Mechelen


Mechelen, 21 maart 2007. De onderste foto doet denken aan een flauwe mop: Hoeveel man hebben ze in BelgiŽ nodig om een lamp in te draaien? Antwoord: vijf. Een om de lamp vast te houden, vier om te draaien.


"Een electrische trein op de Vierendeel-brug te Mechelen." Foto uit Het Spoor, maandblad van de NMBS, 1939. In BelgiŽ rijden de treinen op 3000 volt gelijkspanning, het dubbele van de Nederlandse spanning.


Electrificatie van 1500 km spoorlijnen. Verslag van de Nationale Commissie voor de Electrificatie van de Belgische Spoorwegen, 1947. In 1935 was de lijn Brussel-Mechelen-Antwerpen geŽlektrificeerd. Toen begon ook een studie naar de verdere elektrificatie van het net, maar die studie kon pas na de oorlog worden voortgezet. De bevindingen en aanbevelingen van de hiertoe ingestelde commissie zijn in dit rapport vastgelegd. Hieronder ook het advies om vast te houden aan het systeem van 3000 volt gelijkspanning.

Electrificatie Parijs-Brussel. Gemeenschappelijke publicatie uit 1964 van SNCF en NMBS over het project om het traject Parijs-Brussel (en vandaar verder naar Amsterdam) onder de draad te brengen. Bij het station Quťvy ligt de grens tussen het Franse systeem (25.000 volt wisselspanning) en het Belgische systeem (3000 volt gelijkspanning). Tegelijk werd de beveiliging gemoderniseerd en werden grote delen van het traject vernieuwd.

 

Zie ook Elektrificatie van de NS
vorige       start       omhoog