Nieuw op deze site

Hieronder vind je een selectie uit recent werk. De laatst toe­gevoegde onderwerpen staan meestal, dus niet altijd, bovenaan. Na enige tijd verhuizen ze naar een van de thema's op deze site. Die thema's vind je links in het scherm. Nieuwe of recent aan­gepaste thema's vind je in het gele kader rechts.

Iets zoeken? Raadpleeg de uitgebreide index of gebruik de tijdlijn.

Voor dagvers nieuws zie de agenda.

 ♦  Langs de rails. Al tot je dienst  ♦Voorplaat van de week

Geldermalsen, 11 maart 2020. Treinstel 6356 (een GTW) van Qbuzz in de kleuren van R-Net.NVBS Actueel

NVBS Actueel januari 2021 is verschenen. NVBS Actueel is de maandelijkse nieuwsbrief van de NVBS. Een abonnement op deze interessante nieuwsbrief is gratis, ook voor niet-leden van de NVBS.

Paul van Baarle nodigt ons uit voor een virtuele avondrit door het centrum van Amsterdam. Frits van Buren bracht een bezoek aan het Vogtland in Sachsen. Gerrit Nieuwenhuis schreef een artikel over de roemruchte Trans Europ Express.

Verder zoals gebruikelijk tips over activiteiten van de NVBS en over interessante boeken en dvd’s. Uiteraard ontbreken de zoekplaatjes en de rubriek “Toen en ...” ook deze keer niet.
TEE naar Nederlands Transport Museum

In 1977 werden de Nederlands/ Zwitserse TEE-treinstellen verkocht aan een Canadese spoorwegmaatschappij. Medio jaren negentig gingen de treinen in Canada terzijde. Op initiatief van een Zwitserse stichting kwam een deel van het materieel in 1997 weer terug naar Europa: twee stuurstandrijtuigen en drie tussenrijtuigen. Motorrijtuigen waren er niet meer: die waren in Canada gesloopt en vervangen door diesellocomotieven. Van het plan om een van de stuurstand­rijtuigen om te bouwen tot motorrijtuig, zodat er weer mee gereden kon worden, is nooit wat terecht gekomen.

In 2006 werd het materieel over­genomen door de Stichting TEE Nederland. Sindsdien staat het opgesteld op de Dijksgracht in Amsterdam, in afwachting van betere tijden – die niet zouden komen. Het Spoorwegmuseum in Utrecht had belangstelling voor twee rijtuigen, maar de Stichting TEE Nederland wilde dat de trein compleet zou blijven. Eind december 2020 zijn de rijtuigen overgedragen aan het Nederlands Transport Museum (NTM) in Nieuw-Vennep. In afwachting van het transport staan ze nu nog in Amsterdam.

Het NTM ziet het als een mooie uitdaging om de trein te bewaren als icoon voor internationaal reizigersvervoer in het licht van de Europese samenwerking. Het museum wil de trein veiligstellen, samen met veel liefhebbers en organisaties uit de historische spoorwereld. Verschillen­de stichtingen en particulieren helpen reeds mee. Er is een inzamelingsactie gestart om dit project te realiseren. Doneren kan via deze link. Iedere donatie is meer dan welkom.

Nederlands Transport Museum, nederlandstransportmuseum.nl


Utrecht, 3 juni 1974. Op een druilerige dag nam de NVBS afscheid van de TEE. Er werd gereden met twee gekoppelde treinstellen: 1001 en 1002. Foto Jan Blijerveld.


Prinsessetunnels in Hilversum

 

In 1938 werd de Prinses Beatrixtunnel in gebruik genomen. Foto links: de westelijke tunnelbak in 1974. In de verte de Hilversumse St. Vituskerk, een ontwerp van P.J. Cuypers, die ook Amsterdam CS op zijn naam heeft staan. Foto rechts: de oostelijke tunnelbak in 2003. Bij flinke regen wil deze tunnel nog weleens onder water lopen.


Hilversum, 22 oktober 2017. Mijn NS-gele Suzuki geflitst op het Oostereind. Ik was op weg naar een optreden van het koor waar mijn toen 90-jarige moeder in meezingt. Bij zoiets wil je toch niet te laat komen. Vandaar dat ik 59 (na correctie 56) reed waar je maar 50 mag. Verderop zie je de Prinses Amaliatunnel. Een duur en tamelijk zinloos autotunneltje, dat met een groot woord 'turboduct' wordt genoemd.


Hilversum, 19 oktober 2020. In samenhang met het HOV-project wordt de overweg in de Oosterengweg vervangen door een tunnel. In januari 2021 werd bekend dat deze de naam Prinses Alexiatunnel krijgt. Foto: webcam BAM.


We missen in Hilversum nu nog de Prinses Arianetunnel. Die naam kan worden gebruikt wanneer de overweg in de Hoge Larenseweg – de kleine spoorbomen – wordt vervangen door een tunnel.

Bij station Hilversum Sportpark liggen ook nog twee overwegen: in de Soestdijkerstraatweg en de Oude Amers­foortse­weg. Mochten die ook ooit vervangen worden door tunnels, dan kunnen die vernoemd worden naar Alicia en Alexia, (twee van) de buitenechtelijke dochters van de oude Bernhard.Filmpje: bijzonderheden langs Blokpost Bunnik

Bunnik, 9 januari 2021: ICM sleept twee defecte SNG's naar Amsterdam. Bunnik, 17 januari 2021: Flirt 5038 van Connexxion op weg van Ede naar Amersfoort.


Loc 3737 en het MOROP-congres 1975

Utrecht, 20 augustus 1975. Loc 3737 passeert de plek waar vroeger de halte Biltstraat was. De trein is bestemd voor bezoekers van het MOROP-congres 1975 dat door de NVBS werd georganiseerd. Meer foto's en informatie.


Rheine, 8 augustus 1977. Loc 110 357 is binnengekomen met een trein uit Nederland.


Bentheim, 8 augustus 1977. Locwissel: NS 1104 wordt vervangen door DB 110 357. Deze foto's zijn wat eerder gemaakt dan de "Voorplaat van de week" hierboven.


Modellbahn im Bahnhof

Interview met Michael Hansen, de man die de modelbaanautomaten op Duitse stations onderhoudt. Er waren, toen deze film werd gemaakt, nog 24 banen in bedrijf, maar de toekomst ziet er zorgelijk uit als er geen opvolger wordt gevonden.

In augustus 2020 heeft een verwarde man de modelbaan op station Ludwigshafen vernield. Dit was een van de vijf eerste banen, 51 jaar oud. Ook de Trix Express Weltkugel, de wereldbol waar een Minitrix-treintje omheen reed, is onherstelbaar beschadigd. De schade was zo groot dat de exploitant er vanaf zag om deze baan te repareren. De restanten zijn overgedragen aan het TRIX-museum in Waldfeucht, dat van plan is de baan weer te herstellen. Bron: Trix Express Magazine, december 2020. Meer over de Modellbahn im Bahnhof.


Filmpje: Utrecht Lunetten

Utrecht Lunetten, december 2020–januari 2021. Ik fiets af en toe langs station Utrecht Lunetten. Daar film ik dan weleens treinen. In dit filmpje zie je een aantal treinen voorbij komen. Er zullen wellicht meer treinen komen. Dan wordt het filmpje dus weer langer. Geniet er van!


Over deze site

Sinds 1967 maak ik foto's van treinen, trams, metro's en andere vormen van openbaar vervoer. Veel Nederlandse spoor­wegen, maar ik heb ook reizen gemaakt om stoom­locomotieven en treinen in diverse andere landen te zien. Ook heb ik films, video's en geluid­opnamen gemaakt.

Wat vind je op deze site

Een veel bezocht onderdeel is de agenda met tips en reis­informatie. Op deze site vind je verder boeken, dienst­regelingen, modeltreinen en andere objecten uit mijn collectie. "Langs de rails" besteedt ook aandacht aan andere onderwerpen. Meestal hebben die met techniek te maken, zoals foto­grafie of computers, maar soms ook niet.

Meer over deze site

Deze site is dus niet alleen bestemd voor de lief­hebber van treinen of de model­bouwer. Het is prettig als je een beetje gevoel voor humor hebt. Meer informatie.

Links naar andere sites

Af en toe controleer ik mijn pagina met links naar andere sites. Ik verwijder dan de websites die niet meer bestaan of die duidelijk niet meer worden bijgehouden. Voor links naar hobby-sites geldt de voorwaarde dat die ook naar mij linken. Klopt er iets niet volgens jou? Laat het me weten!

Digitaal erfgoed

Wat gebeurt er met deze site als ik die zelf niet meer kan bijhouden? Zie "Langs de rails" als digitaal erfgoed.

Contact

Reageren? Vragen? Neem dan gerust contact met mij op. Maar stuur mij geen berichten via Facebook of dergelijke. Gewoon mailen. Dan weet je zeker dat ik het lees en dat jij een reactie krijgt.

De keuze van Google
Nieuw op deze site (vervolg)

vorige       start       omhoog