in 1957. Een gloednieuw TEE-treinstel is zojuist uit de Werkspoor-fabriek gerold en is nu bezig met een proefrit.

Gaan we ooit nog eens een TEE-treinstel op deze plek zien? Dat durven we niet te voorspellen. Maar zeker is wel dat zo’n treinstel straks in volle glorie weer te zien zal zijn bij het Nederlands Transport Museum. Hoe snel dat is hangt voor een belangrijk deel af van de beschikbare financiële middelen. Wil jij een bijdrage leveren? Ga dan naar www.gofundme.com/f/aankoop-teetrein-fase-1.Twaalf minuten kijkgenot

Treinen door Houten, Den Dolder, Amersfoort, Bilthoven en Utrecht, gefilmd in de periode 11 maart t/m 1 april 2021. We zien verschillende containertreinen, waaronder Volvotreinen op weg naar België, loc 1768 met rijtuigen uit het Spoorwegmuseum, een optrekkende lege kolentrein bij Utrecht Lunetten en een dolimetrein naar Veendam met een blauwe en roze loc ervoor. Bijna 12 minuten kijkgenot voor de treinenliefhebber pur sang.


Nieuw op de baan

Ik heb recent weer een paar modellen aan mijn collectie toegevoegd.

Gestroomlijnde loc 03 1051 van Märklin (catalogusnummer 3094, jaren 70). Het rijtuig achter de loc is een Kakadu.

HGK Short Lines DE 13 met twee containerwagens. Set van Lima, geschikt voor Märklin (catalogusnummer 189943).


Spoorwegmuseum Utrecht, 1 februari 1994. DE3 27 en NS 20 "Kameel".


Zwolle, 2 juli 1969. Motorrijtuig 21 in de dienst op Emmen. (Ingekleurde zwart-witfoto.)


Zwolle, 2 juli 1969. Motorrijtuig 21 in de dienst op Emmen. (Speciale 1-aprilversie.)


Hilversum, 31 maart 2021. Loc LTE 282 940 passeert de in aanbouw zijnde tunnel in de Oosterengweg. De trein is op weg van Tsjechië naar de Rotterdamse havens. De blauwe wagens, type Tams, worden gebruikt voor het transport van petroleumcokes. Foto's Henk Koster.


Den Dolder, 13 maart 2021. Vanaf het ecoduct zien we loc 1768 van het Spoorwegmuseum met drie restauratierijtuigen die terugkeerden naar Duitsland. Foto Jan Post.

Den Dolder, 16 maart 2021. Vanaf dezelfde plek zien we dezelfde loc met twee Belgische en twee Nederlandse rijtuigen op weg naar Roosendaal. De trein rijdt over de aftakking naar Baarn. Filmbeeld.


Loc 1768 door Den Dolder

Den Dolder, 16 maart 2021. Na een mars met volle bepakking door het Dolderse oerbos, bereikte het team van Langs de rails het ecoduct over de spoorlijnen naar Amersfoort en Baarn. Na het opstellen van onze camera's was het wachten op de dingen die komen zouden. Ons geduld werd beloond: precies volgens dienstregeling passeerde loc 1768 met vier rijtuigen onze lenzen, op weg van het Spoorwegmuseum naar Roosendaal. De twee Belgische restauratierijtuigen uit deze trein keerden terug naar hun thuisland, na maandenlang in het Spoorwegmuseum te hebben gestaan. Daar is trouwens ook nog een hartstikke leuk filmpje van.


Stoomritten mei 1993

In mei 1993 bestond het Utrechts Nieuwsblad 100 jaar. Ter gelegenheid daarvan werden er stoomritten georganiseerd rond Utrecht. De trein bestond uit locomotief 52 3879 en rijtuigen van de SSN. Op 2 mei 1993 filmde ik de trein in Utrecht, Driebergen, Ede-Wageningen en Bilthoven. Op 9 mei 1993 reed ik zelf mee met een rondje Utrecht-Soest-Hilversum-Utrecht. Aan het begin en het eind van de film zie je opnamen bij de overweg in de Leijenseweg in Bilthoven. Ook zijn er cameo's van mijn vrouw, dochters en ouders, en niet te vergeten mijn broer Leo die in Hilversum en Bilthoven de tweede camera bedient.


Van Autobahn naar Breitspurbahn

De Duitse Autobahn wordt nog weleens beschouwd als een uitvinding van Adolf Hitler. Historisch klopt dat niet, maar Hitler had er wel mee te maken. Die had nog wel meer ideeën, zoals een net van gigantische treinen: de Breit­spur­bahn. Lees het artikel dat ik in maart 2021 schreef voor NVBS Actueel.


Onthulling plaquette Driebergen

Op 23 maart 2021 werd bij station Driebergen een replica onthuld van de plaquette ter gedachtenis aan Gijsbert Vonk, een aan het eind van de oorlog vermoorde verzetsstrijder. De oorspronkelijke plaquette uit 1948 was sinds een verbouwing van het station in 1997 verdwenen. De nieuwe plaquette werd onthuld door nabestaanden van Gijsbert Vonk. Irma Winkenius, regiodirecteur NS, hield een korte toespraak. Samen met Harron Homan, regiodirecteur ProRail, legde ze een krans bij de plaquette.


Noordelijke musea

Zuidbroek en Sneek, 18 juni 2017. Op een warme dag bracht ik per trein een bezoek aan twee noordelijke musea: het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum in Zuidbroek en het Nationaal Modelspoor Museum in Sneek. Vanwege de tropische temperaturen waren beide musea nagenoeg uitgestorven.Leestips

150 jaar Nederlandse spoorwegaffiches

Arjan den Boer heeft een prachtig boek samengesteld: 150 jaar Nederlandse Spoorwegaffiches. Arjan is publicist op het gebied van geschiedenis, monumenten, architectuur, spoorwegen en affiches. Ook geeft hij lezingen en rondleidingen in onder andere het Spoorwegmuseum. In dit koffietafelboek van meer dan 300 pagina's zijn in groot formaat bijna 400 affiches afgebeeld. Deze affiches komen uit de collectie van het Spoorwegmuseum en uit de grote verzameling van Arjan zelf. Er komt ook een expositie in het Spoorwegmuseum, zodra dat weer open kan.

NVBS-leden kunnen dit boek ook kopen in de NVBS-winkel: artikelnummer 0140369, prijs € 59,50.

De Waterlandse tram. Affiches en architectuur.

Nederland kende rond 1900 een fijnmazig netwerk van regionale stoomtrams. De Noord-Hollandsche Tram door het Waterland maakte eind 19e eeuw als een van de eerste trambedrijven actief reclame. Binnen- en buitenlandse toeristen werden geworven voor rondreizen naar Marken en Volendam. De vroege affiches en de eerste houten tramstations waren ontworpen door de architect H.P. Berlage, die later beroemd zou worden. Hij was de compagnon van de oprichter van de tram. Latere affiches kwamen van andere ontwerpers, evenals het trambootstation voor Amsterdam CS, dat bekend werd als het Noord-Zuid Hollandsch Koffiehuis.

Lees het artikel op retours.eu, geschreven door Arjan den Boer, maart 2021.

Railtrash: Wolfheze – Oosterbeek

Victor Lansink, bekend van zijn speurtochten met Michiel ten Broek naar verdwenen spoorlijnen, heeft een reportage gemaakt over het traject Wolfheze–Oosterbeek, een deel van de vroegere Rhijnspoorweg naar Arnhem. Onder andere komen we hierin de laatste seinen van het lichtseinstelsel 1946 tegen.
NVBS Actueel

NVBS Actueel maart 2021 is verschenen. NVBS Actueel is de maandelijkse nieuwsbrief van de NVBS, met lezens­waardige artikelen en tips over activiteiten van de NVBS en over interessante boeken en dvd’s. De zoekplaatjes en de rubriek “Toen en ...” ontbreken ook deze maand niet. Een abonnement op deze nieuwsbrief is gratis, ook voor niet-leden van de NVBS.Over deze site

Sinds 1967 maak ik foto's van treinen, trams, metro's en andere vormen van openbaar vervoer. Veel Nederlandse spoor­wegen, maar ik heb ook reizen gemaakt om stoom­locomotieven en treinen in diverse andere landen te zien. Ook heb ik films, video's en geluid­opnamen gemaakt.

Wat vind je op deze site

Een veel bezocht onderdeel is de agenda met tips en reis­informatie. Op deze site vind je verder boeken, dienst­regelingen, modeltreinen en andere objecten uit mijn collectie. "Langs de rails" besteedt ook aandacht aan andere onderwerpen. Meestal hebben die met techniek te maken, zoals foto­grafie of computers, maar soms ook niet.

Meer over deze site

Deze site is dus niet alleen bestemd voor de lief­hebber van treinen of de model­bouwer. Het is prettig als je een beetje gevoel voor humor hebt. Meer informatie.

Links naar andere sites

Af en toe controleer ik mijn pagina met links naar andere sites. Ik verwijder dan de websites die niet meer bestaan of die duidelijk niet meer worden bijgehouden. Voor links naar hobby-sites geldt de voorwaarde dat die ook naar mij linken. Klopt er iets niet volgens jou? Laat het me weten!

Digitaal erfgoed

Wat gebeurt er met deze site als ik die zelf niet meer kan bijhouden? Zie "Langs de rails" als digitaal erfgoed.

Contact

Reageren? Vragen? Neem dan gerust contact met mij op. Maar stuur mij geen berichten via Facebook of dergelijke. Gewoon mailen. Dan weet je zeker dat ik het lees en dat jij een reactie krijgt.

De keuze van Google
Nieuw op deze site (vervolg)
vorige       start       omhoog