Nieuw op deze site

Hieronder vind je een selectie uit recent werk. De laatst toe­gevoegde onderwerpen staan meestal, dus niet altijd, bovenaan. Na enige tijd verhuizen ze naar een van de thema's op deze site. Die thema's vind je links in het scherm. Nieuwe of recent aan­gepaste thema's vind je in het gele kader rechts.

Iets zoeken? Raadpleeg de uitgebreide index of gebruik de tijdlijn.

Voor dagvers nieuws zie de agenda.

  ♦ Langs de rails ♦ Al tot je dienst ♦ Welkom bezoeker ♦  Gay Party Train (2022 en eerdere afleveringen)

Bijna elk jaar komt er vanuit Duitsland een Gay Party Train voor een bezoek aan Pride Amsterdam. Zo ook op zaterdag 6 augustus 2022. Deze trein filmde ik zowel op de heen- als de terugreis in Bunnik. Ik ben ook in de archieven gedoken voor eerdere afleveringen. Achtereenvolgens: 4 augustus 2007 (doorkomst Bunnik achter een 1200), 1 augustus 2009 (heen door Driebergen, terug door Bunnik), 2 augustus 2014 (heen en terug door Bunnik), 1 augustus 2015 (heen door Bunnik), 5 augustus 2017 (heen en terug door Bunnik) en 3 augustus 2019 (door Utrecht Lunetten naar Amsterdam). In het begin van de film zie je ook nog enkele Nightjets.


Voorplaat van de week

Loc SS 701 – de latere NS 3701 – van het Spoor 1 Genootschap blaast stoom af. (17 juli 2022)


Modellen van het Spoor 1 Genootschap. Dit zijn echte stoomlocomotieven, met alles erop, eraan en vooral ook erin. Alleen de brandstof is anders: spiritus in plaats van kolen. Al het materieel is zelf ontworpen en gebouwd. (17 juli 2022)


Modellen van het Spoor 1 Genootschap in actie. We zien loc SS 701 (van Jaap Oudes) en NS 2114 (van Joost Musterd), gefilmd op 17 juli 2022.Boottreinen en spoorferry's


Calais Maritime in 1952, geschilderd door Terence Cuneo.

Spoorwegaffiches als scheepvaartaffiches

Sommige spoorwegaffiches zijn ook scheepvaartaffiches. Midden 19e eeuw ontstonden er boottreinen in aansluiting op veerdiensten, die soms speciaal waren opgericht door spoorwegmaatschappijen. Beide vervoermiddelen vulden elkaar aan met een directe overstap op de kade. Boottreinen boden aansluiting op korte oversteken van en naar Engeland of Scandinavië, maar evengoed op de grote oceaanlijnen naar andere werelddelen. Een speciaal geval was de spoorferry, waar de trein op en af kon rijden voor een ononderbroken reiservaring. Boottreinen hebben enkele van de meest geslaagde spoorwegaffiches opgeleverd.

Lees het artikel op retours.eu door Arjan den Boer, 30 juli 2022.Beesd, 21 augustus 2010. Spurt 501 van Arriva is op weg van Geldermalsen naar Dordrecht.


Ouddorp, 25 juli 2020. Loc MD 1805 en motorwagen MABD 1602 op de depotsporen van de RTM.NVBS Actueel

Op 22 juli 2022 verscheen NVBS Actueel juli 2022. NVBS Actueel is de maandelijkse digitale nieuwsbrief van de NVBS, met lezens­waardige artikelen en tips over activiteiten van de NVBS en over interessante boeken en dvd’s. De zoekplaatjes en de rubriek “Toen en ...” ontbreken ook deze maand niet. Een abonnement op deze nieuwsbrief is gratis, ook voor niet-leden van de NVBS.Rotterdam Centraal, 9 juli 2022. Nieuwe aanwinst van NS International: loc 186 223, geleast van Alpha Trains. Foto Jan de Kroon.


Technisch erfgoed in Twekkelo

Twekkelo, 9 juli 2022. Treinstel 180 wacht aan het eindpunt van de spoorfietslijn uit Hengelo op betere tijden. En uw webmaster is nog steeds aan het recupereren van de fietstocht.


Recente reportages

      

Op 18 juni 2022 nam ik tijdens de Dag van de Bouw een kijkje bij de tunnelwerkzaamheden bij de Oosterengweg in Hilversum. Op 23 juni 2022 was ik in de Jaarbeurs in Utrecht op reportage bij Railtech Europe 2022. Ik kan het nooit laten om dan mezelf te laten fotograferen als de kans zich voordoet. Binnenkort meer over beide bezoeken.


Over deze site

Sinds 1967 maak ik foto's van treinen, trams, metro's en andere vormen van openbaar vervoer. Veel Nederlandse spoor­wegen, maar ik heb ook reizen gemaakt om stoom­locomotieven en treinen in diverse andere landen te zien. Ook heb ik films, video's en geluid­opnamen gemaakt.

Wat vind je op deze site

Een veel bezocht onderdeel is de agenda met tips en reis­informatie. Op deze site vind je verder boeken, dienst­regelingen, modeltreinen en andere objecten uit mijn collectie. "Langs de rails" besteedt ook aandacht aan andere onderwerpen. Meestal hebben die met techniek te maken, zoals foto­grafie of computers, maar soms ook niet.

Meer over deze site

Deze site is dus niet alleen bestemd voor de lief­hebber van treinen of de model­bouwer. Het is prettig als je een beetje gevoel voor humor hebt. Meer informatie.

Links naar andere sites

Af en toe controleer ik mijn pagina met links naar andere sites. Ik verwijder dan de websites die niet meer bestaan of die duidelijk niet meer worden bijgehouden. Voor links naar hobby-sites geldt de voorwaarde dat die ook naar mij linken. Klopt er iets niet volgens jou? Laat het me weten!

Digitaal erfgoed

Wat gebeurt er met deze site als ik die zelf niet meer kan bijhouden? Zie "Langs de rails" als digitaal erfgoed.

Contact

Reageren? Vragen? Neem dan gerust contact met mij op. Maar stuur mij geen berichten via Facebook of dergelijke. Gewoon mailen. Dan weet je zeker dat ik het lees en dat jij een reactie krijgt.

De keuze van Google
Nieuw op deze site (vervolg)
vorige       start       omhoog