Nieuw op deze site

Hieronder vind je een selectie uit recent werk. De laatst toe­gevoegde onderwerpen staan meestal, dus niet altijd, bovenaan. Na enige tijd verhuizen ze naar een van de thema's op deze site. Die thema's vind je links in het scherm. Nieuwe of recent aan­gepaste thema's vind je in het gele kader rechts.

Iets zoeken? Raadpleeg de uitgebreide index of gebruik de tijdlijn.

Voor dagvers nieuws zie de agenda.

  ♦ Langs de rails ♦ Al tot je dienst ♦ Welkom bezoeker ♦  Voorplaat van de week

Utrecht, 10 januari 1996. Thalys 4533 tijdens een promotietour door Nederland.


De stoomfluit

Op vrijdagmiddag 24 mei 2024 kwam loc 23 076 van de VSM door Bunnik. De loc was op weg naar de SSN in Rotterdam om vandaar samen met loc 23 023 naar Dordrecht te rijden voor het evenement Dordt in Stoom. Met de stoomgroet aan de blokwachter ging het niet helemaal goed.NVBS Actueel - mei 2024

Op 24 mei 2024 verscheen NVBS Actueel mei 2024. NVBS Actueel is de maandelijkse digitale nieuws­brief van de NVBS, met lezens­waardige artikelen en tips over activiteiten van de NVBS. Een abonnement is gratis, ook voor niet-leden van de NVBS.Een paar nieuwe aanwinsten

Voor 7 euro gekocht op een modeltreinbeurs in Houten: een uurwerklocje met twee wagentjes en het noodzakelijke sleuteltje om het uurwerk op te winden. Er staat geen merk op, alleen het land van herkomst: Engeland. Het is Tri-ang Hornby, jaren 60.

Nog meer plastic, dit keer van AliExpress. Twee hogesnelheidstreintjes met wat huisjes, boompjes en autootjes. Het rijdt (en botst als je niet oplet).

DB-stoomloc 051 826, een fraai model van Fleischmann dat is aangepast voor Märklin. Moet nog een beetje wennen aan mijn ruige M-railbaan.


Kalk & staal door Schalkwijk

Schalkwijk, 9 mei 2024. Een lange trein met (lege) kalkwagens en (gevulde) staalwagens passeert onze camera's. De trein wordt getrokken door Vectron 193 038. Loc 193 338 rijdt in opzending mee. Zie ook de foto's verderop.


Amsterdam Centraal, 28 augustus 2004. Blokkendoostreinstel van het Spoorwegmuseum, gehuurd door een gezelschap.


Schalkwijk, 9 mei 2024. Een lange trein met kalk- en staalwagens passeert onze camera's.

De trein wordt getrokken door Vectron 193 038. Loc 193 338 rijdt in opzending mee. Filmbeelden.


Stoom door Schalkwijk

Op 9 mei 2024 (Hemelvaartsdag) begon een driedaagse rit van de SSN door Duitsland. Tot Venlo werd de trein getrokken door loc 23 023. We zien hier de doorkomst in Schalkwijk tussen Houten en Culemborg. Hier lag ooit een station. Ter informatie: onze cameraploeg kwam op een niet-elektrische herenfiets uit Bunnik.


Maliebaanstation 150 jaar

Utrecht, 24 april 2024. Opening van de tentoonstelling 'Maliebaanstation 150 jaar' met Ton van den Berg (spreekstalmeester), Leontien Lems (directeur Spoorwegmuseum), Arjan den Boer (historicus, gastconservator), Evelien Pieterse (conservator). Camera, montage en aanvullende beelden door Nico Spilt.

De tentoonstelling is t/m 1 november te zien. www.spoorwegmuseum.nl/...

Utrecht, 24 april 2024. Ook collega Fabian Vendrig van 24Trains.tv was aanwezig om een reportage te maken. Met deze foto heeft hij zich genomineerd voor de Spot the Webmaster Award.


Afscheid Koploper 4011

Zandvoort, 3 mei 2024. Afscheidsrit met Koploper 4011. Foto Jan de Kroon.

Op 3 mei 2024 organiseerde de NS een afscheidsrit met de oudste nog actieve Koploper: ICMm 4011. Trein-hobbyist Jan de Kroon maakte de hele rit mee. 's Ochtends werd hij geïnterviewd door Astrid Kersseboom in het NOS Radio 1 Journaal.


Düsseldorf-Rath, 11 april 2024. Loc 192 032 met een containertrein richting Duisburg. Locs 215 024 en 215 027 van EfW-Verkehrsgesellschaft rijdend richting Köln. Foto's Jan de Kroon.


Watergraafsmeer, 28 augustus 2004. Motorrijtuig "Jaap" tijdens een materieelshow van de Stibans.


Hilversum Media Park

Hilversum Media Park, 1 mei 2024. In verband met een project moesten we op dit station wat foto's maken. Over dat project lees je binnenkort meer.


Gedenkplaat in De Inktpot

Utrecht, 19 juli 2014. Gedenkplaat in Hgb III, met namen van hoofdkantoormedewerkers die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen.

Siegmond Noach

Een van de namen op de gedenkplaat is S. Noach. Hij woonde met zijn gezin in wooncomplex De Tuinwijk in Utrecht. Dit wooncomplex is vlak na de bouw van De Inktpot gebouwd. De stenen van de woningen kwamen uit dezelfde steenfabriek als die van De Inktpot. Ambtenaren van NS die in Amsterdam woonden en in De Inktpot gingen werken, konden hier gaan wonen. Zo kwam Siegmond Noach met zijn gezin terecht op de Willem Arntszkade 35bis. Het was een Joods gezin dat de oorlog niet heeft overleefd. Hun jongste dochter Erica is in 1939 overleden aan de gevolgen van een longontsteking. Siegmond en zijn vrouw Dientje zijn via station Maliebaan gedeporteerd en zijn in 1942 vergast in Auschwitz. Hun dochter Lijgia, die in Amsterdam woonde, is in 1943 vergast in Sobibor.

Lange tijd is het wooncomplex eigendom geweest van de NS en mochten er alleen werknemers van de NS wonen. Inmiddels is dit niet meer het geval. Een van de huidige bewoners is Doete Regts. Op haar initiatief zullen er in de loop van dit jaar struikelstenen worden geplaatst voor de woning in Tuinwijk. Doete is ook op zoek gegaan naar nabestaanden. Zij vond een kleinzoon van een zus van Siegmond. Deze kleinzoon, geboren in 1941, overleefde als enige van zijn gezin de oorlog. Doete vond ook het gezinsportret, dat het echtpaar Noach met enkele spulletjes in bewaring had gegeven bij hun onderburen.

Meer informatie over wooncomplex De Tuinwijk (pdf). Lees ook het verhaal van Doete Regts.


Joods Monument bij het Maliebaanstation

Utrecht, 17 maart 2023. Joods Monument met de namen van de tijdens de oorlog weggevoerde Utrechtse Joden. De transporten vonden plaats vanaf het Maliebaanstation. Lees meer over dit monument.


Oriënt ExpressUtrecht Vaartsche Rijn, 18 april 2024.


Snelle SprinterHilversum Media Park, 13 april 2024.


Over deze site

Sinds 1967 maak ik foto's van treinen, trams, metro's en andere vormen van openbaar vervoer. Veel Nederlandse spoor­wegen, maar ik heb ook reizen gemaakt om stoom­locomotieven en treinen in diverse andere landen te zien. Ook heb ik films, video's en geluid­opnamen gemaakt.

Wat vind je op deze site

Een veel bezocht onderdeel is de agenda met tips en reis­informatie. Op deze site vind je verder boeken, dienst­regelingen, modeltreinen en andere objecten uit mijn collectie. "Langs de rails" besteedt ook aandacht aan andere onderwerpen. Meestal hebben die met techniek te maken, zoals foto­grafie of computers, maar soms ook niet.

Meer over deze site

Deze site is dus niet alleen bestemd voor de lief­hebber van treinen of de model­bouwer. Het is prettig als je een beetje gevoel voor humor hebt. Meer informatie.

Links naar andere sites

Af en toe controleer ik mijn pagina met links naar andere sites. Ik verwijder dan de websites die niet meer bestaan of die duidelijk niet meer worden bijgehouden. Voor links naar hobby-sites geldt de voorwaarde dat die ook naar mij linken. Klopt er iets niet volgens jou? Laat het me weten!

Digitaal erfgoed

Wat gebeurt er met deze site als ik die zelf niet meer kan bijhouden? Zie "Langs de rails" als digitaal erfgoed.

Contact

Reageren? Vragen? Neem dan gerust contact met mij op. Maar stuur mij geen berichten via Facebook of dergelijke. Gewoon mailen. Dan weet je zeker dat ik het lees en dat jij een reactie krijgt.

De keuze van Google
Nieuw op deze site (vervolg)
vorige       start       omhoog